Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Zöld lámpa az Új tudás programnak
2008-06-04 18:24
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Zöld lámpa az Új tudás programnakMegszavazta tegnap a Parlament az Új tudás programhoz kapcsolódó esélyegyenlőségi jogszabálytervezetet. Hiller István oktatási miniszter az elmúlt tizenöt év legátfogóbb közoktatási programjáról beszél.

 

 

Elfogadta hétfőn az Országgyűlés az új közoktatási esélyegyenlőségi jogszabálytervezetet, amelynek egyik kiemelt célja, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek óvodába járatását ösztönözze. Így beíratáskor húszezer, minden félév után pedig tízezer forintot kapnának azok a hátrányos helyzetű szülők, akik óvodába viszik a gyermeküket. A Fidesz sajtóhírek szerint az Alkotmánybírósághoz kíván fordulni az ügyben. A program ezen kívül is számos megoldással kívánja kiküszöbölni azt, hogy a nehéz helyzetbe születettek már gyerekkorukban egész életükre szóló hátrányt szenvedjenek.

 

"Az Új tudás program az elmúlt tizenöt év legátfogóbb közoktatási programja" - mondta lapunknak Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Hozzátette: egyik legfontosabb céljuk a korai fejlesztés, azaz a hatéves kor alatti gyermekek bevonása a közoktatási rendszerbe. Hiller István hozzátette: a halmozottan hátrányos helyzetben lévő gyermekek érdekében a parlament már elfogadott egy módosító indítványt. Eszerint az önkormányzat döntése alapján vagy természetben - mondjuk étkezési jeggyel - vagy pénzben lehet kifizetni a pótlékot, de csak akkor, ha a gyermek az óvodai foglalkozások több mint háromnegyedén részt vett. Az oktatási miniszter hozzátette: minden komoly tanulmány azt mutatta ki, hogy ha egy gyermek nem jár óvodába, sokkal valószínűbb, hogy később nem szerez szakképesítést, nem tud továbbtanulni. Ha pedig nem tud elhelyezkedni, akkor szociális segélyen élő állampolgár lesz.

 

A miniszter kiemelte az esélyegyenlőség kérdését, a szegregáció elleni fellépés fontosságát is. Arról az egyetlen pontról szavaztak tegnap, amely törvénymódosítást igényelt. Az Új tudás többi része ugyanis kormány- vagy miniszteri rendelettel megoldható.

Egy sor intézkedés születik például azért, hogy ne alakulhassanak ki iskolák, amelyekbe jellemzően hátrányos helyzetű családokból származó gyerekek járnak.

 

A most elfogadott törvényjavaslat értelmében a szegregációval szemben esélyegyenlőségi tervet kell készítenie az iskolák fenntartóinak. Ehhez a tárca minden támogatást megad, például már két éve képzik azokat a szakértőket, akik segítenek megírni a pályázatokat. Azok az iskolák, amelyek számára nem készítettek esélyegyenlőségi tervet, nem indulhatnak uniós pályázatokon.

 

Hiller István lapunk kérdésére kitért a pályakezdő pedagógusok pótlékára is, amely téves sajtóhírek szerint része a most elfogadott csomagnak, pedig nem: tegnap csak az alapelvet rögzítették, jelesül azt, hogy a pénzügyi financiális részleteket a költségvetési törvény tartalmazza. "E lépés célja, hogy szakmailag vonzóbbá tegyük a pedagógusi pályát olyan kezdők számára, akik az alacsonyabb bérezés miatt váltanának szakmát. De ez nem azt jelenti, hogy a már pályán lévők kárt szenvednének. Épp ellenkezőleg. A minőségi bérpótlékot azok a pedagógusok kapják, akik hosszabb ideje vannak a pályán, és jól teljesítenek" - mondta a miniszter, aki ma adja át az esélyegyenlőségért legtöbbet tett száz pedagógus számára alapított Teleki Blanka-díjat.

 

A teljes programcsomag 130-140 milliárd forint lesz, amelynek kétharmada uniós forrás.

 

C-PRESS - NOL

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek