Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Nemcsak romák a jogalanyai a roma integrációs programnak
2008-06-01 15:07
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Nemcsak romák a jogalanyai a roma integrációs programnakTöbb mint százmilliárd forintot költött az ország az elmúlt tíz évben a romák felzárkóztatására. De nincsenek adatok, ezért kérdéses a hatékonyság is. A romák nem nevesíthetők, ezért a roma programok haszonélvezői nem csak a romák, hanem általában a hátrányos helyzetűek. A külfödiek csodálkoznak ezen.

 

Az összegzés pontatlan, így a ráfordítás hatékonysága sem állapítható meg. Ennek egyik oka, hogy a magyar jogszabályok szerint nem lehet nyilvántartásba venni azt, hogy ki a cigány.

A kérdés tehát az, bevezethető-e a kisebbséghez tartozók nyilvántartása? Ez mindig felmerül a kisebbségi önkormányzatok választásakor is, most pedig azért, mert ennek hiányában lehetetlen felmérni, mennyire volt hatékony a milliárdok elköltése a cigányok felzárkóztatására.

A háromezer lakosú Tiszaburán ötszázan állnak rendszeresen sorba szociális segélyért. A nagyrészt romák lakta településen szinte lehetetlen munkát találni. De ma már nem vonzó a fővárosi vagy más településen található munka sem. Az önkormányzat évi 40-45 millió forintot költ közmunkára - a segély mellett ez az állandó bevétele a többségnek. Egy nyolc főből álló család 130 ezer forintból kell, hogy megéljen. A közmunka során kutyatelepet építettek most, gallyaznak, égetnek: ezért 62 ezer forintot kapnak havonta.

A polgármester, Farkas László szerint a falu a „béka feneke" alatt van, nincs is más lehetőség, mint a közmunka. De sikeresen pályáznak, évente tehát 40-45 millió forint jut erre. Korábban 20-22 főt tudtak közmunkásként foglalkoztatni, 2002 óta ez a szám 200-300 fő közt van.

A Zalai megyei Galambokon hat roma családnak építettek házat, mondta Lukács Attiláné, az önkormányzat munkatársa. A Tanoda nevezetű program révén pedig a gyerekeket igyekeztek felzárkóztatni, gyógypedagógus és logopédus is foglalkozott velük. A Szociális Minisztérium pályázatán nyertek erre pénzt. A romaház-építési programban kilenc település nyert, és önrészt sem kellett biztosítani. A kritériumoknak való megfelelés viszont nem könnyű. Az 1300 lakosú településen mintegy 300 roma él, köztük 90 százalékos a munkanélküliség.

A becslések szerint 120 milliárd forint jutott a magyarországi cigányság beilleszkedésére 1997 és 2006 között. Az Állami Számvevőszék kutatóintézete a rendszerváltás óta eltelt időszakot nézte. A probléma az, hogy roma- vagy szociális politikáról beszéljünk-e. Az eddigi kormányok nem tudták eldönteni, honnan közelítsenek a kérdéshez.

Pulay Gyula, az ÁSZ főigazgató-helyettese elmondta: a kilencvenes évek közepéig célzott támogatások nem voltak. Az első kormányhatározatok a helyzet megismerésére vonatkoztak. Később születtek konkrét intézkedések például a cigánytelepek felszámolásáról, majd az oktatással, foglalkoztatással kapcsolatosan:

„Végig komoly probléma, hogy megbízható népszámlálási adatok a cigányságról sosem álltak rendelkezésre. Legutóbb is csak erre vonatkozóan önként kitölthető kérdés volt, de ez fals eredményt hozott, hisz kétszázezernél kevesebben vallották magukat roma származásúaknak."

A pénzek esetében is csak úgy tudtak vizsgálódni, hogy a roma kulturális programok, roma intézmények nevesítve voltak. Erre 1996 és 2006 közt 14 milliárdot költöttek. Nem volt nevesítve viszont az a százmilliárdnál is több forint, ami nem csak romáknak ment, például a tartósan munkanélkülieknek vagy a halmozottan hátrányos szociális helyzetűeknek szervezett foglalkoztatási programok vagy ösztöndíjak. Csak azt tudták megbecsülni, hogy e programokban nagyarányú a romák részvétele. Tehát e pénzeket nem csak eleve a romáknak szánták. Olykor előfordult, hogy vállalkozásfejlesztési programoknál a cigány önkormányzatokkal vagy cigány civil szervezetekkel együttműködve választották ki a program résztvevőit. Valószínűsíthető, hogy ilyenkor több roma került be a programba.

Az ÁSZ szerint átláthatóbbá kell tenni a helyzetet. Szakítani kell azzal a szégyenlős gyakorlattal is, hogy a kormány nem vizsgálja, miként használták fel a címzettek a pénzt. Egy-egy kormány két-három határozatot is hozott a kérdéskörben, aztán a következő nem támogatta az előző által létrehozott intézményt, sok program fenntarthatósága, folytonossága hiányzott. Sok kísérleti programot sem értékeltek, másfél évtized alatt volt ilyen vagy 100-200, de semmit sem tudni, melyikből mi is lett.

Az Országgyűlés elfogadott egy határozatot a roma felzárkóztatás évtizedéről, de Pulay Gyula szerint ez sem a romák, hanem a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásáról szól. Például ha egy tíz település álló kistérség kap támogatást, éppen annak a háromnak nem jut semmi, ahol a lakosság túlnyomó többsége roma, hiszen éppen ők nem tudnak megfelelő módon pályázni. Ilyen esetben tovább kell menni a célzással, és épp e pár falura koncentrálni, ahol száz százalékos a munkanélküliség és az alapintézmények is hiányoznak.

Így gondolja ezt Teleki László volt romaügyi államtitkár is. Szerinte sem az általános szociális problémák közt kell kezelni a romakérdést. Az oktatás ennek a legfontosabb eleme. Magas iskolai végzettség nélkül nincs foglalkoztatottság, az esélyegyenlőség útja tehát az oktatásé. Ebbe kell fektetni, hogy növekedjenek a roma gyerekek esélyei.

A Roma Parlament szakértője, Páncél Márta szerint a rendszer átláthatóságát az adatvédelmi törvény gátolja leginkább, mert nem lehet etnikai alapú adatokat gyűjteni: „Magyarország nem látja a romákat sem közgazdasági, sem társadalmi, sem gazdaságpolitikai értelemben. A kb. hatszázezernyi roma népesség egyszerűen nem jogalanya a magyar jogrendszernek. Ezért a költségvetési forrásokhoz sem tudnak romaként hozzáférni, miközben az előítéletes társadalmi környezet miatt hátrányaik romaságukhoz kapcsolódnak. Viszont az előnyök nem kapcsolódhatnak romaságukhoz."

Páncél Márta úgy véli, a közigazgatás és a szociálpolitikai is színvak, s nem romaként tekint a romákra. Pedig semmi sem tiltja, hogy ez ne így legyen, s hogy valaki önkéntesen megvallhassa származását. Semmi sem zárja ki, hogy állami forrásokhoz ne lehessen ilyen alapon hozzájutni, gondoljunk csak a roma ösztöndíjakra. És ez a rendszer már működött a kisebbségi önkormányzati választásokkor is 2006-ban. Ám még mindig hiába vannak megnevezve a védett csoportok, köztük a romák. Például a nemi egyenlőség terén a nők nőkként fordulhatnak pályázati forráshoz, vagy a fogyatékkal élők is, de a romák esetében gyakran mondják azt, hogy nem tudjuk, kik a romák.

Páncél Márta szerint nagyon nehéz beláttatni külföldiekkel, hogy Magyarországon ma úgy zajlik a roma integráció évtizedének programja, hogy annak jogalanyai nem a romák, hanem általában a hátrányos helyzetűek.

 

C-PRESS - mr1-kossuth.hu

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek