Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Hadüzenet" - az SZDSZ kilép a koalícióból
2008-03-31 19:46
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Ülésezik az SZDSZ-frakció: összezártakAz SZDSZ-frakció arra kéri az ügyvivői testületet, hogy hétfő esti ülésén döntsön a szabad demokrata miniszterek és államtitkárok visszahívásáról április 30-i hatállyal - jelentette be Kóka János pártelnök a frakcióülés után.

  

A szombati Gyurcsány-beszéd után összezártak a szabad demokraták: a "kókisták" és "fodoristák" nem tudtak olyan opciót elképzelni, ami mellett érdemes lett volna benn maradni egy olyan koalícióban, amely lemond a további reformokról.

Kilenc óra óta tanácskoztak a szabad demokraták a szombat óta fennálló új helyzetről. A kormánytagok visszahívásáról szóló döntést az indolkolhatta, hogy értelmezésük szerint Gyurcsány az MSZP-pártértekezleten döntött: saját pozícióját választotta, nem pedig az elementárisan szükséges társadalmi átalakításokat.

Az MSZP pártértekezletén közölte ugyanis a miniszterelnök az ujjongó szocialistákkal: arra törekszik, hogy az MSZP olyan kezdeményezést tegyen, amely az átalakításhoz az ország számára is elfogadható megoldást ad. "Ezért első lépésben javasolom az SZDSZ-nek, hogy ehhez jelöljünk közösen egy új egészségügyi minisztert." Gyurcsány azt kérte az SZDSZ-től, hogy "megértéssel és elfogadással" viszonyuljon a kéréshez.

A szabad demokraták nem viszonyultak "megértéssel és elfogadással". Gyurcsány ugyanis egyfajta közös megegyezést kommunikált a váltásról, holott annyi történt, hogy a pártértekezlet előtt röviden felhívta Kóka János pártelnököt, a titkára pedig hétfő reggelre raportra hívta Horváth Ágnest. Ez meg is történt. Az egészségügyi miniszter ma reggel úgy távozott a megalázó megbeszélés helyszínéről, a miniszterelnöki dolgozószobából, hogy a kint várakozó újságírókkal ne kelljen találkoznia.

"Fel sem merült"

Gyurcsány bejelentése döbbenetet váltott ki a szabad demokraták körében, valószínűleg ezzel magyarázható az ügy kezdeti zavaros kezelése. Elsőként Horn Gábor, a népszavazás eredményét Gyurcsány számára plasztikusan értelmező koalíciós államtitkár közölte: "először lássuk a programokat, mert az SZDSZ azok alapján dönti el, hogy részt tud-e venni a további közös munkában." Hozzátette: Horváth Ágnes kiválóan végzi a munkáját, de "a reform a programokról, nem pedig a személyekről szól".

Két órával később azonban az MTI kiadta a párt rövid "hivatalos" közleményét, amely szerint "a miniszterelnök egyoldalúan, egyeztetés nélkül bejelentette, hogy nem kíván Horváth Ágnessel együtt dolgozni. (...) A miniszterelnöki javaslat az SZDSZ számára nem fogadható el. Hétfő estére Kóka János összehívta a frakció és ÜT tagokat a helyzet értékelésére."

 

Ülésezik az SZDSZ-frakció: összezártak
Ülésezik az SZDSZ-frakció: összezártak


Hornhoz hasonló "kiváró" szellemben nyilatkozott az ügyről Fodor Gábor, aki Székesfehérváron közölte: "fel sem merült (...), hogy bármi módon felbomlana a koalíció. (...) Nekünk van egy programunk, amelyre szerződött a kormány, s azt végig fogjuk csinálni. Az más kérdés, hogy közben bölcsen ezt korrigálni kell, hiszen például a népakarat most egy népszavazáson kifejeződött, s azt tudomásul kell venni."

Információink szerint azonban az SZDSZ nem hajlandó piacellenes vagy magántőke nélküli egészségbiztosítási "reformokra". Vezető szabad demokraták lapunknak is "hadüzenetként" értelmezték Horváth Ágnes menesztését, nem pedig "a reform érdekében hozott áldozatként" (Daróczi Dávid kormányszóvivő), hiszen úgy látják: Gyurcsány saját, párton belüli pozíciójának megmentése mellett, a reformellenes szocialisták támogatása mellett, tehát a reformok leállítása mellett döntött.

Nincs különalku

"Ha Gyurcsány a 'reformblablát' és a 'reformgőgöt' ostorozza, akkor illene önkritikusan elismernie, hogy ezt elsősorban ő nyomatta" - mondta kérdésünkre egy neve elhallgatását kérő vezető szabad demokrata, aki arra is emlékeztetett, hogy a most felelőssé tett Horváth Ágnessel (előtte Molnár Lajossal) és szocialista eü-szakpolitikusokkal együtt Gyurcsány is ott ült majdnem minden pénteken az éppen őáltala létrehozott egészségügyi egyeztetésen.

"Nem értjük, miről beszél, hiszen ő találta ki a vizitdíjat, és éppen a szocik fúrták meg, hogy legyen előbb biztosítási reform" - mondta forrásunk, aki egyre inkább úgy látja: "nem látunk más opciót, ha nincs reform, Gyurcsány nem tud nekünk olyat ajánlani, ami miatt benn maradnánk."

"Két álláspont van a szabad demokratáknál" - mondta a döntés előtt kérdésünkre egy másik liberális. "A frakció túlnyomó többsége szerint most ki kell szállni, a kisebbség szerint maradjon a koalíció, de Gyurcsánynak mennie kell." A kisebbséghez sorolták a párton belül Fodort, Gulyás József OT-elnököt és Böhm Andrást, de még Gulyás is úgy nyilatkozott a hétvégén az MR1-Kossuth Rádiónak: az SZDSZ nem gondolkodik azon, hogy kilépjen a koalícióból, de előállítható ilyen helyzet.

Forrásaink határozottan cáfolták azt a baloldali körökben keringő hírt, hogy Fodor megegyezett volna Gyurcsánnyal valamiféle tárcacserében, de még ha így is lett volna, az idő túllépett ezen: Fodor nyilván nem marad szabad demokrata miniszter egy kisebbségi szocialista kormányban. "Egy dolgot elért Gyurcsány ezzel a beszéddel: egy csapásra egységbe kovácsolta az SZDSZ-t" - értékelte a helyzetet még a döntés előtt egy csalódott liberális, emlékeztetve arra, hogy lényegében az MSZP lépett ki a koaílcióból, nem ők.

Távoznak vagy buknak?

"Nem mindegy, hogy méltósággal távozik vagy bukik a kormány. Az MSZP-ben azonban abban bíznak, hogy megnyerhetik a 2010-es választásokat, és ez megbénítja őket" - értékelte a helyzetet szombat délután, a Beszélő folyóirat beszélgetésén Ónody Tamás, az egészségügyi minisztérium SZDSZ-es tanácsadója, aki arról beszélt: éppen most kellene nagyobb sebességbe kapcsolni, de nem a várható támogatásért, hanem az országért.

Ugyanezen a rendezvényen Bauer Tamás, a pártból nemrég kilépett közgazdász arról beszélt: a koalíció politikai csődbe lavírozta magát. "Az MSZP két éve nem akarja ezt a politikát, most azt mondja, hagyjuk abba. Az SZDSZ pedig annyira meggyengült, hogy szinte mindegy is, mit akar. Nemcsak Gyurcsány, de az egész koalíció hitelét vesztette. Ha most abbahagyják a reformokat, az óriási felelőtlenség lenne, amibe Magyarország tönkremegy."

 

C-PRESS - Hírszerző 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk