Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

105 év után újra összecsaptak egymással a cigányok
2008-03-30 10:57
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
105 év után újra összecsaptak egymással a cigányokSzolnokon valamikor 8-10 cigányzenekar is muzsikált. Ma egy sincs. Mégis az elmúlt napokban a megyeszékhely lett a cigányzene fővárosa. Nemzetközi versenyt rendeztek ugyanis cigányzenekaroknak. Százöt év után az elsőt.

 

 

Az a verseny persze teljesen más volt. Akkor 21 napon át húzták a nótát a zenészek. Most csak két napon keresztül. Akkor összeszámolni sem igen lehetett, hány banda lépett színpadra, most mindössze hét zenekar muzsikált, közülük is az egyik a határon túlról, a felvidéki Dunaszerdahelyről érkezett.

A mai zenészek azonban már annak is örülnének, ha nem egy évszázaddal, hanem a 20-30 ével ezelőtti idők visszatérnének.
— A 60-as de még a 70 -es években is 8-10 banda muzsikált rendszeresen Szolnokon. Ma már egy sem. — mondja a cigányzenekarok nemzetközi versenyét szervező Új Generáció Egyesület elnöke. Juhász Róbert szerint mindez nem csak szolnoki jelenség. Az egész országban hasonló a helyzet. Nem egy megye van, amely egyetlen zenekart sem tudott kiállítani a mostani versenyre.

— A világban ma népszerűbb a cigányzene, mint nálunk. Hollandiában például hatvan cigányzenekar van. Egy részük idejár tanulni Magyarországra — mondja Körmendi Vilmos. A karmester, zeneszerző, aki a szolnoki versenyen zsűriben foglat helyet, úgy látja, míg a görögök büszkék a buzukira, az osztrákok a sramlira, a franciák a sanzonra, addig mi magyarok nem törődünk az értékeinkkel. Példaként említette, hogy a cigányzene lekerült a Petőfi Rádió műsoráról, ahol évtizedeken át szólt.
Szirmai László, az Országos Szórakoztatózenei Központ igazgatója szerint, több oka is van, hogy olyan helyzetben van a cigányzene, amilyenben. Az egyik, hogy TV, a DVD térhódítása. Ezekkel ugyanis karnyújtásnyira került a szórakozás. A másik, hogy a fiatalok nem ismerték meg a cigányzenét, a magyar nótát. A harmadik gazdasági ok. A vendéglátóhelyek ugyanis a 80-as években szerződéses üzemeltetésbe kerültek, majd a 90-es években privatizálták azokat. A tulajdonosok pedig igyekeztek a költségeket csökkenteni. Márpedig egy zenekar nem kevés pénzükbe került.

Szegény embert még az ág is húzza. A zsűriben szintén helyet kapó Boros Mátyás, prímás szerint ugyanis egy gazdasági miniszteri döntés a cigányzenészek presztízsét is lerontotta. Korábban szükség volt működési engedélyre annak, aki zenélni akart. Ez egy fajta vizsgával járt. Ám a közelmúltban ezt megszűntették. Boros szerint ezzel a segédmunkás szintjére kerültek a képzett cigányzenészek.
— Nehéz megélni a zenélésből — erősíti meg Bori Lakatos Zoltán. A fiatal prímás, aki a versenyen saját zenekarával lépett fel, kisgyermek kora óta muzsikál. Ahogy családjában sokan. Így aztán ő is kitart a zenélés mellett, ám úgy tűnik egyre kevesebben követik a szülők, nagyszülők példáját.

— Volt amikor nyolcszázan jelentkeztek a Rajkó zenekarba és felvettek ötöt. Most jó ha öten jelentkeznek — mondja Juhász Róbert. Az abonyi fiatalember egykor maga is zenélt. Ám húszévesen választania kellett, vagy zenél vagy eltartja a családját. Ő vállalkozó lett. Sikeres. Így ma már a cigányzene megmentésén dolgozik. Merthogy ma is vannak olyan fiatalok, akik a régi neves zenészek nyomába tudnak lépni. Ezért jött létre az Új Generáció Zenekar Közhasznú Egyesület. A cigányzenekarok versenyét amolyan alapkőnek szánta. Tervei között ugyanis egy fesztivál életrehívása is szerepel. Sőt, az egyesület nevében együttműködési megállapodást is kötött a Szolnoki Főiskolával. Így reményei szerint cigányzenész képzési kurzusoknak is helyet adhatna Szolnok.

A cigányzene jövőjében Szirmai László is bízik: — Az emberek ugyanis nem felejtettek el mulatni. Az üzleti élet is rájön előbb-utóbb, hogy a jó cigányzene vendégvonzó lehet. Arról nem is szólva, hogy a kellemes muzsikaszó mellett még a pörkölt is ízletesebb.

Szolnoki lett a legkiválóbb csellós

Verseny nincs díjak nélkül. A szolnoki rendezvényen pedig nem csak a legjobb zenekarokat, de egy-egy hangszer virtuózait is jutalmazták. Így a legjobb prímás Sárközi Pál, a legjobb tercprímás Vidák József, a legjobb brácsás pedig Váradi Csaba lett. A legjobb bőgősnek Mohácsi Tivadar, legjobb klarinétosnak Ökrös László, legjobb cimbalmosnak pedig Ürmös Sándor bizonyult. A legkiválóbb csellósnak járó díjat a szolnoki Nyári Károly vehette át. Az együttesek versenyében Johan János és cigányzenekara diadalmaskodott. A második helyzet Bori Lakatos Zoltán és cigányzenekara, harmadik Kovács Miklós és cigányzenekara lett. A közönségdíjat pedig a határon túlról, a felvidéki Dunaszerdahelyről érkezett Sárközi Pál és cigányzenekara nyerte el.

C-PRESS - Szoljon.hu

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek