Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Sunyi, vérbő zsidózás" - botrányos Bayer-cikk árnyéka a Magyar Hírlapon
2008-03-28 18:45
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
ImageRitkán kavart publicisztika ekkora vihart: bal- és jobboldalról, értelmiségiek és politikusok tiltakoznak a Széles Gábor alatt nemrég jobbra pozicionált Magyar Hírlap publicistájának írása ellen.

 

 

Bayer Zsolt cikke persze feltehetően kisebb vihart kavar, ha nem - mint Dávid Ibolya fogalmazott - "szimbolikus közszereplőről", a Fidesz bizalmi emberéről van szó, aki "a pártnak 'a vasöklét jelentő' néhány médiához is" kötődik.

 

"Az utóbbi évek messze legundorítóbb írása" - így minősíti az Élet és Irodalom legújabb számában Esterházy Péter azt a cikket, amelyet Bayer Zsolt írt a Magyar Hírlap március 19-i számában. "Megint átléptünk egy átléphetetlennek gondolt határt, többek közt megtudhattuk belőle, hogy a zsidók az undorító taknyukat (sic!) belefújják szép nemzetünk medencéjébe, kivagyin bele is pisálnak persze…" - idézi fel a cikk szellemiségét az író, zárójelben hozzátéve: "Itt se látom a polgári, úri ízlés azonnali, értelemszerű tiltakozását, de sebaj, stb."

Az ÉS egyébként - mint arról ugyanebben a lapszámban Kovács Zoltán főszerkesztő beszámol - hosszú évek után felmondta a két lap közötti hirdetési barterszerződést, "jellegzetesen hazai, sunyi, vérbő zsidózásnak" nevezve Bayer produktumát.

A polgári ízlés azonban két szinten is tiltakozott: Demszky Gábor főpolgármester lemondta hivatali Magyar Hírlap-előfizetését és közölte, közvetlenül nem nyilatkozik az újságnak, Dávid Ibolya MDF-elnök pedig az Indexnek, a Népszabadságnak és az MTI-nek megküldött markáns publicisztikában tiltakozott az "elképesztő, felháborító, botrányos és visszautasítandó" cikk ellen.

A lap megvásárláskor még "a középtől jobbra" álló MH-t elképzelő tulajdonos, Széles Gábor hallgat. Lapunk megkereste az ügyben a Magyar Hírlap vezetőit is, ők azonban - megértésünket kérve - azt mondták: szintén nem nyilatkoznak az ügyben.

Kik fújják az orrukat a medencénkbe?

"A medence és környéke" című írásában a publicista (aki nemrég igazolt át a Magyar Nemzettől és a Hír TV-től a Hírlaphoz és az Echo TV-hez) egy tíz évvel ezelőtt, a Lukács uszodában állítólag megtörtént esetet idéz fel, amelynek során egy nagy magyar író "pihenés közben orrát a vízbe fújta", majd amikor valaki rászólt, "kiugrott a vízből, és körberohangálván a medencét, azt ordítozta, hogy 'itt inzultálják a zsidókat!'" A szerző szerint ez "olyan pillanat, amelybe bele van sűrítve a mi egész életünk".

Az írás kitér egy Friderikusz-műsorra, "ahol egyszerre hárman fútták taknyukat a medencébe. Az ország medencéjébe", külön kiemelve Ungváry Rudolfot, "szem előtt tartva Murphy törvényét, miszerint 'az emésztőgödörben mindig a legnagyobb darabok úsznak legfelül'".

A cikk végül oda konkludál: "1967-ben a pesti zsidó újságírók még Izraelt gyalázták. Ugyanezek a pesti zsidó újságírók ma az arabokat gyalázzák. Meg a Fideszt. Meg bennünket. Mert jobban gyűlölnek bennünket, mint mi őket. Ők a mi indok-zsidóink - értsd: a puszta létezésük indokolja az antiszemitizmust… És csak ülünk a medencénk szélén, és nem is értjük már a versenyfutást a parton."

 

Image


A cikk ellen tiltakozásul elsőként értelmiségiek egy csoportja intézett nyílt levelet Széles Gáborhoz: "Bayer Zsolt érvelése a klasszikus antiszemita argumentáció része, amellyel közéletileg is mérvadó orgánumok részéről csak az 1930-as és 1940-es évek szélsőjobboldali publicisztikájában találkozhattunk", írják a nyílt levél szerzői, egyebek mellett megkérdezve a laptulajdonostól: "Felvállalja-e a lap munkatársi gárdája a kollegiális együttműködést Bayer Zsolttal, és elvárja-e ezt Ön tőlük? Vállalható gazdasági és erkölcsi tettnek tekinti-e Ön, akinek nemcsak érdekeltsége van a Magyar Hírlapnál, hanem (…) tekintélyes közéleti személyiség is, hogy olyan lapot finanszíroz, amelyben - az országos napilapok közül elsőként - egy vezető publicista nyíltan antiszemitának vallja magát?"

A Népszava információja szerint Széles Gábor titkársága közölte: a laptulajdonos nem kíván reagálni a száz értelmiségi felvetéseire.

A puszta létezés mint a gyűlölet tárgya

"Széles Gábortól valóban semmilyen választ nem kaptunk kérdéseinkre, indirekt válasznak tartjuk azonban, hogy a lap a minap közölte Bayer Zsolt újabb írását" - nyilatkozta a Hírszerzőnek Gábor György vallásfilozófus, az aláírásgyűjtés egyik kezdeményezője. Mint elmondta, nem politikai célzattal írták meg a nyílt levelet, hiszen erkölcsi kérdésnek tartják, hogy protestáljanak egy, a Magyar Hírlapban megjelent antiszemita cikk miatt.

"A legdurvább kitétel az, amikor azt írja: '…a puszta létezésük indokolja az antiszemitizmust.' Ez esszencialista és fajgyűlölő kijelentés. Valakinek a puszta létezése nem adhat okot semmiféle gyűlöletre." Gábor György ezenkívül nagyon szeretné tudni, honnan veszi Bayer, hogy az általa nevesített újságírók zsidók, és hogy mi köze egy Lukács-uszodabeli esetnek a zsidókérdéshez. "Az sem igaz, hogy 1967-ben 'a pesti zsidó újságírók' gyalázták Izraelt. Diktatúra volt, akkoriban mindenki gyalázta Izraelt a sajtóban" - mondta lapunknak Gábor György.

A Fidesz-közeli Heti Válasz publicistája ugyanakkor óvatosan közelített a témához, elvégre "aki nem a ballib akol báránykája, s mégis van olyan botor, hogy a zsidóság-antiszemitizmus kérdéskört akár csak érintőlegesen is említeni merészeli, az legalábbis gyanús. Ha nem gyanús, akkor azért gyanús. Jól leplezi az átkozott nácija." Stumpf András szerint Bayer "téved" az "indok-zsidós" kitételt illetően, és nem hiszi, hogy a szerző antiszemita. "Azt hiszem, a harag adta a tanácsot, amikor Bayer leírta ezeket a sorokat", írja megértően, elvégre Ungváry szerinte a tévéadásban "legyilkosozta az egész mai magyar jobboldalt".

Egy szimbolikus közszereplő

"A Magyar Hírlap átlépett egy határt, amit senki, jobboldali, vallásos emberek pedig pláne nem léphetnek át. Keresztény, konzervatív, magyar politikusként sütöm le a szememet és kérek bocsánatot a kereszténységével nem élő, de a hittel és az eszmével visszaélő Bayer Zsolt helyett minden zsidó és nem zsidó honfitársamtól" - írta cikkében Dávid Ibolya, aki a konzervatív oldal politikusai közül ezidáig egyedüliként határolódott el az írás szellemiségétől.

"Nagyon közép-európai dolog lezsidózni egy mélyen vallásos, katolikus embert, de ez így szép is. Európai keresztény ember ugyanis tudja és vállalja, hogy Krisztusa zsidó volt, Európa pedig a zsidó-keresztény kultúrából táplálkozik. (…) És ha tollat ragadnak bocsánatot kérni, akkor azt egyenként tegyék meg a Bayer-cikkben említett többi közéleti szereplővel, Avar Jánossal, Bolgár Györggyel, Csillag Istvánnal, Dési Jánossal, Friderikusz Sándorral és Mészáros Tamással is" - ajánlja a Hírlap vezető szerkesztőinek figyelmébe az MDF elnöke, aki az MTI-nek hozzátette: "Mindenki tudja Bayer Zsoltról, hogy szimbolikus közszereplő, kötődik egy párthoz, ám nemcsak egy párthoz kötődik, hanem ennek a pártnak 'a vasöklét jelentő' néhány médiához is."

Lemondja hivatali Magyar Hírlap-előfizetését és közvetlenül nem nyilatkozik az újságnak Demszky Gábor. Budapest főpolgármestere az orgánum tulajdonosához, Széles Gáborhoz intézett levelében emlékeztet arra: a lap főmunkatársa, Bayer Zsolt március 19-én arról értekezett, hogy vannak zsidók, "akiknek puszta létezése indokolja az antiszemitizmust", a cikket kísérő, mintegy száz értelmiségi által jegyzett tiltakozásra pedig "Bayer Zsolt újabb cikkével reagált, jelezve ezzel, hogy a durván antiszemita kijelentés egyszersmind a szerkesztőség álláspontja is".

"Hasonlóan nyílt és egyértelmű náci alapvetéssel a rendszerváltás óta napilapban nem találkoztam" - fogalmaz a főpolgármester, hozzátéve, a jövőben nem kívánja figyelemmel kísérni a lap álláspontját a különböző kérdésekben, "bőven elég", hogy ebbéli véleményüket meg kellett ismernie.

 

Kapcsolódó anyagok:

- Dávid Ibolya: Levél zsidó és nem zsidó barátaimnak
- Bayer Zsolt: Még egyszer a medencéről

 

C-PRESS - Hírszerző - ÉS - MTI - Népszabadság - Magyar Hírlap 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek