Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Krízishelyzet
2008-03-28 07:38
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
KrízishelyzetNem tojta meg a nyuszi a koalíciós egyezséget. Az alkudozás függőben maradt a múlt hét végén, és valószínűleg ezekben a napokban is folytatódik a szocialisták és a liberálisok kínkeserves húzd meg-ereszd meg mérkőzése, pedig az idő sürget.

 

 

 

 

    A népszavazás után immár nyilvánvaló, hogy az egészségügyipénztár-törvénnyel valamit kezdeni kell – vagyis a következő referendumot a kormány nem vállalhatja. Ezt az MSZP viszonylag hamar belátta – persze előbb jobb lett volna: már a március 9-ei referendumig sem lett volna szabad eljutni. Ijesztő, hogy annak igazi következményeit a koalíció makacsul nem mérte fel, vagy ha igen, akkor még ijesztőbb, hogy mégis belerohant a kivédhetetlen politikai vereségbe. Nem utolsósorban pedig abba a gazdasági krízishelyzetbe, amelyből most nemigen tudhat kitörni. Hiszen itt nem az eltörölt díjak, vagyis a kieső tízmilliárdok visszapótlása az igazi probléma, hanem a befektetői bizalom megrendülése, a hitelek drágulása, a jövő évi adócsökkentésre szánt pénz automatikus megcsappanása. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a növekedési és az inflációs előrejelzést módosítani kellett – előbbit lefelé, utóbbit felfelé –, akkor nyilvánvaló, hogy a kormány minden további bizonytalankodása, halasztást szenvedő döntése felettébb kockázatos.

    A piacok világosan látni akarják, hogyan tovább. És persze a közvéleményre is – enyhén szólva – depresszív hatást gyakorol a két kormánypárt tétovasága. Ha egyszer világossá vált (?), hogy egy újabb őszi kudarcot a koalíció nem vállalhat, akkor gyorsan kellene meghatározni a változtatás mibenlétét. Az SZDSZ és az MSZP egymásnak ellentmondó nyilatkozataiból egyelőre annyit lehet biztonsággal kihámozni, hogy a szabad demokraták belső legitimációs válsága miatt – amelyet idestova két hónapja képtelenek határozottan lezárni – a nagyobbik kormányzó párt s feltehetően maga a miniszterelnök sem tudja, valójában kivel tárgyaljon. Fodor Gábor diszkréten érzékelteti, hogy amennyiben egy új elnökválasztáson győzne, vele lehetne ésszerű kompromisszumot kötni, míg Kóka János tovább veri a tamtamot: ha nem lesz magántőke a pénztárakban, bomlik a koalíció. Az SZDSZ nem is olyan szürke, viszont annál kockázatosabb eminenciása, Horn Gábor pedig retorikai bujócskát játszik: azt mondja, akkor lépnek ki a koalícióból, ha nem folytatódik a reform.
A kérdés már csak az: mit értsünk a reform folytatásán?

    A szocialisták múlt hét szerdán még úgy tartották, a regionális pénztárak felállítása magántőke nélkül is továbbviszi a rendszer átalakítását, csütörtökön azonban – legalábbis a liberálisok állítása szerint – már elfogadták, hogy a privatizáció elkerülhetetlen. És Horváth Ágnes, aki még mindig nem tett le arról, hogy akkor is beszéljen, ha hallgatásával segíthetne a legtöbbet, sietett kijelenteni: jó volna az új tulajdonosi program részévé tenni, vagyis a kisrészvényesek előtt is megnyitni az egészségügyi befektetés lehetőségét. Ebből is látszik, hogy az ötletelés szintjén mozog minden, és a tárgyaló felek időhúzásra játszanak. Ez a legrosszabb: az SZDSZ megint revolverezi a szocialistákat, miközben nem hajlandó szembenézni a politikai realitással.

    Az MSZP pedig habozik a sarkára állni, noha tudja, hogy a liberálisok – vagy azok, akik ma még a pártot vezetik – blöffölnek. A kisebbségi kormányzás az adott politikai légkörben persze riasztó alternatíva a szocialisták számára, de tudniuk kell, hogy Kókáék nem lépnek ki a közösből, mert túl sok mindenről kéne lemondaniuk. És semmit sem nyernének. Épp ezért nincs zsarolási potenciáljuk; legfeljebb a presztízsüket próbálnák menteni – ha volna még. Ám mindaz a rombolás, amit az egészségügyi tárca birtokosaként reform címén az ellátórendszerben végbevittek (hadd ne soroljuk az intézményeknek, a szakembereknek és a betegeknek okozott károkat), mára bizony felőrölte a párt erkölcsi tőkéjét.

    A szocialistáknak is osztozniuk kell ugyan a felelősségben, hiszen hagyták, hogy így legyen. De ez éppenséggel arra kötelezi őket, hogy ha megkésve is, most gátat vessenek a közös politikai ámokfutásnak. Mert a politikában mindig eljön az a pillanat, amikor a teóriák, a vágyképek, az eszmei ambíciók felhőrétegeiből le kell szállni a valóság talajára. A voluntarista makacsság tartalékai egy adott ponton kimerülnek. Ez lehet fájdalmas felismerés, de nem megkerülhető.

    Nem a kormánypártok, hanem mindenekelőtt az ország nincs többé abban a helyzetben, hogy vezetői vabank játszmákat folytassanak. Elmondható persze, hogy az ellenzék gátlástalan demagógiája juttatta idáig a dolgokat, mert ez igaz. De tudjuk, hogy csupán részigazság: hosszú évek kormányzati hibái, rossz számításai és kommunikációs tévedései hasonlóképp belejátszottak mindabba, amivel ma a koalíció küszködik. Ugyanakkor az sem kétséges, hogy ez a kormány legalább megpróbált leszámolni a társadalmi illúziókkal, és elindította az országot a modernizáció felé. És ha ezzel egy időben nem kényszerül végrehajtani a konvergenciaprogramot is (amit jórészt ugyan közvetlen elődeinek, de a saját balfogásainak is „köszönhet”), akkor nagyobb esélye nyílik a sikerre.

    A parlamenti ciklus félidejében a koalíciónak könyörtelenül számot kell vetnie további lehetőségeivel, pontosabban a határaival. Nem mulaszthatja el rehabilitálni – már amennyire ez egyáltalán lehetséges – hibás döntéseinek kárvallottjait, mert hitelességének visszaszerzése enélkül reménytelen.

    De mindenekelőtt el kell döntenie, hogy racionalizálja a politikáját, vagy elfogadja a Fidesz által írt forgatókönyvet.
Mert most – paradox módon – azt követi.

 

C-PRESS - 168ora.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek