Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Életek éneke
2008-03-27 08:14
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Bereczki CsabaAz öreg zenészek körül csellengve lopják a nótát a totyogó gyerekek, kukoricaszállal lengetik a taktust, két botocskából álló "hegedűn" próbálgatják a mesterfogásokat. És lesz belőlük olyan muzsikus, táncos, hogy Párizsban a barista elfelejti feltenni a kávét, míg rögtönzött előadásukra figyel.

 

Erről szól az Életek éneke című "rendezett dokumentumfilm", melyről Bereczki Csaba rendezőt kérdeztük.


- Miért Buena Vista Transylvania az alcíme az Életek énekének?

- Wim Wenders Havanna-filmje adta az ihletet, hiszen ha a kubai zenészekről lehet zenés mozifilmet forgatni, miért ne lehetne az erdélyi zenészekről is. Mindkét film, azon túl, hogy remek muzsikával szolgál, zenészportrékat, emberi sorsokat vetít elénk, balladaszerűen, sok derűvel fűszerezve.

- Filmjében Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója, az Utolsó óra népzenei sorozat szervezője vezeti be a nézőt az erdélyi - magyar, cigány, román - népzene világába. A film a legendás prímás, Fodor Sándor Neti temetésével kezdődik. Az utolsó utáni órában vagyunk?

- A film éppen azt bizonyítja, hogy nem beszélhetünk utolsó óráról, hiszen a hagyomány tovább él a családokban. De ha azt szajkózzuk, hogy az utolsó órában vagyunk, valóban vége is lesz. El kell hinni, amit a saját szemünkkel láttunk, hogy van folytatás, és segíteni kell, hogy a megőrzött kultúra tovább éljen.

- Az Életek éneke a Bolondok éneke című mozifilmjét követte, melyben szintén hangsúlyt kapott a népzene. Ilyen sokat jelent önnek a dal, a ritmus?

Bereczki Csaba

- A zene fejezi ki számomra legjobban az élet lényegét. Az első szívdobbanástól a halálig minden ritmus kérdése az életben. Ha például rossz döntést hozunk, azt jelenti, hogy valamit rossz ritmusban csináltunk - azt is mondhatjuk, ritmuszavarunk van. A zene a legérzelmesebb művészet, és engem a filmkészítésben legjobban az érzelmek érdekelnek, nem az okoskodás.

- A film az idős gyimesi zenészházaspárt, Zerkula Jánost és Fikó Reginát egy lapon említi többek között a cigány Covaci Marcellel és a román Stefan Florinnal. Ezáltal erősödhet a világban a cigány magyarokról alkotott kép, és sokan azonosítják a magyar népzenét a cigányzenével. Jól van ez így?

- Szerintem a külföldieknek csak a zene marad meg a filmből, és ez a legfontosabb. Az Életek éneke nem ismeretterjesztő film, a főszerep a zenéé, részletkérdés, hogy az mennyire magyar, cigány vagy román. Fölöslegesnek tartom ezt feszegetni, hiszen az erdélyi zenei kultúra egységes. Ha nem lettek volna a ma is archaikus módon élő cigány zenészek, a magyar népzene sem maradt volna fönn ősi formájában. Ne felejtsük el azt sem, hogy a világban cigányzeneként és magyar népzeneként sokszor a nótát azonosítják, a filmből viszont kiderül, hogy nem erről van szó. Hanem igazi, gyökerekkel rendelkező, hallgatható zenéről, ami felveszi a versenyt a kubaival, a délszlávval vagy a spanyollal - és ezt érdemes megismertetni a világgal. Így tudunk leszámolni a sztereotípiákkal. A sztereotípiák a közönség fejében vannak, és nem a zenészekében - ezek a nagyszerű, félprofi zenekarok ugyanis azt játszszák, amit a közönség elvár tőlük. Nekünk, akik ezt a világ elé vittük, az a feladatunk, hogy a legmélyebbre ássunk, miközben szórakoztató filmet készítünk igazán tehetséges, hús-vér emberekről, zenészsorsokról, eredeti zenéről.

- Hozhat-e a film nemzetközi sikert az erdélyi zenészeknek?

- Nagy esély van rá, hogy a film befusson külföldön is, és ez azt jelenti, hogy elsősorban az öt bandából verbuválódott Életek éneke zenekar fut be, amit a film hívott életre. A sikert azonban soha nem lehet kiszámítani, és ne felejtsük el, a Buena Vista világsikerében a promóciónak is nagy szerepe volt. Csak úgy tehet szert az erdélyi népzene nemzetközi ismertségre, ha el tudjuk adni a filmet egy külföldi forgalmazónak. Akkor sem fogok elkeseredni, ha nem sikerül, és csak szűk szakmai körben tarthat számot érdeklődésre. Illyés Gyula jut eszembe, aki, amikor arról sajnálkoztak, hogy Ady Endre verseinek francia átültetése nem adja vissza az eredeti művek sava-borsát, csak annyit mondott: ezt ne mi sajnáljuk, sajnálják a franciák.
 
László Dóra, Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges
8. évfolyam 12. szám, 2008.03.20
 
C-PRESS - Hetivalasz.hu
 
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek