Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

OCÖ: meg kell szüntetni a pártok díszcigánymandátumait
2008-03-26 19:32
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A magyarországi cigányokat levertük, most az olimpiára készülünk.Ahhoz, hogy a romáknak valós képviseletük legyen a Parlamentben, szorgalmazni kell a kisebbségek parlamenti képviseletének megteremtését, hogy megszűnhessen a díszcigánymandátumok kiosztása jobb- és baloldalon egyaránt .

 

 

Ezt jelentette ki az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, Kolompár Orbán a testület keddi, budapesti elnökségi ülésén 

 

A szervezet Dohány utcai székházában tartott ülésen részt vett Kállai Ernő kisebbségi ombudsman, aki arról tájékoztatta a kisebbségi képviselőket, hogy a II. Kisebbségi Kerekasztalon elfogadott és a kormány számára már átadott koncepció hamarosan ötpárti egyeztetésre kerülhet, ha a kormánykabinet még a tavasszal jóváhagyja azt.

 

 A magyarországi cigányokat levertük, most az olimpiára készülünk.

A magyarországi cigányokat már levertük, most az olimpiára készülünk. 

 

A koncepció a nemzetiségek parlamenti képviseletének megteremtésére vonatkozó egységes álláspontot tartalmazza, így a javaslat a jelöltállítás, a választási eljárás és a szavazás menetét is szabályozza - tette hozzá.

A javaslatot azzal a céllal dolgozták ki, hogy az Országgyűlés még ebben a választási ciklusban eleget tudjon tenni jogalkotási kötelezettségének. A parlament több mint másfél évtizede fennálló mulasztásos alkotmánysértést követ el ugyanis azzal, hogy nem teremtette meg a kisebbségek parlamenti képviseletét, s így a kisebbségi közösségek nem tudnak intézményesített módon részt venni a törvényhozás munkájában - mondta Kállai Ernő.

Az ombudsman szerint olyan rendszert kell elfogadnia az Országgyűlésnek, amely reális esélyt nyújt mind a 13 nemzetiség számára, hogy parlamenti képviselethez jusson. Megjegyezte, vannak ugyan kisebbségi származású országgyűlési képviselők, akik közül néhányan ezt nyíltan vállalják is, de ők kizárólag pártok listáján kerültek a törvényhozásba. "Ez persze nem baj, én is szorgalmazom, hogy minden párt ismerje fel ennek a fontosságát" - fűzte hozzá.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke úgy fogalmazott: a képviselet megteremtése valamennyi kisebbség számára fontos, a romák esetében viszont ez csak akkor valósulhat meg, ha párthovatartozástól függetlenül összefognak.

Hozzátette: ha ez megvalósul, akkor a parlamenti képviselet valós támogatásra fog épülni, és így megszűnik a pártok színeiben a díszcigánymandátumok kiosztása. A mandátumok birtokosai eddig ugyanis csak ígérgettek, és bizonygatták a jobb- és baloldalnak, hogy mekkora szavazóbázis áll mögöttük, de ezzel csak a pártokat és a cigányságot csapták be.

Kállai Ernő azt mondta: a cigányságon belül összefogásra és modernizációra van szükség. A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa tavaly júliusi kinevezése utáni első nyilvános megjelenésén, a roma holokauszt emléknapon tett kijelentését megismételve úgy fogalmazott: a roma politikusok tegyék félre sokszor kicsinyesnek tűnő konfliktusaikat, "nem túl színvonalas" vitáikat, mert ha ezt nem értik meg, akkor eljött az ideje annak, hogy másoknak adják át a vezetés lehetőségét.

"Azok a képviselők, akik a XXI. században nem képesek leülni egymással és kompromisszumra jutni, nem alkalmasak vezetőnek" - jelentette ki a kisebbségi ombudsman.

Az OCÖ elnökségi ülésén Németh Erika, a Miniszterelnöki Hivatal nemzeti és etnikai kisebbségi főosztályának főigazgatója azt mondta: csak akkor van esély a kisebbségek parlamenti képviseletének megteremtésére, ha mind a 13 nemzetiség egységes álláspontot képvisel.

 

 

C-PRESS - STOP 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk