Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Romák a médiában - nem csökken az előítéletesség
2008-03-25 09:11
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Romák a médiában nem csökken az előítéletességAz elmúlt években a nyílt előítéletekből rejtett előítéletek lettek, ez jellemzi a többségi társadalmat és a médiát is - állítja egy pécsi tudományos műhely tagja. Dr. Füzesi Zsuzsanna a romák médiaábrázolását vizsgáló kutatás eredményeiről beszélt az eMasának.

 

 

 

A FACT Alkalmazott Társadalomtudományi Kutatások Intézete az „Összetartó Társadalom" elnevezésű, 2004-2005-ben megvalósult médiakampány hatását mérte fel - egyebek mellett - három napilap cikkeinek elemzése és újságírókkal készített mélyinterjúk segítségével. „A romákkal kapcsolatos társadalmi környezet megjelenése a médiában és az újságírók véleményében" című összegző tanulmány az Esély társadalom- és szociálpolitikai folyóirat 2008/1. számában jelent meg. Szerzői: Füzesi Zsuzsanna, Szilágyi Judit, Buda Csilla és Tistyán László.

Cigányfóbia - politikailag korrekt formákban

„Jelentős változás a romákkal szembeni előítéleteket vizsgálva nem látszik. Bár a nemzetközi szakirodalom úgy véli, van némi pozitív elmozdulás, a hazai szakemberek kritikusabban viszonyulnak az eredményekhez" - mondta el az eMasa érdeklődésére Dr. Füzesi Zsuzsanna szociológus, a Pécsi Tudományegyetem docense, a tanulmány egyik társszerzője. Véleménye szerint a többségi társadalomhoz hasonlóan a médiát is uralják az előítéletek, ám némi reményre adhat okot az, hogy a vizsgált cikkek között nem találtak nyíltan rasszista megfogalmazást.

A Magyar Nemzet és a cigányok

„Számukra norma a bűnözés, amit szinte az anyatejjel szívnak magukba; ahol többségbe kerülnek, ott a pusztulás lesz az úr; gyalázzák, gyűlölik a magyarokat; pedig soha ennyi pénzt nem kaptak az államtól, mint manapság - írta a polgári napilap a cigányokról. A cigányság világnapja szerdán, pénteken pedig rasszizmus elleni világnap. Ma kedd van Magyarországon" - olvasható a hvg.hu március 18-án közzétett elemzésében. A hetilap online szerkesztősége több mint száz olyan idén megjelent Magyar Nemzet-cikket vizsgált meg, amelynek szereplői hangsúlyosan romákként/cigányokként jelennek meg. A cikkek többsége bűnügyi híradás, s nem kevés használja a„cigánybűnözés" fogalmát is.

 

„Ennek a kijelentésnek a médiakutatók nem biztos, hogy örülnének, ám én úgy gondolom, minden pozitívumot meg kell látnunk. Az is igaz persze, hogy az évek során a nyílt előítéletekből rejtett előítéletek lettek,és ez a többségi társadalomra és a médiára is érvényes" - állapítja meg a szakember, aki úgy véli, mindez a „politikai korrektség" normáinak elterjedésével magyarázható. „Az emberek nem lettek kevésbé előítéletesek, de jobban odafigyelnek arra, amit mondanak, írnak."

Dramatizálva emészthetőbb

A tanulmány szerzői szerint a médiumok meghatározott képpel rendelkeznek a közönségük igényeiről, és a piaci verseny miatt mindent megtesznek azért, hogy ezt kielégítsék. A gond csupán az, hogy ezek nem felmérésen alapuló feltevések. A szubjektív előfeltevések alapján szerkesztett hír- és műsorkínálat így teremti meg előbb-utóbb az igényt maga iránt, vagyis egyfajta önbeteljesítő jóslatként működik. A meginterjúvolt újságírók többsége úgy vélte, az előítéletek ellen alapvetően a közszolgálati médiának kellene küzdenie, ám, mint azt egyikük cinikusan megjegyzi, azt „amúgy senki sem nézi, ott már nem lehet rontani".

Egy megkérdezett roma újságíró szerint nem csak a közszolgálati médiában, de a kereskedelmi médiában szereplő, közszolgálatinak mondott műsorokban is alulreprezentáltak a roma témák, ha pedig vannak is, azok feldolgozása nem üti meg a kívánt szintet. „Nevetséges az, hogy a Napló például Tolerancia-díjat kapott egy riportért, egy hónappal azután, hogy lement a ‚Bazi nagy roma lagzi' című műsor" - véli (ti. a két műsornak azonos volt a producere).

A média amellett, hogy egyfelől láttatja a problémát, kiemel bizonyos történéseket, konfliktusokat, kész modelleket is gyárt. A közönségnek általában sem ideje, sem motivációja nincs egy-egy téma kontextusának felkutatásához, így a média a probléma mellé készen szállítja az értelmezést is. „A dráma érdekli az embereket, nem a tanulmányok" - véli az egyik interjúalany újságíró, a társadalomkutatók pedig hozzáteszik: ha egy témát dramatizáltabban tálalnak, rögtön megoldhatatlanabbnak, reménytelenebbnek fog tűnni. A „roma kérdés" esetében is így van: ha felnagyítunk egy-egy esetet, a konfliktus súlytalanná, gyökértelenné válik. A problémák valós bemutatása helyett azért választják azok sztereotíp ábrázolásmódját, mert kommunikációs szempontból így könnyebb az értelmezésük.

A politikusok felelősségéről

„A 2004-2005-ös időszakban nem voltak olyan szélsőséges események -eltekintve a Moszkva téri kardos támadástól, ami a kampány végén történt -, mint az olaszliszkai eset, a Magyar Gárda körüli botrány, vagy a legfrissebb médiakonfliktus, ami után az OCÖ uszítás miatt feljelentette az ECHO TV-t" - mondja Füzesi. Úgy véli, ha ma készítenék el a tanulmányt, sokkal több problémaorientált írást találnának, a cikkek pedig kiegyensúlyozatlanabbak lennének.

A kutató úgy látja, hogy médiában megfigyelt aggályos jelenségekért nem csak az újságírók felelősek. „Mivel nem csak a média, de a politika is tematizálja a közbeszédet, a politikusoknak világos koncepciót kell kialakítaniuk a kisebbségi kérdésekkel kapcsolatban, amihez a média felelősségteljesen tudna viszonyulni és csatlakozni" - emelte ki Dr. Füzesi Zsuzsanna.

A tanulmány módszertana

 

A felmérés a 2004-2005-ben megvalósult „Összetartó Társadalom" kampány hatékonyságát mérő kutatás egyik eleme. A kutatás során a többségi társadalomban szociológiai vizsgálattal, a sajtóban a programról megjelent cikkek elemzésével vizsgálták a romákkal kapcsolatos beállítódások megváltozását, valamint elemezték a programhoz nem kapcsolódó, de roma témájú, nyomtatott sajtóban megjelent írásokat is. A vizsgált lapok a Népszabadság, a Magyar Nemzet és a Blikk voltak, a kutatók összesen 130 roma témákkal kapcsolatos cikket találtak a megadott időszakban. A média romákkal szembeni beállítódásainak vizsgálatát újságírókkal végzett mélyinterjúk egészítették ki. Az interjúalanyok között volt országos és megyei napilap állandó és külsős munkatársa, internetes vagy roma médiumnál dolgozó újságíró is.

 

 

C-PRESS - emasa.hu - Beke Dániel 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk