Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kormányoldali viharelőrejelzés - "...Ha nem adsz, akkor szakítunk!"
2008-03-22 09:49
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kormányoldali viharelőrejelzésA népszavazás nyomán nemcsak három díj szűnt meg, hanem válságos helyzetbe került az egész kormánykoalíció is. Az MSZP-ben egyre élesebben feszegetik a liberálisok felelősségét, és félnek egy újabb referendumtól. Milyenek a koalíció túlélési esélyei? Sor kerülhet egy belső leszámolásra? Kormányoldali viharelőrejelzés.

 

 

 

Népszavazási végjáték

 

Kormányoldali viharelőrejelzésA március 9-ei voksolás kimenetele az előzetes felmérések szerint sem lehetett kétséges az MSZP-SZDSZ számára, azonban a 3,3 milliós egységes akaratnyilvánítás láthatóan meglepte a koalíciót. A népszavazás után az MSZP politikai kármentésbe fogott, azt a képet sugározva, hogy a vereség nem a Gyurcsány-kormányt minősítette, hanem mindössze három populista kérdésre adott természetes válasz volt csupán. A presztízsveszteséget növelte Horn Gábor előre nem kalkulálható elszólása, amely szerint a választók igenis a miniszterelnököt magát küldték el melegebb éghajlatra.

 

Ezzel párhuzamosan Horváth Ágnes és az MSZP is megpróbált gazdasági érvekbe kapaszkodni, miszerint a népszavazás a háziorvosokat havi 100-200 ezer forinttól fosztotta meg, és a kieső bevételeket valahonnan pótolni kell. Gyurcsány a referendum második napján keményebb hangot is megütött: nyilvánvalóvá tette, hogy a költségvetésből nem lehet, és nem is fogják pótolni a keletkező deficitet. A törvényi kötelezettségeknek közben hamar eleget tettek, így április 1-jétől megszűnnek a díjak.

 

Bomlik a liberális egységfront

Horváth ÁgnesAz utóvédharcok mellett a koalíció belső egységét fenyegető eróziós folyamatokkal is szembe kellett néznie a kormánypártoknak. Ez jelenti egyfelől a két kormányerő közti viszony elmérgesedését, illetve magában az MSZP-ben és az SZDSZ-ben fellépő belső válságot. Az utóbbiakra kitérve a liberálisok esetében alakult ki markánsan belvillongás. Kóka János elnök ugyanis egy belső ülésen árulónak bélyegezte azokat a párttársait, akik Horváth Ágnes felelősségét és lemondását feszegették. Eközben újra felszínre kerültek a Kóka és Fodor közti ellentétek, mivel nem sikerült egyértelműen lezárni az elnökválasztási botrányt. Jüttner Csaba, akit a tavalyi tisztújításkor történt visszaélések kivizsgálásával bíztak meg, jelentésében csak annyit állított biztosan, hogy valóban történtek szabálytalanságok. Az viszont nem derült ki, hogy melyik fél érdekeit szolgálták a csalások.

A pártban pedig egyre hangosabbak a fodorista szárny tagjai, akik az elnökválasztás megismétlését tartják szükségesnek. Fodor is többször megerősítette, hogy indulni kíván egy megismételt tisztújításon. Böhm András frakcióvezető-helyettes pedig lapunknak adott borús nyilatkozatában szintén az új elnökválasztás mellett tette le a garast: „Úgy gondolom, ez elkerülhetetlen, de még érlelődik. Bár nagyon sokáig már nem tud érlelődni. Egy héten belül lezárul a vizsgálat. A párton belül erről megoszlanak a vélemények, de kétségkívül igaz, hogy nem úgy megy az SZDSZ-nek, mint azt korábban reméltük."  

 

SZDSZKrekó Péter politológus szintén rámutatott arra, hogy az SZDSZ-nek valamilyen módon (bár ő a tisztújítást nem tartotta feltétlenül szerencsés megoldásnak) le kell zárnia a legitimációs mizériát, hiszen addig nem tud megerősödni az utóbbi félévben 1-4 százalékos támogatottságúra mért párt: „Amíg az SZDSZ a választási csalással, a belső ellentétekkel van elfoglalva, nem tudja a szavazókat megszólítani. Ezt láthattuk a népszavazás kapcsán is: egy jó kampányrajtot követően az SZDSZ nem tudott a számára kedvező témákról beszélni a nyilvánosságban; hanem állandó magyarázkodási kényszerben volt a választási csalás miatt - ezzel elvesztett egy lehetőséget a megerősödésre."

 

A szocialista út szerteágazik

Gyurcsány FerencA nagyobbik kormánypártban is erősödtek az elégedetlenkedő hangok. Gyurcsány, számítva arra, hogy a népszavazás után heves belső kritikák érhetik a kormányt, inkább egy héttel elhalasztotta a frakción belüli értékelést. A bírálatokat így sem kerülhette el, bár tompított formában érték csak. Szanyi Tibor a kommunikációs szakembereken verte el a port, míg Suchman Tamás a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget ekézte. Gyurcsány itt kifejtette azt is, hogy Hornt nem lehet meneszteni, ugyanis több szocialista is a koordinációs államtitkár fejét követelte.

További két konfliktusforrás is előreláthatóan nehezíteni fogja a koalíciós együttműködést. Az egyik az Új tulajdonosi program, melynek keretében Gyurcsány magánkézbe juttatná több állami cég részvényeit, így a Szerencsejáték Rt., vagy a Magyar Villamos Művek tulajdonpapírjait. A várható csekély érdeklődés, és a program tisztázatlansága (és közgazdászok szerint alulfinanszírozottsága) még a szocialista honatyákat is megosztja a kérdésben.  

 

Kóka János A másik súrlódási pont pedig az egészségbiztosítási rendszer módosítása lehet. Jelenleg ugyanis a Fidesz egy újabb, ősszel esedékes népszavazással fenyeget, ami eltörölhetné a magántőke bevonásáról szóló rendelkezést. Az MSZP-ben ezért egyre-másra megjelennek olyan vélemények, miszerint vissza kellene lépni a magánpénztárak tervétől. Ennek meglebegtetésére az SZDSZ-ből ingerült reakciók érkeztek, Kóka például a koalíció felmondásával fenyegetett. A liberálisok számára ugyanis lételem az egészségügyi reform végig vitele, amihez szinte politikai túlélésüket kötötték. Ráadásul a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésével két, a párthoz szorosan kapcsolódó reformintézkedés süllyedt el.

A szocialisták viszont nem szívesen kockáztatnának még egy népszavazásos fiaskót, ezért már vezető politikusaik is óvatosan ugyan, de határozottan a visszalépés mellett foglalnak állást. Ahogy Lendvai Ildikó is: „A mai politikai és gazdasági légkörben, amelynek kialakulása a népszavazás következménye és a beígért népszavazási cunami előjele, nem lehet arra számítani, hogy magánbefektetők jó ajánlattal jelentkezzenek az új pénztári rendszerbe. Ezt az elemet tehát mindenképpen újra kell gondolni. Ma úgy látom, tartani kell és lehet a biztosítási reform lelkét, a decentralizációt, azt, hogy egy területi pénztár gondoskodjék rólam a betegtől messze lévő országos szervek helyett. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy ezeket a pénztárakat nemcsak többségi, hanem teljes állami tulajdonban kell tartani, hiszen senkinek sem érdeke, hogy a népszavazás kezdeményezői által teremtett politikai kockázatot az ország fizesse meg azzal, hogy rossz feltételekkel, áron alul engedi be a befektetőket."

Ergo

A harc tehát nyitott, mindkét fél a túlélésre játszik. Míg azonban az egészségügyi reform kapcsán lassan szembefordulnak a szocialisták és a liberálisok érdekei, a koalíció egysége, és a zavartalan kormányzás közös álláspontot igényel. Illetve erőteljes személyi változtatásokat, amelyeknek Horváth Ágnes is áldozatul eshet, de a hullámok Gyurcsányig is felcsaphatnak. 

 

 

C-PRESS - Hírextra 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk