Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Megrázó élmények, kudarcok és gyökeresen eltérő jövőkép - mérlegen a roma és nem roma gyerekek vágya
2008-03-22 09:39
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Megrázó élmények, kudarcok és gyökeresen eltérő jövőkép - mérlegen a roma és nem roma gyerekek vágyai1500 főt érintő felmérést végeztek a szociológusok a romák iskolai szocializációjáról - a kutatás eredményeit Szalai Júlia ismertette. Miben hasonlóak és miben különböznek a roma és nem roma fiatalok? A felmérés szerint 35 éves időtáv választja el a roma és nem roma fiatalok megálmodott világait - mondta Szalai Júlia a Magyar Narancsnak adott interjúban.

 

A kutatás során abból indultunk ki, hogy az iskola nemcsak oktatási és nevelési intézmény, hanem szocializációs tér is egyben - közölte Szalai Júlia. Hozzátette: leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy az iskolák oktatási és tudásátadó szerepe miként alakítja a gyerekek önképét, én azonosságát és a jövőre vonatkozó elképezéseiket. 

 

Frusztrált pedagógusok

 

A kutatást végzők a tanárokat megkérték, hogy becsüljék meg az iskolában, illetve az osztályaikban a roma gyerekek arányát. Másrészt anonimitásuk megtartása mellett a kérdőívekben a gyerekeket is megkérdezték identitásukról, származásukról. A szakemberek a két adatot egymásra vetítették ahol kiderült, hogy a roma tanulók arányát túlbecsülő tanárok nagyobb arányban buktatták meg roma diákjaikat, mint azok a tanárok akik az arányokat a realitáshoz közel állóan becsülték meg.

 

A szociológus szerint ezek az adatok azt mutatják, hogy mennyire frusztrált a illető pedagógus attól, hogy az adott közegben tanít. Ez pedig hatással van a gyerekekre, az osztályzatokra, a tanár osztályába járó gyerekek önképére és jövőképére. A szociológus véleménye szerint ha a cigány gyerek frusztrálja a tanárt akkor az akaratlanul, akár szavak nélkül is a kifejezésére juttatja.

 

Szalai Júlia véleménye szerint általánosnak tekinthető, hogy az iskola markánsan lejjebb osztályozza a cigány gyerekek teljesítményét, mint a nem cigányokét. A kutatás célja ezért az volt, hogy ez a korai különbségtétel mennyire van hatással a gyerekek jövőképére. A szociológus felhívta a figyelmet: nem arról van szó, hogy az iskolai rossz vagy jó jegy közvetlenül meghatározná a jövőképet, de az osztályzás olyan társadalmi eljárás, amely révén a gyerekekben tudatosulhat, az etnikai "másság", és az erre kimondott negatív társadalmi élet.

 

A cigány gyerekek fantáziáját a valós élet formálja

 

Megrázó élmények, kudarcok és gyökeresen eltérő jövőkép - mérlegen a roma és nem roma gyerekek vágyai A felmérés során arra kérték a diákokat, hogy írjanak fogalmazást arról, hogy milyennek képzelik a felnőtt életüket 20 év múlva. Kiderült, hogy a cigány gyerekek fantáziáját a valós élet formálja. Szüleik munkaerő-piaci helyzetét látva, biztos szakmákra vágynak, a fiúk: pl. asztalos, kőműves, lakatos. A lányok bolti eladó, fodrász, kozmetikus. Míg ezzel ellentétben a nem roma fiatalok a divatszakmákat preferálják: informatika, reklám és kommunikáció.

 

A szociológus szerint 35 éves időtáv választja el a roma és nem roma fiatalok megálmodott világait. A roma fiatalok fogalmazásaiból a hetvenes évek Magyarországa reprodukálódik. A nem romák körében minden ötödik diák tervei között szerepel a külföldi munkavállalás, míg a romák vágyai a jobbára a szomszéd városig terjednek.

 

Kudarc és aggodalom

 

Ez pedig részben annak tudható be, hogy a roma fiatalok félnek például attól, hogy a kiemelkedési kísérletük kudarccal végződik. Másrészt a roma családok tartanak attól, hogy gyermekük, ha egy idegen helyre kerül akkor megaláztatások sora érheti, s ez az aggodalom is hat a fiatalok elképzeléseire, teveire.

 

Megrázó tapasztalatok

 

Szalai Júlia szerint a kutatás egyik legmegrázóbb tapasztalata az volt, hogy az interjúalanyok között egyetlen olyan roma gyerek sem volt, akinek ne lett volna mélyen az emlékezetébe vésődött élménye a származásának betudható személyes megaláztatásról.

 

 

C-PRESS - hirado.hu - Magyar Narancs 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-08-12
  Ma rendkívül kíváncsi hangulatban leszünk. Örülünk, ha egy jó programra nyílik lehetőségünk. Ha ezt a legjobb barátainkkal oszthatjuk meg, akkor teljes lesz a boldogságunk. Iktassunk be egy jó mozit, vagy egy kiállítást. Ha hízékonyabb alkatúak vagyunk, akkor ma ne fogyasszunk nagy zsírtartalmú ételeket. Még a saláták is tartalmazhatnak olajos önteteket, tehát ma készítsük inkább öntet nélkül a zöldféléket. A sovány húsok fogyasztása megengedett.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk