Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Zsigó Jenő: Tükröm, tükröm .- Amaro Drom márciusi szerkesztői írása
2008-03-18 10:32
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Zsigó JenőTükröm, tükröm ...

 

Az OCÖ látványos médiapiaci előretörési ambíciója a magyar gárda megszüntetésének szándékával -jóval a főügyészség után- ráadásul nem hitelesített aláírási ívek begyűjtésével, sok kérdést felvet az akció hitelességéről és a roma közélet, az OCÖ, a kormányzati szereplők és a civilek elmúlt évekbeli teljesítményével kapcsolatosan.

 

A Gárda hallatlanul tevékeny megalakulása óta, de nem hozott eddig döntéseket, törvényeket, fővárosi  és vidéki önkormányzati költségvetési, oktatási és egyéb  határozatokat, nem döntött a romákat kikerülő fejlesztéspolitikáról, hacsak... Szilánkok, fricskák, furcsaságok jelzik, meztelen a király,  korlátoltságok sokasága jellemzi az elmúlt évtizedeket,  és szembetűnő a szellemi, politikai, szakmai függetlenség hiánya. Bármelyik politikai erő -pénzt, állást, egzisztenciát ígérő és/vagy biztosító párt- kénye kedve szerint alkalmaz most is a cigányok ellen cigányokat, mint az előző rendszerben, az 1980-as évek közepétől a MCKSZ és az OCT megalakításában és elvtelen működésében szerepet vállaló cigány közszereplők esetében tette az MSZMP.  Az akkori kegyencek most is kegyencek, ráadásul jóval nagyobb a választék pártokból, mint az egypártrendszer idején volt. A volt kommunista kegyencek nem válogatósak, csak párt legyen a fejük fölött, erő, hatalom, pénz, de legalábbis mindennek az ígérete. Mögéjük ambiciózus ifjú gárda sorakozott fel, az utánpótlás biztosítva van. A Gárda ellen harcolni kell. De mi van azon túl?

 

A szekér megy, a karaván halad. Pont oda, ahol most vagyunk. Mégsem mondható, hogy megérkeztünk. Először is azért, mert leszámítva a fasizmus éveit, száz évvel ezelőtt volt ilyen nyomorúságos a cigányok döntő többségének az élete. Másodszor, mert a karaván  valamiféle végkifejlet felé halad. Nem állt meg a demokrácia biztonságos jogállamában, és harmadszor, mert senki sem állíthatja, hogy nem lesz, vagy nem lehet még ennél is rosszabb nem csak a cigányok, hanem az egész társadalom sorsa, jövője.

 

Az Amaro Drom a cigányok újságja. Sokat foglalkozunk a kormányzat, önkormányzatok és civil szervezetek romákat érintő tevékenységével. A közelmúltbeli események furcsa képletet rajzolnak az emlékezők, kutatók, elemzők elé, amit meg kellene érteni, összevetni a hasonlóságokat és a „negatív fejlődéseket". Kellő intenzitással kell megérteni, mi történik a hivatalos cigány képviselet, az OCÖ körül, valamint tudni kell azt is mi az ára  a kormányzat által könnyedén megtalált és alkalmazott roma értelmiség  új ideológiával átszőtt még hivatalibb tevékenységének. Az új ideológia, hogy az állam a források elosztásánál ne lássa az etnikai jelleget, az abból származó halmozott és minőségében más hátrányokat, mára  teljes bukás, teljes  csőd. Miközben tehát mindenki látszólag - elsősorban kifelé, a média és a kormánypolitika irányaiba, valamintaz OCÖ-önreklám területén- megfeszül a cigány társadalom helyzetének jobbítására mutatott  akarattól, a valóság ezzel szemben igen bonyolult, zűrzavaros, ármányos, legfőképpen hazug és cinikus. 

 

Szilánkok, fricskák, furcsaságok. Kezdjük. Farkas Flórián nyolc éven át volt az OCÖ elnöke. Néhány szilánk a „legmagasabb szintű roma képviselet" vezetőjének nyilatkozataiból. „Amíg élek, mindig harcolni fogok azért, hogy a cigányok vezetőit a többség joga legyen megválasztani"- nyilatkozta a kisebbségi jogban alapvetően járatlan cigány vezér. Ugyanő a kanadai bevándorlási hatóságnak a kivándorló cigányok letelepedési engedélyéért folyó perében tanúként jelentette ki, hogy „Mo-on semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem éri a cigány lakosságot". Mondta ezt akkor MSZP szövetségesként Tabajdi Csaba, Kósáné Kovács Magda és mások kreátumaként és „szóvivőjeként. Most éktelen haraggal ostorozza a kormányt a Fidesz parlamenti képviselőjeként a cigányok nyomora, a kormányzati intézkedések elmaradása miatt. De miért is lenne erre szükség, ha Farkas Flórián igazat vallott Kanadában? Ellenben ha nem, hamis tanúzásért elítéli e őt a kanadai bíróság utólag, figyelemmel itthoni ügyeire is és a cigányoknak okozott károkért, hátrányokért? Farkas Flórián tagja a Roma Integrációs Tanácsnak, de egy éves fennállása alatt mindössze 2-3 alkalommal vett részt az ülésein. Maga helyett az MDF kormány volt tagját, Farkas Gabriellát küldi rendszeresen, ami lássuk be, nem ugyanaz, még ha Farkas-Farkas is mind a kettő.

 

Farkas Flórián nem vállal politikai-szakmai felelősséget a RIT-ben és a várhatóan megalakuló RIMB-ben, a helyettesítője pedig nem vállalhatja a Lungo Drom nevében a Farkas Flóriánt terhelő felelősséget. A RIT-ben tehát az a Farkas Gabriella a hangadó a Lungo Drom képviseletében, akivel a roma értelmiség már az első, Antall kormány idején is egyenlőtlen harcot vívott a cigányok jogaiért, lehetőségeiért.

 

Farkas Flórián uralkodása idején vezetőtársa, a királycsináló Kolompár, mindenben azonosult a vezér politikájával, de az MSZP átütő segítségével a harmadik ciklusra leváltotta a Fideszhez átigazolt Farkast. A Flórit. A tesót. Hozzá is köthető néhány szilánk, fricska, szórakoztató,  és mulatságos eset, persze csak úgy magyar módra, ami azt jelenti, hogy először röhögünk  rajta, a végén mindenki sír, vagy legalább is: lenne rá oka.  Kijelentette, hogy az „OCÖ nem politikai képviselete a Magyarországi cigányoknak. Tette ezt a nyilatkozatot azért, mert már gőzerővel szervezte az OCÖ bázisán az MCF Roma Összefogás Pártot, amely a történelmi emlékkönyvekben feljegyzésre méltó o,o8 %-os választási  eredményt produkálta. Ráadásul ez időre kiiktatta az OCÖ-t abból a szerepből és kötelezettségből, amire megválasztották a romák. Ugyan ő nyilatkozta a RIT-RIMB tárgyalásokon, hogy kizárólag ő lehet a RIMB elnöke is, ami nem egy környezet és civilbarát álláspont, ellenben rendkívül arrogáns, hatalomvágyó, ugyanakkor roma politikai szempontból dilettáns. „Aki az OCÖ útjába áll, azt ledózeroljuk" - üzente néhány hónappal ezelőtt a cigányoknak az OCÖ elnök, miközben a cigányoknak egyáltalán nem tetszik az az út, amelyen az OCÖ jár, immár 14 éve.

 

Kállai Katalin az MSZP első számú roma politikusa, nyilatkozta az MSZP nem olyan régen, amire Kállai: „elsősorban pártpolitikus vagyok, és csak másodsorban cigány politikus". Ennek jegyében kőkemény harcot folytatott a RIT civil képviselőivel szemben.

 

Daróczi Gábor az NFÜ cigány ügyekért felelős munkatársa a RIT üléseken többször kijelentette, „az NFÜ-ben egy fillér roma pénz nincs! Tessék megtanulni lobbizni"-mondta a cigány vezetőknek, akik addig azt hitték, Daróczi azért van az NFÜ-ben fizetett roma értelmiségiként, hogy ő lobbizzon ott a cigányokért. Sajnálatos módon, a szakmai ízlése nem volt azonos a Roma Parlament, a Civil Ernyő és az OCÖ által kidolgozott programmal, ezért rövid úton lehülyézte a teljes cigány -és az adott időszakban teljesen egységes- képviseleti elitet. /RIT/ Most feljebb buktatva a PROMEI-ben teszi ugyan ezt. Imádják a magyarok. Horváth Aladár az SZMM esélyegyenlőségi biztosa és az NFÜ szakértője Daróczi helyén, dr. Ürmös Andor a szociális minisztérium integrációs főosztályvezetője, úgy köztevékenykednek a romákért felelős posztjaikon, hogy mindent megtesznek, hogy a kormány ne lássa a cigányokat többszörösen hátrányos, fajgyűlölettől is sújtott helyzetükben, hogy ne legyenek célzott roma programok és források, csak úgy áttételesen, balkézről, ha sikerül. Hát nem sikerül. Ennek ellenére kitartanak tévesnek bizonyult politikai és ideológiai, szakmai dogmáik mellett, lesz ami lesz alapon. Ameddig nem változik a politikai trend, ők bátran állnak a vártán cigányként a cigányokkal szemben. Mellettük áll szorosan Sárközi Gábor, az OKM Roma Integrációs Főosztályának helyettes vezetője, aki az ÉS- ben érvelt amellett, hogy csak az a jó roma program, ami nem roma program, ennél fogva etnikai szempontokat nem kell figyelembe venni a források elosztásának tervezésekor. Sárközi most az országos roma kultúrát „egyengeti" felelős minisztériumi beosztottként. Nem lehet kétség, hogy merre. Szemben.

 

Teleki Lászlóról is érdemes lenne néhány szót szólni, aki szintén az MSZP első számú cigány politikusa. Talán, mert erre a rangra alacsony képességekkel jobb egyszerre két személyt ki és megjelölni az MSZP-nek, de úgy tűnik, még így sincs meg az az egy. Az OCÖ tag volt politikai államtitkár mai napig soha meg nem valósuló programokkal bombázza a médiát, telepfelszámolás, múzeumalapítás, stb, azt kell mondani, sikeresen. Az MSZP változatlanul sokat vár tőle.

 

Van tehát sikeres roma programja személy szerint mindenkinek, megszakadnak az igyekezettől, naponta festik fel a sötét jövőt, nem észlelve , hogy egy baromi nagy fekete ecset  van a kezükben, amivel öntudatlanul festenek,  festik magukat, mert hogy ők maguk a sötét jövő.

 

Egyszerűbb lenne tisztázni, hogy a szekér halad, a karaván marad igazsága érvényesül, ami akkor változik, ha kikezdhetetlen értékek és célok tisztázása után azt a bizonyos szekeret nem száz, hanem egy felé húzzák a cigány közélet így-úgy odakerült szereplői. Az igazodási pont adott. Megfogalmazódott a Roma Parlament, a Civil Ernyő és az OCÖ 2007. augusztusi megállapodásában, továbbá a Roma Parlament RIT-hez eljuttatott 2007-2015 évekre szóló koncepciójában és a Roma Parlament-Civil Ernyő közösen elkészített Roma Irányító és Monitoring Bizottság koncepciójában.

 

Csapjunk a lovak közé civilek!

 

 

Zsigó Jenő

Budapest, 2008-03-15.

 

 

C-PRESS 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk