Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Életműdíj után, új lemez előtt - Beszélgetés a Bill kapitánnyal
2008-03-18 10:18
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Deák Bill GyulaDeák Bill Gyula nyerte idén a Pont FM rockadó Életműdíját. Pénteken élőben is meghallgathattam a „blueskirályt", és nemrég személyesen is megismerhettem a Rocközön című műsorban, ahol Bill kapitány Hartmann Zoltán műsorvezető kérdéseire válaszolt. Először természetesen a péntek este került terítékre, Deák Bill elmondta, hogy mennyire jó érzés volt neki a díj, és maga a koncert is. És főleg az, hogy szeretik az emberek, hiszen a közönség szeretetéből merít energiát, ebből próbál valamennyit visszaadni.

 

Bill szerénységéről is tanúbizonyságot tett, mikor dicsértük, hogy mennyire jól szólt a koncert pénteken, rögtön áthárította a dicsőséget azokra, akik a hangot keverték. Később a „Mit ér egy jó bicikli, ha a biciklista nincs a helyzet magaslatán?" kérdésre annyit még hozzátett: „Ordítunk, amennyit tudunk."

 

Deák Bill Gyula 

 

 Néhány kérdés és válasz ízelítőül, hogy mi hangzott el a csütörtöki műsorban.

Hartmann Zoltán: Mikor volt az első pillanat az életedben, amikor azt mondták, miután elkezdtél énekelni, hogy „Atyaúristen! Itt valami nagyon komoly dolog történik?

Deák Bill Gyula : Sajnos volt egy nagyon nagy törés az életemben. Tizenegy éves koromban egy orvosi műhiba következtében elvesztettem a lábam. Nem is énekeltem volna, ha nem történik ez a lábammal. Ekkor jött be a beat zene Magyarországra, a Beatles, a Rolling Stones, az Animals meg ezek, és akkor elkezdtem énekelgetni. Elég jól ordibálgattam, legalábbis ezt mondják. Bár voltak kritikusabb hangok is. Például amikor a lépcsőházban a barátommal énekeltünk, akkor kikiabáltak, hogy menjetek már el innen. Így kezdődött ez a dolog.

Ahogy hall az ember téged énekelni úgy gondolja, hogy ezen a hangon nem lehet mit képezni. Ez a nulladik ponttól kezdve rendben van.

Én nem így vagyok vele. Sokszor nem vagyok megelégedve saját magammal. De ez a jó, rossz lenne, ha mindig meg lennék elégedve.

 

Deák Bill GyulaKell-e olyanokat csinálnod, mint a beéneklés?

 

Nem, ilyet nem. Nevetgéltünk is régen a barátommal ezen, a nemrégiben elhunyt Orszáczky Jackie-vel - aki véleményem szerint az ország egyik legjobb basszgitáros-énekese volt -amikor az Erkelben kísértek énekeseket, akik ott skáláztak koncert előtt. Nálam ilyen nincs. Nekem nem kell beénekelnem. Nagyon szeretem ezt csinálni, nagyon jó a zenekarom, ahogy elkezdődik a koncert és felmegyek a színpadra, akkor elfelejtem minden búmat, bánatomat és nincs más csak az éneklés és a közönség.

 

Amikor elindultál a pályán inkább a jazz vonal volt jellemző.

 

Én soha nem voltam jazz énekes. Csak olyan körökben mozogtam. A példaképeim a már említett Orszácky és Lakatos Bögöly Béla voltak, ők tudtak igazán bluest énekelni, nagyon sokat tanultam tőlük. Mikor meghallottam őket énekelni azt mondtam, hogy holnap abbahagyom.

 

Ekkoriban nagy volt a pezsgés a magyar zenei életben. Miként emlékszel vissza erre az időszakra? Hogy zajlott akkor egy este, milyen volt egy buli?

 

Jó volt nagyon. Fiatalok voltunk: iszogattunk és csajoztunk, ahogy illik . (nevet) Utána lementünk a Royalba, vagy a Kisroyalba, vagy az Erzsébet sörözőbe, ott folytatódott az élet egészen hajnalig. Volt, hogy dolgoztam még, és onnan mentem reggel munkába. De nem számított, ha fiatal az ember, minden belefér.

 

Beszéljünk a karrieredről, és itt nem a szóló része gondolok, hanem a Hobos időkre, amikor kialakult az a fogat, ami legendássá vált!

Nagyon nagy szerencsém volt, hogy megalakult a Hobo Blues Band, és hogy a Hobo nem úgy énekelt, ahogy én, mert akkor nem hívtak volna engem el oda. Nem sokkal az alakulás után kerültem be a zenekarba. El akartak ugyanis vinni a turnéra, mint szólóénekest, de az ORI nem engedte, mondván, hogy nem vagyok színpadképes. Ezért Hobo bejelentett a zenekarba.
 

Hallottam már ilyen történetet az ORI-ról, hogy sokszor nem a zenei tudás volt fontos, meg a közönségre tett hatás, hanem a megjelenés számított.

Volt olyan még a Wanderers nevű zenekarral, hogy felvettünk egy nagyon jó nótát a stúdióban, és azt mondták, hogy nem mehet le, majd legfeljebb valami kalózfilmben, meg ilyen hülyeségeket. Ez eléggé lesújtó volt, mert nem mindegy az ember lelkének, hogy miket mondanak róla. Ráadásul egyesek nevetségesen énekeltek és mégis sztárok lettek akkoriban. Ez van. Soha nem adtam fel a zenét. Nekem ez az életem, nagyon sok mindenen átsegített. A zene olyan, hogy aki belekóstol, az nem tudja abbahagyni. Soha nem is akartam, nem vagyok feladós típus. Mindig kitartottam a zene mellett, nem is értek máshoz. Talán a focihoz egy kicsit, nagy fradista vagyok.

Az a bizonyos Kopaszkutya, ami kultikus lett a magyar zenei- és filmkultúrában, hogy állt össze? Olyan mintha maga az élet rendezte volna.

Igen, kicsit olyasmi volt a dolog. Végülis ez a Hobo Blues Bandről szólt. Nagyon bejött a dolog, óriási siker volt, akkor voltunk a legnagyobb sztárok. Megszerettek az emberek. Nagyon büszke vagyok erre a filmre. Csodálatos korszak volt az életemben. 

 

Térjünk át az aktualitásokra! Az új lemezeden most végzik az utolsó simításokat.

Igen, ma masteringelik, holnap adjuk le a kiadónak, és remélhetőleg március 31-én megjelenik. Végre - ugyan hosszú idő után, de - sikerült csinálni egy nagyon jó lemezt. Koltay Gergő írta a szövegeket, Csillag Endre is írt egy pár számot, a nemrégiben elhunyt Daczi Zsolt barátom is, de Patay Tomi is, és a Borhy Miki is. Nagyon jó, mert jó zenészek játszanak rajta.

Hogyan zajlott a közös munka?


Az első nap bementem, felénekeltem négy számot, mindegyiket legalább háromszor felvettük. Hazamentem, és azt hittem, hogy összeesek. Nem is gondoltam volna, hogy a stúdió ilyen fárasztó dolog. Más, mint élőben énekelni. Ki kell mondani az utolsó betűket mindig. De muszáj, hogy érthető legyen a dolog. Végül hat nap alatt felénekeltem tizenhét számot. Legközelebb majd úgy csináljuk, hogy ne kelljen ennyire kapkodni. 

 

Szövegvilágát tekintve milyen az új album?

Nagyon jó szövegeket írt a Gergő. Érdemes lesz meghallgatni. Nem először dolgoztunk együtt: ő írta a Mindhalálig Bluest és a Bill Kapitány Blues cirkuszát is. Ezek a mostaniak még jobb szövegek, és maiak. Sikerült végre nagyon jót énekelnem, és fenomenális zenészek játszanak a lemezen. Majd a közönségre bízzuk, hogy tetszik-e neki. Bizakodó vagyok, benne van minden, benne van a szívünk, kiénekeltem magamból 20 év bánatom.

A közönségben az a szép, hogy mindig el tudta dönteni, hogy mi is kell neki igazán. Akkor már nem kell két hetet sem várnunk a megjelenésre?

Igen, nagyon örülök neki, mert már rég jött ki anyagom. Rendkívül elérzékenyültem, amikor először visszahallgattuk, több ízben kijött a könny a szememből. Tetszett nagyon. És kilenc év után már kellett kijönnöm valami újjal. Megérdemli a közönség és én is, hogy legyen már egy lemez.
 

Akkor ez a 2008-as év ugyanúgy a tiéd lesz.

Azt mondja a horoszkóp, hogy ez a skorpió éve, és én az vagyok. Remélem, hogy ez így is lesz. Idáig már annyi szépet és jót kaptam: az életműdíjat, kijön az új lemezem, és idén lesz 11 éves az unokám, a Deák Bill Gyuszika.

Hol léptek fel ezen a héten?

Kedden az Old Man's Pubban, pénteken a Jozefinában, szombaton pedig a Tatabányán a Rocklegendák fesztivál keretein belül. A honlapunkra felkerülnek mindig a koncertdátumok.

Lemezbemutató koncert mikorra várható?

Elég sűrű lesz a program, mert szeptemberben fellép a harminc éves Hobo Blues Band, ahol vendég vagyok. És novemberben leszek hatvan éves, úgyhogy vagy novemberben, vagy később lesz egy nagy szülinapi koncertem is.

Koncertek tekintetében hihetetlen aktív éveket zársz egymás után.

Szerencsés vagyok, mert szeretnek az emberek, ezért tudok sokat koncertezni. Általában 8-12 szokott lenni egy hónapban. És ez élő, nem tátogás, ráadásul nagyon jó a zenekarom, a Deák Bill Blues Band. Nagyon ügyesek a fiúk.

Az interjú után megkérdeztük külön Deák Bill Gyulát, hogy a másik öt zenész közül kinek ítélte volna a Pont FM életműdíját. Nagy Ferót választotta, hozzátéve, hogy nagyon kedves barátja, így elfogult az irányában. 

 

 

C-PRESS - Hírextra 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk