Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Kilátástalanság? Újabb roma családok indulnak Kanadába
2008-03-18 09:32
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kilátástalanság? Újabb roma családok indulnak KanadábaA Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke nem tagadja: ő is arra biztatja a romákat, hogy utazzanak el, mert szerinte Magyarországon nincs esélyük a boldogulásra.

 

Külföldre, elsősorban Kanadába készülnek az ország különböző részeiről, elsősorban Mohácsról és környékéről a romák, hogy ott munkát vállaljanak és letelepedjenek; az előkészületek már annyira előrehaladottak, hogy több minisztérium munkatársai a héten tájékoztató előadást tartanak a lehetőségekről. 

 

A romák egy része szervezett formában utazik külföldre, vagyis olyan "vállalkozók" utaztatják ki a szakképzett férfiakat, akiknek már van helyismeretük az adott országban. Több itthon maradt családtag az MTI-nek - neve elhallgatásával - azt mondta, az itthoni kilátástalanság miatt, a jobb élet reményében vállalkoztak a családfők és fiatal férfiak a külföldi munkára.

 

Elmondták azt is, hogy szélhámosok is próbálkoznak: több százezer forintért kecsegtető ajánlatokat tesznek a romáknak, akik csak külföldön döbbennek rá, hogy becsapták őket, és emiatt pénz nélkül kénytelenek visszatérni Magyarországra.

 

Az MTI-nek nyilatkozó romák többsége már korábban is dolgozott hosszabb-rövidebb ideig külföldön, ők valamennyien szakképezettek. Azt mondák szaktudás nélkül lehetetlen boldogulni, "nem is érdemes próbálkozni".

 

A Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke az MTI-nek hétfőn azt mondta: ő is arra biztatja a romákat, hogy utazzanak el, mert szerinte Magyarországon nincs esélyük a boldogulásra. Kovács István úgy fogalmazott: amint lehetőségük lesz rá, elmennek a romák, mert "kenyérből sem esznek eleget", a környékükön ugyanis egyáltalán nincs munkalehetőség.

 

A baranyai város roma vezetője azt mondta: az önkormányzati, a munkaügyi és a külügyminisztérium képviselői a héten tájékoztató előadást tartanak a környékbelieknek arról, hogy milyen legális lehetőségük van külföldi munkavállalásra.

 

Hozzáfűzte, sokan már gyűjtik a pénzt az utazásra, a repülőjegyek és az ottani ellátásuk ugyanis sokba kerül. Kovács István nem tudta megmondani, hogy eddig hány roma utazott ki Kanadába, de mint mondta, jelenleg több tucatnyian készülnek erre.

 

A fővárosból, Baranyából és Székesfehérvár környékéről elsősorban családlátogatásra utaztak ki romák, sok rokonuk ugyanis még az ezredforduló kivándorlási hulláma idején telepedett le az észak-amerikai országban.

 

Kanadában 1996 és 1998 között 244 magyar állampolgár kapott menekültstátust, és további 600 várt kérelme elbírálására - többségük roma származású. A kérelmek száma 1999-ben 1580, 2000-ben 2400 volt, 2001-re pedig Magyarország a harmadik helyről az elsőre lépett elő a menekülteket adó államok listáján az észak-amerikai országban.

 

Ezután Kanada - a Csehországgal és Szlovákiával szemben korábban foganatosított intézkedéshez hasonlóan - a magyarokra is bevezette a vízumkényszert, amelyet idén március elsejétől szüntetett meg.

 

 

C-PRESS - hirado.hu - MTI 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek