Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigánykérdés: húsz éve hiába várunk
2008-03-14 14:39
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Az iskolában már késő elkezdeni az integrációt. Sok romagyerek első konfliktusa a többségi társadalommal, hogy nem érti a nyelvet, amikor óvodába, iskolába kerülMeghökkentő eredmények születtek a hátrányos helyzetűek közötti felmérésben 

A hátrányos helyzet, a szegénység és az iskolázatlanság nem választhatók el egymástól. A helyzet javításában nem kizárólag a szociális területen dolgozóknak van feladatuk.

 

A fenti két mondatban foglalható össze annak a konferenciának az üzenete, amit egy Európai Unió által finanszírozott projekt zárásaként rendeztek meg a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán (KRF). 

 

Az iskolában már késő elkezdeni az integrációt. Sok romagyerek első konfliktusa a többségi társadalommal, hogy nem érti a nyelvet, amikor óvodába, iskolába kerül
Az iskolában már késő elkezdeni az integrációt. Sok romagyerek első konfliktusa a többségi társadalommal, hogy nem érti a nyelvet, amikor óvodába, iskolába kerül
Már a rendezvényt megnyitó Hiesz György polgármester szavaiból is kiderült: sok tennivaló van a városban és környékén a hátrányos helyzetben lévők felzárkóztatását, integrációját illetően. Hiszen az egyik legnagyobb problémát az aktív korú, ám nem dolgozó népesség jelentős aránya jelenti. Bár a konferenciának nem ez volt a fő témája, kétségtelen tény, hogy elsősorban a romákkal kapcsolatos kérdések kerültek terítékre. Nem véletlenül: a hátrányos helyzetben lévők jelentős része ebből a népességből kerül ki.

 

 

Bezzegh Enikő, a KRF adjunktusa előadásában elképesztő, s egyben elgondolkodtató adatokat ismertetett. Megyénkben a népesség „aktivitási rátája" 39 százalék, ám ennél az átlagnál jóval alacsonyabb, alig 23 százalék ugyanez az arányszám a romák körében. Egy kutatás meglepő eredményt hozott, amikor azt vizsgálták, hogy miért állástalanok a romák: 14 százalékuk azt mondta, azért nem vállal rendszeres munkát, mert nem fizetik meg eléggé. Hogy mi pontosan az „eléggé", az nem derült ki. Magas volt azok aránya is, akik azt válaszolták: a végzettségüknek megfelelő állást nem találnak.

 

- A rendszerváltás óta akut probléma a cigányság kérdésköre, tudjuk a bajokat, a hibákat és hogy mit kellene csinálni, születtek programok, megvalósítható megoldási javaslatok, ám két évtizede mégsem történik lényegében semmi - jelentette ki az adjunktus, hozzátéve: eközben a romakérdés nagyjából olyan hazánkban, mint a foci, ehhez is mindenki nagyon ért.

 

A szociológus arra is kitért: a statisztikai adatok szerint csökken a roma népesség aránya, ez azonban messze áll az igazságtól. Az adatok abból következnek, hogy egyre kevesebben vallják magukat romának. Márpedig ma Magyarországon - jogilag - az a cigány, aki annak vallja magát. A szociológiai meghatározás pedig úgy hangzik: cigány az, akit a környezete annak tart.

 

A statisztikai ellentmondást támasztják alá azok az adatok is, amelyek szerint Gyöngyösön a 33 ezres népességből 780-an vallották magukat cigánynak a2001-ben, holott az önkormányzat - becsült - adata szerint a roma kisebbség aránya mintegy tíz százalék a városban. Hasonló a kép nagyobb léptékekben is: a megye csaknem 300 ezres lakosságából 4 százalék tartja magát cigánynak. A városokban ez az arány 1,7, a falvakban 6,1 százalék, miközben - az ugyancsak becsült - számok szerint a városokban 10, a falvakban 11,5 százalék a romák aránya.

 

Szó esett arról is: a hátrányos helyzetű családoknak csupán négy százalékánál haladja meg a tízezer forintot az egy főre jutó havi (látható) jövedelem.

 

Bárdosné Kocsis Éva, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatását célzó uniós projekt vezetője elmondta: készül egy tanulmány, amihez egy háromezer fős kérdőíves felmérést végeztek a kistérségben. Ennek tapasztalatait feltétlenül be kell építeni a következő vidékfejlesztési programokba.

 

- A felmérés arra irányul, hogy világosabb képet kapjunk, miként lehet visszavezetni az érintett népességet a munkaerőpiacra - ismertette a projektvezető, helytállónak minősítve a kérdést, hogy visszavezetésről vagy bevezetésről beszélhetünk-e inkább.

 

A felmérés néhány adatáról Mucsics F. László adjunktus meglepő következtetésként azt említette: az iskolai végzettség és a munkaerő-piaci esélyek között egyértelmű összefüggés mutatható ki. (Ennek tükrében érthető Bezzegh Enikő korábbi kijelentése: miközben örömteli tényként említik, hogy a romák egyre nagyobb hányada fejezi be a nyolc általánost, fel kell tenni a kérdést, hogy ez mire elég a munka világában.) A felmérésből az is kiderült, miközben a kistérségben a KSH adatai szerint most 7 százalékos a munkanélküliség, az érintettek ezt sokkal magasabbnak, 16 százalékosnak érzik.

 

- Számunkra is meglepő eredményt hozott az a kérdés, hogy kitől várnak segítséget a helyzetük javításához. Elsőként ugyanis a családot említették, másodikként azt, hogy senkitől, s csak harmadikként az állami intézményrendszert - tudatta Mucsics F. László. - Ebből is látható, hogy a hátrányos helyzetben lévők nem a szociális ellátórendszertől várják a segítséget, szemben a nem hátrányos helyzetű, keresőképes korú inaktívakkal.

 

 

C-PRESS - HEOL.hu 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek