Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A díszcigány
2008-03-12 15:36
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Horváth FerencA cigány-magyar megbékélés jegyében fordulna a köztársasági elnökhöz az a társaság, amelynek a goj motorosok mellett a Roma Rendőrök Országos Egyesületének elnöke is tagja. A romungró származású Horváth Ferenc őrnagy egyszer már majdnem írt egy cigány-igazoltatási kiskátét.

 

Horváth Ferenc 

 

- Tényleg nem beszél lováriul?

 

- De, már igen, ez volt az egyik idegen nyelv, amit a jogi diplomámhoz tanultam. Kevés a szó, és a nyelvtan sem bonyolult.

 

- Szokta használni?

 

- Nem sűrűn, ráadásul egyre többet felejtek. Amikor egyszer egy leányszöktetéses csetepatéhoz hívtak, úgy vágtam ki magam, hogy a cigányokra kiáltottam: beszéljetek már magyarul, hogy a társam is értse.

 

- Miért lett rendőr?

 

- A rendőrök miatt. Kamaszkoromban naponta jártam Tarcalról Szerencsre vonattal, és a váróteremben tanultam. Egyszer igazoltatott két rendőr, agresszívek voltak, nagyon nem tetszett nekik, hogy egy cigány gimnáziumba jár. Korábban történelem-földrajz szakra akartam jelentkezni, de akkor elhatároztam, rendőr leszek. És nem olyan, mint ezek.

 

- Önérzetes?

 

- Nagyon. Máig emlékszem, sírtam a megalázottságtól, amikor az iskolában egy mackónadrágot kaptam ajándékba csak azért, mert cigány vagyok. Másnap vissza is vittük az édesapámmal. Ő egyébként különleges ember: nagybőgőzött, értett a tetőfedéshez, vezetett dízelmozdonyt, végül fegyveres őr volt a Nemzeti Múzeumban.

 

- Az már majdnem rendőr. Mellesleg, amikor ön munkába állt, nem lehetett túl sok roma a testületben. Hogy boldogult?

 

- Kőbányán, ahol kezdtem, szolgált már néhány cigány előttem, úgyhogy kitaposták nekem az utat. A cégnél nem is volt gond, csak kint, az utcán. Gyakran megesett, hogy hiába vezettem én a járőrt, az, akit igazoltattunk, következetesen a többiekhez beszélt: én csak egy cigány voltam neki.

 

- A romák legalább elfogadták?

 

- Beletelt egy időbe, de megértettem velük, hogy nekem ez a munkám. Ha együttműködtek, igyekeztem a lehető legkíméletesebben eljárni, de ha nem, akkor a törvény teljes szigorát alkalmaztam. Borult ott még olajkályha is...

 

- Máshogy kell intézkedni egy romával szemben?

 

- Ez érdekes kérdés: néhány éve megkerestek, hogy segítsek egy cigányokkal kapcsolatos igazoltatási kiskáté összeállításában. Ehhez hasonló kiadvány létezik például Nagy-Britanniában. Ott ugyanis megfigyelték, hogy az angol rendőrök többet igazoltatják az íreket, ráadásul az ilyen szituációk gyakran vezetnek konfliktushoz.

 

- És mi lett a tervből?

 

- Ami szokott: semmi. Kár érte, nagy szükség lenne ugyanis a megértőbb hozzáállásra. Furcsa dolog ez egyébként: a cigányok nem tartják túl hitelesnek a saját, állandóan cívódó vezetőiket, hitelesnek tartják viszont a cigány rendőröket.

 

- Ezért alapította meg a roma rendőrök egyesületét?

 

- Nem egészen. Elsősorban kallódó fiatalokkal foglalkozunk, bármilyen legyen is a bőrszínük. A hétvégeken alkotmányjogról és az emberi jogokról tartunk nekik előadást.

 

- Szép gondolat.

 

- Mégis öt évbe telt, mire sikerült beindítani az egyesületet. Volt, aki simán keresztbe tett nekünk, néha viszont azt éreztem, csak azért segítenek, hogy mutassák, a testületben milyen rendes, barna bőrű emberek dolgoznak. Én pedig nem akarok díszcigány lenni.

 

- Pedig most mintha ugyanez fenyegetné. A cigány-magyar megbékélési felhíváshoz a goj motorosok révén csatlakozott.

 

- Én eddig azt se tudtam, mit jelent az a szó, hogy goj. Úgy néztem meg a lexikonban.

 

- De azért sejti, kik ők? A vezetőjüknek például ez van a bukósisakjára írva: Deutsche Reich.

 

- Tényleg? Én beszéltem néhányszor vele, meggyőzhető, rendes embernek tűnt. Az egész egyébként úgy kezdődött, hogy a honlapjukon volt néhány hozzászólás a Blaha Lujza téri késelő gyerekkel kapcsolatban. Azt írták, hogy a jogaikat persze nagyon tudják a cigányok, közben meg így viselkednek. Beírtam, megkerestek.

 

- Ennyi?

 

- Igen. Később olvastam a felhívásukat, amit alapvetően helyeseltem, néhány dologgal azonban nem értettem egyet. Például, hogy fogadjuk el a vajdarendszert. Ez képtelenség.

 

- Ön hogy képzeli el azt a bizonyos megbékélést?

 

- A legfontosabb, hogy beszéljünk egymással, hisz nem vagyunk ellenségek. Aztán rendet kellene tenni az iskolákban. Képtelenség, hogy néhány renitens tönkreteheti az órákat. Felelhetnének mondjuk a szülők a gyerekük magaviselete miatt.

 

- Aztán?

 

- Fokozott rendőri jelenléttel vissza kellene szorítani a többségi társadalmat leginkább irritáló erőszakos és tulajdon elleni bűncselekményeket. Persze tudom, hogy minden emberben dolgozik a túlélés ösztöne: ezért ássa ki a krumplit, lopja el a tyúkot, akár cigány, akár nem. Mi csak jobban fókuszban vagyunk a rasszjegyek miatt.

 

- Szóval, ha több a rendőr, megoldódik minden?

 

- A szegénységen mint alapproblémán az államnak kellene valahogy segítenie. Viszont ha visszaszorul a bűnözés, kevesebb a konfliktus is.

 

- Ez vezetne el a megbékéléshez?

 

- Legalábbis része lehetne a folyamatnak.

 

- Furcsa ez egy roma szájából.

 

- Lehet. De én elsősorban rendőr vagyok. Csak azután roma.

 

 

C-PRESS - NOL

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek