Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

MÚOSZ Etikai bizottság: A médiának elemi kötelessége a rasszizmus visszautasítása
2008-03-11 10:42
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Magyar Újságírók Országos SzövetségeVadászi Bálint, honlapunk (romaweb.hu) főszerkesztője - a kisebbségi ombudsman, az Egyenlő Bánásmód Hatóság mellett - a MÚOSZ Etikai bizottságához fordult azzal a panasszal, hogy a www.szoljon.hu internetes portál 2008. januárjában több alkalommal is nyíltan romaellenes hangvételben megfogalmazott cikkeket jelentetett meg.

 

Ráadásul ezen írásokhoz kapcsolódóan a fórumba beküldött hozzászólásokat egyáltalán nem moderálták, így számos rasszista megjegyzés volt olvasható napokon keresztül, köztük olyan durva kijelentés is, amely az egész magyarországi romák kipusztítására uszított. A Romaweb főszerkesztője az eset(ek) kivizsgálásán túl egyúttal arra is kérte a testületet, hogy adjon ki állásfoglalást, amelyben visszautasítva a jelenséget szakmai kritériumokat fektet le.

 

A MÚOSZ Etikai bizottsága február 12-én tartott ülésén vitatta meg a panaszt. A megbeszélésen Vadászi Bálint szóban is ismertette az etikai bizottsághoz írásban megküldött kifogásait. Ezek szerint: a Szoljon.hu 2008. január 7-én "Romák lopták el a zagyvarékasi polgármesteri hivatal széfjét" címmel adott közre információt, illetve a cikk szövegében is olvasható volt, hogy: "...előállítottak két roma férfit, akiket a bűncselekménnyel gyanúsítanak". Jóllehet a tudósítás címét - Vadászi Bálint a szoljon.hu portálnak küldött ezt sérelmező levelét követően - szinte azonnal megváltoztatták, a gyanúsítottak továbbra is "roma férfiként" szerepeltek. Másnap, a tettesek elfogása után ismét foglalkozott a portál az esettel, a település polgármesterének nyilatkozatát jelentették meg, amelyben a vezető is kisebbségről beszélt az elkövetőkre utalva. Emellett mindkét tudósításhoz több hozzászólás érkezett, ezek egy része kifejezetten rasszista, illetve antiszemita volt, ennek ellenére nem moderálták ki azokat.


A Romaweb.hu főszerkesztője kifogásolta továbbá a Szoljon.hu január 9-i "Zárva a buszváró: fagyoskodnak az utasok Jászapátin" című riportját is, amelyben a következőket írták: "A roma fiatalok közül vannak, akik rongálnak, a váróban dohányoznak és eldobálják a csikkeket, magolnak és felborítják a kukákat", illetve "...roma fiatalok egy része >>beveszi<< magát a váróterembe, ott zenélnek, köpködnek, késsel bevésnek a padokba, letörik a mosdó kilincsét, megrongálják a WC-t".


Gelei József, a Szoljon.hu projektvezetője a meghallgatáson elismerte, hogy hibát követtek el - ezt bizonyítja az első cím megváltoztatása -, mentségül azt hozta fel, hogy a szerkesztőség nagyon kis létszámmal dolgozik, a hozzászólásokat csak némi késéssel tudják ellenőrizni és törölni, de ezt a lehetőségekhez képest mindig megteszik. Annak bizonyítására, hogy a Szoljon.hu szemlélete nem rasszista, több olyan megjelent írást mutatott be, amelyek cigányokról pozitív képet alkottak. Elmondta, terveik között szerepel egy kerekasztal-beszélgetés megszervezése különböző élethelyzetben levő romák részvételével a kisebbségi helyzetről. A kifogások és mentségek megbeszélése után a két fél egyetértésre jutott, megbékélésüket az eljáró tanács előtt kifejezték. Az eljáró tanács pedig Vadászi Bálintot arról tájékoztatta, hogy kérésének helyt adva állásfoglalt adnak ki a jelenséggel kapcsolatban.


Nagy Zsuzsa az eljáró tanács elnöke a mai napon küldte meg a testület állásfoglalását:


"Az Etikai kódex 2.§ 2.1.1 pontja - "Az újságírónak tiszteletben kell tartania az emberi jogokat. Nem kelthet gyűlöletet, nem szólíthat rasszista megkülönböztetésre népek, nemzetek, nemzetiségek ellen. Vallása, felekezeti hovatartozása, neme, testi, szellemi vagy lelki állapota, mássága, életkora, életmódbeli, életviteli különbözősége miatt senkit sem becsmérelhet, nem terjeszthet senkiről rágalmakat" -, valamint 4.§ 4.4. pontja - "Az újságíró nem maradhat semleges, ha a demokratikus értékek védelméről van szó. Kötelessége fellépni megfelelő újságírói műfaj alkalmazásával a terrorizmus, a bármilyen szempontú - faj, vallás, kultúra, nemzetiség, nem, életkor miatti - gyűlöletkeltés ellen." - alapján etikátlannak tartja bármelyik népcsoport, így a romák cselekedeteinek, magatartásának, életvitelének általánosítását, különösen ha az negatív megközelítésben történik. A rasszizmus napjaink súlyos társadalmi problémája, a médiának elemi kötelessége annak visszautasítása minden területen. A magatartást, bűncselekményt csak konkrét esetekben, konkrét személyekre vonatkoztatva szabad megállapítani, társadalmi csoporthoz tartozást kizárólag olyan esetben, amikor az érintett személy(ek) hovatartozásának a tárgyalt esemény szempontjából jelentősége van. E kérdésben - másban sem - nem lehet mentség, hogy más médiumok esetleg súlyosabban megsértik az etikai normákat, illetve törvényeket".


Az állásfoglaláshoz kapcsolódóan az eljáró tanács felhívta a Szoljon.hu vezetőjének figyelmét, hogy a jövőben - éppen azért is, mert működési területükön jelentős számú a roma lakosság - fokozottan ügyeljen arra, hogy a kisebbségi közösséget még áttételesen se érje indokolatlan sérelem.

 

Módosítva: 2008-03-06

 

 

C-PRESS - romaweb.hu 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk