Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Pénz van, de a gyökerek visszahúznak
2008-03-10 15:29
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

 A szomszéd faluba nem költöznek a romák, pedig fürdőszobás házat kapnának

pénzHiába kap Zsámbok 30 millió forintot a romatelep felszámolására, a program meghiúsulhat. Öt-öt millió forint jut minden családra, ennyiből az önkormányzat a falu szélén álló két házban szeretett volna kialakítani négy család részére különálló lakrészeket. Ez a megoldás a pénzt utaló szociális minisztériumnak nem felelt meg.

 

A másik lehetőség, hogy a szomszédos településeken vesznek ingatlant, erről viszont a romák nem akarnak hallani. Ha rövid időn belül nincs megegyezés, a családok évekre a telepen maradnak. 

 

A nyomorból emberi körülmények közé költözhetnének a zsámboki romatelepen élők, Holló Ilona polgármester mégsem szívesen beszél a lehetőségről. Egyelőre nem találja a megoldást; amit a falu vállalna, azt a minisztérium utasítja el, a tárca ajánlatától viszont a telepen élők zárkóznak el - mondja.

- Öt családra 5-5 millió forintot költhetünk, így még a felújításra is maradna pénz, de a faluban nem lehet ennyiért ingatlant venni. Csak fürdőszobás épületre fordíthatjuk a pénzt, egy kétszobás házat viszont tízmilliónál kevesebbért nem kapunk meg. A pályázat kiírói felvetették, ha a településen nincs elérhető áron, megfelelő ingatlan, keressünk akár távolabb is. A romák viszont nem szeretnének elköltözni.

Az ördögi körből rövid időn belül ki kellene lépni, különben a tárca nem utalja át a pénzt, és akkor a munkalehetőséget garantáló képzési program is meghiúsulhat. Az ugyanis csak akkor indulhat, ha a lakhatási feltételeknek is eleget tesz a pályázó.

A polgármesteri hivataltól néhány utcányira, a falu utolsó házától pár méterre áll az egyetlen épületből álló telep. A portát szétfújt kartondobozok tarkítják, alig szállunk ki az autóból, beteg, lila arcú, kortalan nő jön elénk, karján egyéves forma kisfiúval. Oláh József és felesége is megjelenik, a többiek nincsenek otthon. A vendégfogadás szívélyes, a körülmények nyomasztóak. - Örülünk, hogy írnak rólunk. Nézzenek csak körül nálunk, nem embernek való ez.

Betessékelnek a pozdorjából, raklapokból tákolt, nejlonnal szigetelt épület egyik lakrészébe. A hűvös, nyirkos levegőben por és doh szag keveredik. A vaskályha ridegségét a vetett ágy, és a szétmálló szekrény csak fokozza. Az egyetlen fekvőhelyen kutyák és macskák osztoznak, lábunknál kötyökkutya vergődik a fájdalomtól.

- Huszonkét éve élek itt, és nem engedem, hogy kitelepítsenek minket, nem megyünk másik faluba - kezdi Oláh József. Évek óta hiába kérjük, hogy segítsenek nekünk, de megmondom az őszintét, nem messze lakik egy újságíró, egyedül ő hallgatott meg minket. Azt mondta, hívjuk föl az Ürmös Andor urat, az majd ad pénzt. És tényleg így lett. Mostmár a polgármester asszony kérte, hogy nézegessünk házat, mert hamarosan költözhetünk. Ha kimondta a saját száján, akkor biztos lesz valami.

A gazdasági épület másik lakrészét téglából húzták föl, a raklapok és a fal egymást támasztják. A vaskályhában az erdőből lopott fa ropog, az ajtó nem passzol a kerethez. A vastag pléddel takart ablakot félelmetesen mozgatja a szél. Meleg és huzat van egyszerre. A fejünkre festék pereg, a földről por száll föl. A tíz négyzetméteren ágy, és egyetlen szekrény fér el, a faltól falig érő szárítón lógnak, a lavórban áznak a ruhák. A nyomor átütő.

- Ebben fürdetjük meg néha a gyereket is. Képzelje csak el, múltkor beteg lett a kisfiú, hordjuk ám őt Pestre mert nagyon csúnyán köhög, na szóval kihívtuk az orvost, gyertyával világítottunk, úgy vizsgálták. Hát ki akar ilyen életet?

A jól megtermett férfi nem dolgozik, cukor- és tüdőbeteg, magas a vérnyomása. 67 százalékos rokkant, ő 28 ezer forintot kap, felesége a segéllyel és a családi pótlékkal együtt 65 ezret.

- Anyám is koldulásból nevelt minket, mindig nyomorban éltünk. Itt halt meg az ablak előtt szegény tüdőzsugorban. Tegye csak ide a kezét, nézze hogy vág be a huzat. Engem már nem érdekel semmi, ellaknék én itt, de azt nem akarom, hogy a gyerekem így éljen. Senki nem úgy jött ki az anyja hasából, hogy van érettségije, az enyémnek is tanulnia kéne majd.

- Gyere már Józsi - kiáltja a fiatalasszony, itt a szomszéd.

- Hozok egy birkát, 18 ezer forint. Kell, vagy nem?

- Mit tudom én, hozd ide, megnézem mekkora. Ha jó nagy, megéri nem? Jöjjön csak, még megmutatom magának a Raffaelék házát, az ott szembe'.

A bokáig érő sárban, a szétlapított kartondarabokon lépkedtünk, egy-kettőt a fejünk fölött röptetett a szél. A korábban disznóólnak használt viskót csuklónyi lánccal lakatolták le, az ajtót résnyire nyitotta ki Oláh József. A háromágynyi, ablaktalan szobában bűz, hideg és kosz várta haza a hároméves kislányt és szüleit.

- Rendetlenek, meg mocskosak ezek. Ők hozták ide a kartonlapokat is, de még arra sem vették a fáradtságot, hogy nehezéket tegyenek rá. Mindent szétdobálnak. A többiek putriját meg sem mutatom magának, mert még én is szégyellem.

Elköszönünk, a polgármester visszavár minket.

- Na, hogy fogadták Önöket?

- Biztosak a költözésben. Azt mondták, Ön kérte, hogy keressenek ingatlant.

- Én ilyet nem mondhattam, mivel a pályázatot még el sem fogadták. Csupán arra hívtuk fel a figyelmüket, hogy távolabbi településeken érdeklődjenek a lehetőségekről. Ha elvetik a költözést, lehet, hogy még nagyon sokáig a telepen maradnak. A faluban ugyanis csak a település határában tudnánk nekik két házat venni, de a minisztérium szerint azzal nem oldanánk meg a szegregációt.

Holló Ilona félti a falu békéjét, mert mások is hasonlóan rossz körülmények között élnek. Mégsem vehetnek részt a programban, mert nem a telepen laknak, pedig tudják, hogy az ott élőknek korábban is segíteni akart az önkormányzat. Egy házat vettek volna nekik, a családoknak csak a lakrészek felosztásában kellett megállapodni. Ezen addig veszekedtek, míg a lehetőség elúszott, ezért élnek most is a putrikban. 

 

 

C-PRESS - nepszava.hu 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek