Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Az MCZSZ is megszavazza 3-szor az igent
2008-03-04 16:31
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Szociális Népszavazás 2008A Magyar Cigányzenészek Szakszervezete
állásfoglalása a népszavazással érintett kérdésekben

A Magyar Cigányzenészek Szakszervezete elnöksége megtárgyalta a 2008 március 9-i népszavazáson szereplő kérdéseket, és ezzel kapcsolatban az alábbi állásfoglalást teszi közzé:

 

A magyar cigányzenészek, tágabb értelemben általában a roma zenészek a rendszerváltást követően a társadalom perifériájára szorultak. Munkahelyük, ezzel együtt anyagi biztonságuk megszűnt, egzisztenciájuk bizonytalanná vált. Az elszenvedett traumák hatására ezeknek az embereknek ez egészségi állapota még az egyébként is rendkívül rossz magyar átlagnál is sokkal jobban megromlott. Az egyetlen egy olyan lehetőség, amely a megélhetést valamelyest javította, a korábban ingyenes orvosi ellátás volt.

 

Köztudott, hogy  azok a zenészek, akik még egyáltalán munkalehetőséghez jutnak, szinte kizárólag „feketén" vannak foglalkoztatva. Ebből az is következik, hogy a jelenlegi egészségügyi reform alapján orvosi ellátásra sem lesznek jogosultak. Ugyanakkor viszont az egészségi állapotuk romlása miatt fokozottan szükséges lenne az egészségügyi ellátásra, amelyet -ha egyáltalán megkapnak- csak térítés ellenében vehetik azt igénybe. Annak ellenére, hogy a kormányzati oldalról folyamatosan azt hangoztatják, hogy az egészségügyi ellátásban ma is a szolidaritás elve érvényesül, ez a gyakorlatban egyáltalán nem fedi a valóságot. A vizitdíj, és különösen a kórházi napidíj kizárólag a tehetős réteg számára nem okoz problémát, ehhez azonban a roma zenészek nem tartoznak. Bennünket rendkívül érzékenyen érint az, hogy az amúgy is minden napi megélhetést is alig biztosítani tudó réteget még az ingyenes orvosi ellátástól is megfosztottak. A magyar cigányzenészek, akik korábban bel és külföldön egyaránt az akkori viszonyokhoz képest jelentős jövedelemmel rendelkeztek, ezáltal a járulék befizetéseik révén nagymértékben járultak hozzá az állam bevételi forrásaihoz, ma szinte teljesen kiszorulnak az egészségügyi ellátásból. Tette velünk mindezt egy magát baloldalinak tituláló, valójában azonban egy társadalmi bázissal nem, de érdekérvényesítő képességekkel jelentősen rendelkező kis párt befolyása alatt álló kormányzat.

 

A fentiek szinte teljes egészében igazak a tandíj vonatkozásában is. A hatalmon lévő pártok fennen hirdetik a cigányszármazású fiatalok értelmiségivé válásának fontosságát, amit aztán a tandíj révén a gyakorlatban megakadályoznak. Azoknak a roma családoknak -és ez alól a zenészek sem kivételek-, akiknek a mindennapi megélhetés biztosítása is szinte megoldhatatlan feladat, nem telik arra, hogy az egyébként tehetséges gyermekének taníttatását fedezze a tandíj tehát semmiképpen sem szolgálja a roma társadalom felemelkedését, ez a kérdés így csak üres frázis marad.

 

Szakszervezetünk elnöksége ezért úgy látja, hogy az általunk képviselt társadalmi csoport érdekeit a mindhárom kérdésben leadott „igen" szavazat képviselheti. Felhívunk ezért minden magyar cigányzenészt, tágabb értelemben minden roma származású muzsikust, hogy családtagjaikkal együtt menjenek el szavazni, és mindhárom kérdésben „igen" voksot adjanak le.

 

Czutor Zsolt

elnök

2008. március 4

 

C-PRESS 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-08-12
  Ma rendkívül kíváncsi hangulatban leszünk. Örülünk, ha egy jó programra nyílik lehetőségünk. Ha ezt a legjobb barátainkkal oszthatjuk meg, akkor teljes lesz a boldogságunk. Iktassunk be egy jó mozit, vagy egy kiállítást. Ha hízékonyabb alkatúak vagyunk, akkor ma ne fogyasszunk nagy zsírtartalmú ételeket. Még a saláták is tartalmazhatnak olajos önteteket, tehát ma készítsük inkább öntet nélkül a zöldféléket. A sovány húsok fogyasztása megengedett.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk