Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Romákat sértő írás a devecseri városi lapban
2008-03-01 12:12
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Tiltakozik a roma lakosság, bezúzták a városi lapotTiltakozik a roma lakosság, bezúzták a városi lapot

Tiltakozik a Veszprém megyei Devecser lakossága a városi újság legutóbbi számában megjelent - a cigányságot sértő és megalázó - cikk miatt; a képviselő-testület a szerdai zárt ülésén egyöntetűen elhatárolódott a cikktől, s az újság még fellehető számait visszavonta és zúzdába küldte - tájékoztatta Holczinger László, Devecser polgármestere a történtekről pénteken az MTI-t.

 

Városunk roma lakosságát, de általában is minden roma embert kétségtelenül sért a cikk tartalma, a felháborodásuk jogos és érthető - mondta a város vezetője. Hozzátette: egy szélsőséges hangvételű, vagdalkozó irományról van szó, példátlan és megdöbbentő, hogy ez a város lapjában nyilvánosságot kaphatott. Közlése szerint a testületi ülésen létrehoztak egy vizsgálóbizottságot annak kiderítésére, miként és miért kerülhetett be a városi lapba egy ilyen minősíthetetlen írás.

A polgármester utalt arra, hogy a lap szerkesztője - aki egy fiatal könyvtáros hölgy - a meghallgatásakor azt mondta, hogy e-mailben kapta az írást olvasói levélnek szánva, s mivel "jó stílusban" íródott, gyanútlan volt, illetve a sajtószabadságra hivatkozott. (A lapszerkesztő jelenleg Pécsett tartózkodik egyetemi tanulmányai miatt, telefonon elérhetetlen, s a polgármester állítása szerint "senkinek sem fog nyilatkozni, napok óta csak sír".)

A polgármester elmondta: igyekeznek kideríteni, ki küldte az e-mailt, mert szerinte a cikk alatti név (Magyar Attila) "bizonyosan kamu aláírás". Ismertetése szerint ezt a cikket korábban már közölte több hírportál is, így például a Halas.net, a Polgár Info és a Zalatáj is.

A polgármester szerint az "olvasói levél" egy időzített, tudatos akció lehetett a devecseri vezetés ellen, ahol az önkormányzat néhány héttel ezelőtt határozott intézkedéseket hozott a roma lomgyűjtő lakossággal szemben, ami ellen ők a városháza előtt demonstráltak. A mintegy 220 lomgyűjtő roma családból negyvenen már bementek a volt laktanyában nyílt piacra, már szűk is a hely, újabb raktárakat, épületeket kell megnyitni, s a kedélyek is megnyugodtak - mondta Holczinger László, megjegyezve: úgy tűnik azonban, valakiknek nem érdekük, hogy béke legyen "romák-magyarok között és a városvezetést illetően Devecserben".

Holczinger László elmondta: a roma lakosság több küldöttséget is menesztett már a városházára, s szerinte az újra "felkorbácsolódott kedélyek" kezdenek megint csillapodni, miután megtudta a roma lakosság, hogy a képviselő-testület egyértelműen elhatárolódott a cikktől, s vizsgálatot rendelt el. A városi lap márciusi számában közlik a testületi határozatot és megkövetik a megsértett roma lakosokat - tette hozzá a polgármester.

A "Kedves roma barátom, barátaink!" című cikkben többek közt ilyen megfogalmazások olvashatóak: "Nem mi mondtuk nektek, hogy éljetek itt, nem mi kértünk könyörögve titeket arra, hogy éljünk egymás mellett, ti jöttetek..." Avagy: "nem tanulsz, nem dolgozol, bűnözöl, veszekszel, perelsz, kiabálsz, hol Strasbourgba, hol Svédországba rohansz panaszkodni... Itt az idő, hogy dolgozz (...), mert 150 év múlva nem lesz annyi magyar, aki eltartson".

Pintér Gyula, Devecser alpolgármestere az MTI-nek elmondta: az újság e hét hétfői megjelenését követően csütörtökön neki kellett lecsillapítania néhány roma lakost, akik a városi könyvtárban keresték fel a lapszerkesztőt és indulatosan vonták kérdőre a sértő cikk miatt.

Lakatos József, a roma lakosság szószólója - ahogy önmagát nevezte - az MTI-nek hangsúlyozta: "nagyon fel vagyunk háborodva, elégtételt kérünk, valaki kérjen nyilvánosan bocsánatot tőlünk".

Ezt az egészet egyfajta kódolt üzenetként lehet felfogni - tette hozzá, megjegyezve, hogy a cikk miatt "nem csak a helyi cigányság van felháborodva", hanem a környékbeli falvak cigány lakosai is, sőt szerinte a szomszédos Vas megyében, Jánosházán is "mérgelődnek a romák".

Lakatos József ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy "sok magyar barátja van" és ők szintén "elítélően és felháborodva" beszélnek erről a cikkről. Utalt arra is, hogy ráadásul a romák közül többen azt hiszik, ez a cikk a polgármesteri hivatal "hadjárata a cigányság ellen", mert januárban tiltakoztak a lomizás és házi kereskedés betiltása ellen.

Nem erről van pedig szó, ráadásul a "lomis ügy" messze nem bántotta ennyire a romákat, mint ez a cikk - tette hozzá a romák szószólója.

Erdélyi Rajmund, huszonéves roma fiatal megjegyezte: zúgolódnak a roma fiatalok is, másról sem megy a szöveg, csak a cikkben foglaltakról. Mint mondta: "akárhová megyek, ezt hallom és csak csillapítani kell a romákat".

 

 

C-PREESS - nepszava.hu - MTI 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-08-12
  Ma rendkívül kíváncsi hangulatban leszünk. Örülünk, ha egy jó programra nyílik lehetőségünk. Ha ezt a legjobb barátainkkal oszthatjuk meg, akkor teljes lesz a boldogságunk. Iktassunk be egy jó mozit, vagy egy kiállítást. Ha hízékonyabb alkatúak vagyunk, akkor ma ne fogyasszunk nagy zsírtartalmú ételeket. Még a saláták is tartalmazhatnak olajos önteteket, tehát ma készítsük inkább öntet nélkül a zöldféléket. A sovány húsok fogyasztása megengedett.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk