Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Segély vagy közmunka?
2008-03-01 10:59
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

 Tavasszal erdészeti és vasúttisztasági foglalkoztatási programot indít a szociális tárca

Segély vagy közmunka?Évente több milliárd forintot fordít az állam közmunkára, és mintegy huszonháromezer ember jut így időlegesen foglalkoztatáshoz. Az új Munkateszt program viszont a rendszeres szociális segélyben részesülő száznegyvenezer ember alkalmasságát kívánja közmunkával felmérni. A különbség nagy.

 

Sok nehéz sorsú, tartósan munka nélkül élő embernek jelenti a közmunka - hacsak átmenetileg is - az egyetlen megélhetési lehetőséget. Hátrányos helyzetű térségekben pedig szinte csak az önkormányzati közmunka ad valami foglalkoztatási lehetőséget. A kormánynak a segélyrendszer átalakításáról szóló bejelentése ezt a munkafajtát közelről érinti. A rendszeres szociális segélyt ugyanis közmunka-teszthez kötnék.

 

Ehhez egy legalább 3-8 hónapos közmunkaprogram társulna, amely helyi, nemzeti vagy nemzetgazdasági szempontból fontos állami vagy önkormányzati feladat ellátását célozza - mondta lapunknak Lamperth Mónika. A szociális és munkaügyi miniszter szerint a közmunkaprogramok bővítésének a célja az, hogy aki akar és tud dolgozni, meghatározott időre biztos megélhetéshez jusson. Ez mentálisan is fontos, hiszen az emberek többsége jobban szereti munkából eltartani a családját, mint segélyből. Másfelől megengedhetetlen, hogy azok éljenek rendszeres szociális segélyen, akik tudnának dolgozni. A rendszer átalakításának célja: minél többen juthassanak munkához, s csak az kapjon segélyt, akinek nincs lehetősége dolgozni.

 

- Az elfogadhatatlan, hogy a fiatalok körében életstratégiává váljon a segélyből élés. A legfrissebb adatok szomorú képet mutatnak: a munkaügyi hivataloknál nyilvántartott segélyezettek 15 százaléka még nem érte el a 25. életévét. Számuk évről évre nő. Ebből ki kell törni - mondta Lamperth Mónika, aki szerint ez is indokolja a segélyrendszer átalakítását, de úgy, hogy miközben ösztönző legyen, szankciókat is működtessen.

 

Arra, hogy mindazok koldusbotra juthatnak, akiket munkára alkalmasnak találnak a munkateszten, de elhelyezkedni nem tudnak, Lamperth Mónika azt válaszolta: számára is fontos, hogy ezek az emberek továbbra is kapjanak olyan ellátást, amiből meg tudnak élni. A szabályokat át kell alakítani. Ezt a célt szolgálja az a társadalmi egyeztetés, amit a kormány elkezdett, hogy megismerje a térségekben élők véleményét.

 

A tárca az utóbbi időszakban csak olyan közmunkát hirdet meg, amely képzéssel társul. Ezzel ugyanis az érintetteknek, még ha nem is lesz egyből munkahelyük, de nő az esélyük az elhelyezkedésre. Az erdészetek vagy a vízügyi igazgatóság munkásutánpótlását például több éve a közmunkások adják, hiszen már ismerik ezt a munkát.

 

Tavaly több mint 13 és fél milliárd forint volt a közmunkaprogramok értéke: ezen belül 23 ezren jutottak munkához. A települések egymilliárd 270 millió forintos önrészt tettek ehhez hozzá.

A támogatások csaknem kétharmada a leghátrányosabb és a munkaerő-piaci szempontból legnehezebb helyzetű kistérségekbe jutott. A hagyományos közmunka, mint az utcaseprés, útszéli árok tisztítása, temető-rendbetétel mellett több mint 1500 idős ember gondozásában, ház körüli munkáiban segítettek közmunkások. Úgy például, hogy amíg a házi gondozó "rendbe tette", megetette az idős embert, a közmunkás kitakarította az udvart, felaprította a tűzifát. Gyakori az is, hogy építőipari szakmákkal rendelkezők vezetésével iskolákat, óvodákat, önkormányzati bérlakásokat újítottak fel vagy tataroztak, festettek. Félmillió munkaóránál többet tett ki az ilyen tevékenység. Az állami erdők művelése, felújítása, a csemetetermesztés vagy az erdei vasutak működtetése nem képzelhető el a közmunkások bevonása nélkül.

 

Az idén márciustól kezdődik a közmunkaszezon, akkor hirdeti meg a tárca a pályázatokat. Ennek keretében a jövő hónap végén elindul a több mint 2 milliárdos erdészeti, áprilisban vasúttisztasági program, májustól pedig a Balaton, a Tisza-tó, a Velencei-tó mellett és a nemzeti parkokban is dolgoznak közmunkások. Jelenleg a leghátrányosabb kistérségekben és a pólusvárosokban 940 településen mintegy 7500 közmunkást foglalkoztatnak.

 

 

C-PRESS - NOL 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk