Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Zeisler Judit - Ígéretes ötlet
2008-03-01 10:51
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Leonardo Da VinciKülföldön sikereket aratnak roma képzőművészeink, miközben itthon évtizedek óta eredménytelenül kilincselnek egy saját művészeti központért. Junghaus Tímea roma művészettörténészt a legmagasabb díjazással járó európai kulturális elismeréssel, a Kairos-díjjal jutalmazták február elején, a kortárs európai roma képzőművészet kutatásáért és láthatóvá tételéért folytatott munkájáért.

 

 

A hamburgi díjátadóval párhuzamosan reprezentatív kiállítás nyílt a német városban roma művészek válogatott műveiből. A 33 éves szakember az Alfred Toepfler Stiftung által megítélt 75 ezer euróból (19,5 millió forint) egy kisebb magángyűjteményt kíván létrehozni, amelyet egy-egy kiállí-tásra szívesen kölcsönadna egy hazai roma múzeum számára - ha lenne ilyen.


Magyarországon ugyanis 1916 óta várat magára egy ilyen kultúrhely. Akkor történt, hogy egy belügyminiszteri rendelet alapján vándorcigányok használati tárgyait gyűjtötték össze, megteremtendő egy cigány múzeum alapjait. A kiállító intézményből végül semmi sem lett, a második világháború pedig a gyűjteményt is magával sodorta. A rendszerváltás óta minden egyes kormány ígéretet tett roma múzeum vagy kulturális központ létrehozására, ez azonban nem volt elegendő a megvalósításhoz.

KULTURÁLIS INTEGRÁCIÓ. Pedig a kultúra megfelelő eszköz lehetne a többségi társadalom romákkal szembeni előítéleteinek visszaszorítására. „A laikusok számára radikális gondolat elkülöníteni a roma emberek művészetét, holott ez hihetetlen nagy segítség lenne, hogy pozitívabb kép alakuljon ki rólunk, és a romák is büszkébbek lehessenek származásukra" - mutat rá Junghaus Tímea, aki szerint a nyugati társadalmakban például nem kérdés, hogy teret adjanak egy kisebbség önreprezentációjának. Kurátorként a most díjazott művészettörténész vezette tavaly az Open Society Institute Roma Pavilon projektjét a Velencei Biennálén, amelyen - több mint százéves képzőművészeti múltja ellenére - soha nem szerepelt még cigány alkotó. A Paradise Lost (Elveszett Paradicsom) címet viselő pavilonban kiállító 16 roma - köztük 5 hazai - művész, a klisékkel s az előítéletekkel szembeszállva, a heterogén európai kultúra képviselőjeként mutatkozott be. Az elmúlt években Londonban is számos sikert könyvelhettek el kiállításaikkal magyar cigány festők, s tavaly a kínai magyar évadot is a Színes álmokra emlékezők című roma kiállítással nyitották meg.

Itthon az 1970-es évek óta folyik vita arról, hogy együtt, asszimilálva, vagy két különálló jelenségként kell-e kezelni a roma és a magyar kultúrát. Ekkor merült fel újra az igény egy múzeum vagy művészeti központ létrehozására is. „A roma emancipációs mozgalom a hetvenes évek óta küzd a művészet erejével is a cigányság emberi és kisebbségi jogainak elismeréséért" - mondja Daróczi Ágnes, a Magyar Művelődési Intézet munkatársa, az első, 1979-es romaművészeti kiállítás szervezője, aki azóta is a roma kultúra és esélyegyen-lőség elfogadásáért vívott harc egyik fő aktivistája. A korabeli táncházmozgalom oldalágaként kibontakozó roma folklór irányzat egy, az egyetemes művészet számára is értékes, Európában egyedülálló képzőművész generációt termelt ki magából. A hetvenes években többek közt Péli Tamás és Balázs János festőművészek nevével fémjelzett korszak nem maradt folytatás nélkül, ma is vagy félszáz fiatal képzőművész alkot eredményesen. A romák azonban vitatott helyet foglalnak el a hazai művészetben. „Gyakran szembesülünk azzal, hogy rétegművészetként vagy egzotikumként tekintenek a munkáinkra" - hívja fel a figyelmet Balogh Tibor grafikus, aki 2003-ban első roma hallgatóként diplomázott a Képzőművészeti Egyetemen, s aki szerint egy múzeum ezen a rossz beidegződésen minden-képpen változtathatna.

A meg nem valósult intézmény terve jó példa a rendszerváltás után kibontakozó hazai esélyegyenlőségi politika hiányosságaira. Daróczi Ágnes szerint a sikertelenséget egyebek mellett az okozza, hogy nincs megfelelő érdekképviselet, a cigány referenseknél megre-kednek a javaslatok. „Ők ahelyett, hogy a romákat képviselnék a mindenkori hatalom felé, a hatalmat képviselik a cigányok felé" - teszi hozzá. Daróczi még 1992-ben, az Antall-kormány idején vett részt egy roma művészeti központ megtervezésében, amelyet a volt Szovjet Kultúra Házában terveztek megnyitni. A parlament kisebbségi bizottsága egyhangúlag támogatta a kezdeményezést, az épületet mégis a Magyarok Világszövetsége kapta meg (második székházként), a roma központ kialakítására irányuló törekvés pedig elhalt.


Később ismét tervek tucatjai születtek, majd kerültek asztalfiókba. Bozóki András kulturális minisztersége alatt, 2006-ban hiúsult meg egy újabb konkrét elképzelés, amikor a tárca az V. kerületben szeretett volna létrehozni egy kortárs roma galériát, a kiállítóhely azon-ban a kerületi önkormányzat és tárca közti állítólagos tulajdoni vita miatt a megnyitó másnapján „örökre" bezárt. Ugyanabban az évben egy bűncselekmény során felgyújtották az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) által Kőbánya egy felújításra szoruló épületében fenntartott Országos Cigány Kulturális és Információs Központot, amely hét esztendőn át - a nem éppen szerencsés helyszínválasztás miatt - különösebb siker nélkül működött A tűzeset óta az OCÖ az ingatlant 140 millió forintért értékesítette, s az abból származó bevételből forrásokat különített el egy leendő központ számára.

ÚJ ÍGÉRETEK. Az, hogy ez a pénz azóta vár a sorsára, azokat igazolja, akik szerint a vágyott központ ügyének rendezését gátolja, hogy a cigányság nem egységes a kérdésben. Az utóbbi években azonban minden eddiginél határozottabb és homogénebb törekvés fo-galmazódott meg a 600 ezres hazai roma kisebbségben, hogy egy új országos szintű - múzeumot, színházat magában foglaló, és a roma kultúrát kutató - helyszín szülessen.

Az igényt tavaly felsőbb szinteken is „meghallották". Tavaly októberben Demszky Gábor jelentette be, hogy egy Millenáris Park méretű intézményben kíván méltó bemutatkozást biztosítani a roma képzőművészetnek, zenének és irodalomnak. Novemberben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tett ígéretet egy Roma Kulturális Központ megvalósítására, majd egy újabb hónappal később Kállai Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) romaügyi stratégiai tanácsadója fejtette ki, hogy a 2005 és 2015 között, nyolc országban, köztük Magyarországon is zajló Roma Integráció Évtizedének egyik fő feladata a régóta áhított intézmény megvalósítása. Ráadásként pedig az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat pécsi szervezői is 1500 négyzetméteres romaházat álmodtak meg 2010-re. Így jelenleg három terv is készül párhuzamosan. Nagy kérdés, hogy az ígéretek szintjén már többször is „felépült" központ mikor lesz a valóságban is látogatható, merthogy pontos határidőt még egyik aspiráns sem tűzött ki.


Régebbi és az újabb alkotók munkásságából közben három nagyobb gyűjtemény is felhalmozódott, és folyamatosan gyarapodik is a Magyar Művelődési Intézetben, a Néprajzi Múzeumban és a fővárosi cigányházban, a Romano Kherben. Ezek azonban - rendszeres megjelenési lehetőség hiányában - évtizedek óta nem többek raktári tételeknél, többnyire láthatatlanok maradnak a nagyközönség számára, amely a roma kultúrát legjobb esetben is csak a zenével vagy a tánccal azonosítja. Legutóbb januárban a Nemzeti Galéria mutat-ta be gyűjteményének azon szeletét, amely Pekingben már sikeresen szerepelt. A tárlat azonban az intézmény két másik programjával párhozamosan, egy harmadik emeleti teremben kapott helyet, mindenfajta hírverés nélkül. Ez a megkülönböztetés keltette fel a New York Times érdeklődését is, s a lap februárban riportot jelentetett meg a magyarországi romák helyzetéről. A cikk írója hazai roma értelmiségiekre hivatkozva állítja: a romák befogadását szolgáló látszatintézkedésekkel Dunát lehet rekeszteni, de valódi áttörés az integ-ráció terén még nem történt.

 

 

C-PRESS - Zeisler Judit 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-08-12
  Ma rendkívül kíváncsi hangulatban leszünk. Örülünk, ha egy jó programra nyílik lehetőségünk. Ha ezt a legjobb barátainkkal oszthatjuk meg, akkor teljes lesz a boldogságunk. Iktassunk be egy jó mozit, vagy egy kiállítást. Ha hízékonyabb alkatúak vagyunk, akkor ma ne fogyasszunk nagy zsírtartalmú ételeket. Még a saláták is tartalmazhatnak olajos önteteket, tehát ma készítsük inkább öntet nélkül a zöldféléket. A sovány húsok fogyasztása megengedett.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk