Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png
A romatelep befektetői
2008-03-01 10:35
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

A Máltai Szeretetszolgálat kísérleti modellje:
felszámolás helyben - Kozma Imre a Prima Primissimát adta oda 

cigánysorA szociális tárca egy korábbi felmérése szerint Magyarország ötszáz településén alakult ki romatelep vagy cigánysor. A piacképtelen, sokszor komfort nélküli ingatlanokban kirekesztett családok élnek, melyek nagy számban nevelik fel a következő, önmagát eltartani képtelen generáció tagjait. 

 

Romatelepek felszámolására három éve lehet pályázati úton támogatást nyerni. 

 

Három éve egy idős pap azzal hívta fel a Máltai Szeretetszolgálatot, hogy a monori cigánytelepen egy lakókocsiban élő család számára kér segítséget. A lakókocsiról a helyszínen kiderült, hogy valójában egy utánfutó alvázára épült deszkabódé, amivel egykor vándorcirkuszosok járták az országot, mostanra viszont már csak a csoda tartja össze szétszáradt eresztékeit. A másik meglepetés, ami Vecsei Miklóst, a szeretetszolgálat általános alelnökét Monoron várta, az volt, hogy ilyen kocsiból áll még ott hét másik, és azokat is lakják, a környező két utcában pedig egy majd négyszáz lelkes romatelep található, négy fabódé illemhellyel és egyetlen nyomós kúttal. Amikor a látogatás végén a család megkérdezte, számíthatnak-e arra, hogy leszigetelik a lakókocsit, és esetleg még egy kis fát is adnak, Vecsei Miklós megrázta a fejét és azt felelte, sajnálja, de nem engedheti meg, hogy ráköltsenek negyvenezer forintot a kocsira. "Nem tehetünk úgy, mintha nem látnánk ezt a tömény nyomort" - tette hozzá. "A Máltai Szeretetszolgálat nem vonulhat le innen úgy, hogy maga után hagy egy ilyen telepet."

 

Így kezdődött. Az önkormányzattal és a területen már korábban is dolgozó szociális intézményekkel ötéves megállapodást írtak alá a telep felszámolásáról. Igaz, a szeretetszolgálat képviselői kezdettől azt hangoztatták, hogy a cigánytelep hagyományos értelemben vett megszüntetését elképzelhetetlennek tartják. Érveik szerint, ha a családokat elköltöztetik, a putrikat ledöntik és az utcákat leaszfaltoztatják, azzal legfeljebb a környéken élők problémáját sikerül megoldani, a romatelep által jelentett gondok máshol ugyanúgy újratermelődnek. A Máltai Szeretetszolgálat a telep helyben történő felszámolására dolgozott ki egy kísérleti modellt, amelyet egyetlen szóban úgy lehetne sűríteni: integráció.

 

Az ott élőknek tartott első gyűlésen Vecsei Miklós anynyit ígért, hogy a programnak nem lesznek vesztesei, a résztvevőket pedig egyetlen napra sem hagyják magukra a problémáikkal. A következő napokban a telep egyik üres telkén felállították a szeretetszolgálat konténerirodáját, amely ma napi nyolc órán át Kiss Dávid sajátos meghatározású munkahelyeként szolgál. Kiss Dávid a szeretetszolgálat alkalmazottja, húszas éveinek végén járó, egyetemet végzett, több nyelven beszélő fiatalember. Jelenleg hatvan népes roma család mindennapos gondjai nyugszanak a vállán. Ő afféle egyszemélyes összekötő kapocs a normálisnak tekintett világ és a saját törvényei szerint élő romatelep között.

 

"Kilenckor megjött a családgondozó. Több tonna papírt varázsolt elő a hátizsákjából, ezeket mind alá kellett íratni a családjaival. Tünde volt az "áldozat". Lesétáltunk hozzá, otthon voltak éppen. Egy sötét szoba, kályhával. Miközben a hivatalos ügyeket intézték, én beszélgettem a gyerekekkel. Martinka súlyosan fogyatékos, mindennek örült. Két krumplival játszott éppen. Nagyon megsajnáltam. Ahogy ott ült a sötét szobában, paplan a lábán, szegénykém, csak mosolygott bele a világba, folyt az orra, beszélni nem tudott. 5 éves. Vajon mi lesz vele 10 év múlva? ... Délelőtt két kislány érkezett, a karácsonyi pásztorjáték fényképeit jöttek nézegetni. Miközben keresgéltek, finoman érdeklődtem a suliról náluk. 10-kor ébredtünk, mondták, és már nem kellett bemennünk. Az egyik legnagyobb probléma. Jó tanuló, értelmes lányok, és mégis. Ha reggel nincs, aki ébressze, nincs, aki útnak indítsa őket, ha nem látják a példát, hogy apa dolgozni megy, esélyük sincs. Pár év, és kikopnak az iskolából." (Részlet Kiss Dávid naplójából)

 

A telepfelszámolás első lépéseként lakókonténereket hoztak, majd betonalapra kisméretű faházakat építettek, hogy a lakókocsikat valamennyi család elhagyhassa. Elbontották a régi mellékhelyiségeket, és pályázaton nyert forrásokból központi vizesblokkot építettek zuhanyzókkal, illemhelyekkel, mosókonyhával. A vizesblokkot naponta többször is közmunkás takarítja, ő kezeli az automata mosógépeket is, amelyek használatára előzetesen föl kell iratkozni. Az utcára konténer került, a szemetet időről időre összeszedik. Épült egy közösségi helyiség, amelyben eddig gyermekfoglalkozásokat és nagyobb ünnepeket tartottak, a jövőben tanodaként is hasznosítani akarják.

 

A családok egy része dolgozik és többre vágyna, de a piacon forgalomképtelen házaik foglyul ejtették őket. A cigánytelep évtizedeken át zsákutcának bizonyult. A Máltai Szeretetszolgálat a mobilitás megteremtésére több ingatlant vett a telepen, így a dolgozó családok lehetőséget kaptak, hogy másutt kezdjék újra életüket. Helyben maradt otthonaikat rosszabb körülmények között élők kapták meg, a legrosszabb állapotú putrikat pedig elbontották, nehogy újabb családok foglalják el. Az új otthonokba költözők áramszámláját - több millió forintos költséget - a szeretetszolgálat vállalta magára. Az első három évben a telepen élők egyharmada került így nagyobb, komfortosabb, egészségesebb lakásba. Miután a Máltai Szeretetszolgálat támogatói a romatelepen történő befektetésekre nem szívesen áldozták a pénzüket, az elnök, Kozma Imre atya bocsátotta a program rendelkezésére a Prima Primissima Díjjal kapott millióit.

 

"Még be sem mentem az irodába, amikor megláttam, hogy az új ház udvarán egy kisbusz áll. Sejtettem, hogy kik lehetnek, a kisbusz a Digi TV-től jött. Elfogott az ideg. Ez a család semmit nem fizet, és van képük bevezetni a kábeltévét. Elindultam, hogy kiosszam őket, de megelőztek, mert elém jött Hajni. Számon kértem, hogy szerinte milyen dolog az, hogy az alapot nem teljesítik, de extrára van pénzük. A hétvégén eldöntöttem, hogy új lapot kell nyitnunk a telepieknek, a tavasz első jelével be fogom jelenteni, hogy vége a rezsimentes időszaknak." (Részlet Kiss Dávid naplójából)

 

Kovács Pálné Oláh Marikát a telepen "Szépszemű" néven ismerték. Szinte születése óta különbözött a többiektől. Szégyellte a szegénységét, az iskolából egyetlen barátnőjét sem merte meghívni, emiatt ő sem járt másokhoz. Míg sorstársai tizenévesen már gyermeket szültek, ő Ceglédre járt középiskolába, majd fodrászként dolgozott, mígnem az üzlet tulajdonosváltása után utcára nem tették. Férje korábban traktoros volt, gépkezelői vizsgát tett, de ha nem akadt más, a segédmunkát is vállalta. Három lányuk születése után a szociálpolitikai támogatásból fürdőszobás házat építettek a cigánytelepen, de körbe is kerítették, hogy a gyerekek ne vegyüljenek a többiekkel. Amikor a Máltai Szeretetszolgálat felajánlotta, hogy megveszik tőlük a házat, gondolkodás nélkül igent mondtak. A kapott pénzből egy erősen felújításra szoruló gombai parasztházra futotta, de boldogan költöztek. Most neki és férjének is állandó keresete van. Óriási kertjük bevetve, az udvaron új, hófehér autón csillog a fény, a fiatalasszony büszkén újságolja, hogy a tanítónő az ő lányait is beválogatta azok közé, akik egy jótékonysági akció keretében a kórházban karácsonyozó beteg gyerekeket keresték fel.

 

"A Tabán nagyon szép ilyenkor, minden csupa fehér és tiszta, beborítja a földet a hó. Egyedül a szag emlékeztet a szegénységre. A kéményekből nem a fa illata árad, hanem az elégetett rongyoké, illetve a szemété. 10 óra körül jött a konténeres, hogy elvigye a szemetet. A sofőr nem látta, hogy az egyik gyerek hátra felkapaszkodott, és húzatta magát a jégen." (Részlet Kiss Dávid naplójából)

 

Miután több család elköltözött, a program a kevésbé látványos szakaszához érkezett. A telepen maradtak jelenlegi összetételében kilencvenszázalékos a munkanélküliség. A védőnők jelentése szerint heti gyakorisággal lesz terhes egy-egy újabb, tizenéves lány. Most annyi látszik, hogy az eredeti megállapodásba beírt 2009-es határidőre a monori romatelep biztosan nem tűnik el, de már teljesen más arcát mutatja ahelyett, amelyet a helybeliek korábban harminc éven át láthattak.

 

 

C-PRESS - NOL 

 

 

 

 
 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek