Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Romák a fizetős egészségügyi rendszerben
2008-03-01 10:25
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kolompár OrbánHorváth Ágnes miniszterasszony levélben nyugtatta meg az Országos Cigány Önkormányzat elnökét, Kolompár Orbánt: az egészségügyi reform miatt a romáknak nincs okuk aggodalomra. Ennek ellenére Kolompár félti az adminisztrációtól idegenkedő roma betegeket. Az OCÖ elnöke szerint a Hír TV becsapta az egyszerű roma embereket.

 

hvg.hu: Mi az oka annak, hogy minden választás, illetve népszavazás előtt terítékre kerül a médiában a cigány szavazatok ügye?

 

Kolompár Orbán: Összefüggésben állhat a cigányok rossz szociális helyzetével, amit minden párt igyekszik kihasználni a maga érdekei szerint. A politikusok megpróbálják a roma szavazatokat saját támogatásukra megszerezni. Amikor legutóbb a Hír TV riportere egy bizonyos cigány önkormányzati vezetővel beszélt, nemcsak én, mások is felismerték benne Tejfel Lászlót, a Lungo Drom képviselőjét, Nyírbogátról. Ő a Fidesz képviselőjének, Farkas Flóriánnak az embere. Egy másik, még nem azonosított cigány vezetővel együtt ő „árulta" a cigányok szavazatait, illetve kért ellenszolgáltatást azért, hogy távol maradjanak a népszavazástól. Azon az estén többen is telefonáltak nekem, és mindannyian fel voltak háborodva. Nem is annyira Tejfel, hanem a Hír TV eljárása miatt. Lelkiismeretlen emberek újra a cigányok nyomorából próbáltak maguknak tőkét kovácsolni, sajnálatos, hogy egyszerű roma embereket sikerült becsapniuk. Azok, akikkel beszéltek, nem a saját álláspontjukat mondták, hanem azt, amit a szájukba adtak.

(A Hír TV feljelentéssel fordul a Legfőbb Ügyészséghez azzal, hogy Célpont című műsoruk Nyírbátorban telefonbeszélgetéseket rögzített. „Ezek arra utalnak, hogy a szocialisták Veres János választási körzetében 2006-ban roma szavazatokat vásároltak, és a mostani népszavazásnál is erre készülnek." Egy roma férfi és Veres János kampányfőnökének, Tóth Viktornak beszélgetésekor a politikus "nem mondott nemet", amikor a telefonáló a pénzre utalt, állítja a Hír TV. A szerk.)

 

hvg.hu: Van-e felmérés arról, hogy a hazai romák milyen arányban vesznek részt általában a választásokon, népszavazáson?

 

K.O.: Minimális a részvétel. Az országgyűlési választásokon jó, ha harminc-negyvenezer roma adja le a voksát. Vagyis a roma szavazóknak mintegy tíz százaléka aktív, hiszen ma Magyarországon 350 000 potenciális cigány szavazó lehet. Megjegyzendő, hogy az önkormányzati választásokon valamivel nagyobb szokott lenni a részvétel, mert a helyi érdekek jobban mozgósítják a közösségeket. Ugyanakkor a roma politikusok abban érdekeltek, hogy eltúlozzák a cigányok szavazatainak számát, hajlamosak több százezer cigány választóról is beszélni. De ezt csak azért teszik, hogy önmagukat jobban el tudják adni annak a politikai pártnak, melynek a listájára fel akarnak kerülni.

 

hvg.hu: Becslései szerint hány roma megy el szavazni március 9-én?

 

K.O.: Kevesebb, mint az országgyűlési választásokon. Az eddigi tapasztalatok legalábbis ezt mutatták. Egyébként fölöslegesnek tartom, hogy négy-ötmilliárdot költenek el a népszavazásra. Ebből a pénzből mind az 550 cigánytelepet fel lehetne számolni Magyarországon, enyhíteni lehetne a romák szociális nyomorán. Különben is, elképzelhető, hogy azon a napon a cigányok többsége már kinn lesz a földeken, mert kezdődnek a tavaszi munkák.

Ellátórendszeren belül és kívül

hvg.hu: Nyilván a romákat is érdekli, mi lesz egészségügyi ellátásukkal a „többpénztáras", részlegesen privatizált ellátórendszerben. Ki fizeti majd a munkanélküli romák helyett a járulékot a biztosítóknak?

 

K.O. : Amikor az egészségügyi reform alapelveit megfogalmazták, mi, itt az OCÖ-ben is aggódni kezdtünk. Levelet küldtünk Horváth Ágnes egészségügyi miniszterasszonynak az ügyben, amire megnyugtató választ kaptunk. A minisztérium felhívta a figyelmünket arra, hogy a szociális ellátórendszerhez tartozó cigány emberek járulékait milyen formában biztosítja majd az állami költségvetés. A helyi jegyzők tartják majd nyilván, kik az ingyenes ellátásra jogosultak. Az önkormányzatoknak ez év január elsejétől már el kellett kezdeniük kiállítani az ingyenes gyógyellátást biztosító igazolványokat, nemcsak a tizennyolc éven aluli gyermekeknek, de a nagycsaládosoknak, a gyesen és gyeden lévő anyáknak, valamint a regisztrált munkanélkülieknek és az álláskeresőknek is. Sőt, azok is kaphatnak ingyenes ellátásra jogosító igazolványt, akiknek nincs semmiféle kapcsolatuk a szociális ellátó rendszerekkel. Pár tízezren lehetnek az országban, akik ma már nem részesülnek sem szociális segélyben, sem jövedelemkiegészítő támogatásban, de alanyi jogon kaphatnak társadalombiztosítást.

 

hvg.hu: Van-e információ arról, hogy az egyes önkormányzatok eddig hány ingyenes gyógyellátásra jogosító igazolványt állítottak ki?

 

K.O. : Egyelőre közelebbit nem tudunk, csak annyit, hogy sokan átvették már és használják. Most fogalmazzuk azt a körlevelet, melyet az OCÖ küld majd ki a településekre. Ebben felhívjuk majd a jegyzők figyelmét, hogy állítsák ki a rászorultsági igazolványokat a cigányok számára. Lakossági fórumokat is szervezünk majd a cigány lakosság tájékoztatására.

 

hvg.hu: Ez az igazolvány a vizitdíj és a kórházi napidíj fizetése alól is felmentést ad?

K.O. : Természetesen nem, de az összegét vissza lehet igényelni. Más kérdés, hogy a romák többsége sokallja az ezzel járó adminisztrációt és nem bajlódik vele. Ennél súlyosabb gond a cigányoknál, hogy általában túl későn mennek el az orvoshoz, elhanyagolják a betegségeiket. Ez is közrejátszik abban, hogy körükben olyan alacsony az átlagos életkor.

 

Pelle János

 

 

C-PRESS - hvg.hu 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk