Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Dallas Pashamende
2008-02-26 22:06
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Dallas PashamendeAzaz Dallas mellettünk, köztünk, a közelünkben – Pejó Róbert 2004-es művének címe egy erdélyi cigány közösségre utal, melynek tagjai a szemétből, egy szeméttelepen élnek, ahova több évtizedes távollét után apja halála miatt tér vissza a főhős.  A tanult tanáremberré vált Radu persze nem szabadul a temetés után: felelőtlenül a telepre vitt autója egyre „fogyatkozik”, ügyetlenül rendőrségi ügybe keveredik, és újra feltűnik életében egy régi szerelem a „dallasi” szeméttelepen lakó fiatalasszony, Oana személyében (Gryllus Dorkának a 36. Magyar Filmszemlén díjazott alakítása).

 

 

A szeméttelepre épült bádogváros és lakóinak megjelenítése a Dallas...-ban elsőrangúan van megoldva – ehhez nagymértékben hozzájárulnak az operatőr, Vivi Dragan Vasile remek képei is. Csak sajnos a nagyszerű környezetrajz és miliőfestés mellett az alkotóknak mintha már nem maradt volna energiájuk a karakterek és a forgatókönyv kidolgozására. 
 
A film cselekménye körülbelül a felénél kifullad, ezenkívül sem logikailag, sem érzelmileg nincs megfelelően indokolva, miért is marad a főhős „Dallasban” (teljesen hiteltelen például, amikor egyszer csak nagy hirtelen úgy dönt, nyit ott egy iskolát), és a nagy érzelmi fordulatokat sem támasztja alá semmi. 
 
Nagyszerű, ahogy a mű realista és szürreális elemei (pl. az örökségként kapott medve vagy a bolond zongoraművésznő) keverednek és jól jön az időnként teljesen váratlanul megjelenő humor is, de a Dallas Pashamende látszólag egy történetet akar elmesélni, ami viszont nem sikerül neki (a fentebb már említett dramaturgiai hiányosságok miatt például a tragikus utolsó előtti jelenet sem megrázó, hanem inkább meghökkentő lett). Pejó Róbert alkotása lehetett volna egy különleges film, de sajnos mindezek miatt számos emlékezetes jelenete ellenére inkább egy kissé már fárasztó a végére. 
 
 
Kiadás: 
A filmhez sztereó és DD 5.1-es hang is van, ezenkívül angol felirat. Az extrák már nem ilyen jók: DVD-ajánlók, a film előzetese és egy 5-6 perces részlet az egykori Rakott című műsorból Botrány a Dallas Pashamende forgatásán címmel (ha valaki nem emlékezne: a román hatóságok támadásai miatt annak idején félbe kellett hagyni a forgatást, sőt a mű kolozsvári gyártásvezetőjét a bíróság el is ítélte, mert a stáb állítólag szennyezte a környezetet a filmbeli szeméttelep létrehozásával). 
 
Dallas Pashamende, 2004 * 92 perc * Best Hollywood * (12)

 

 

C-PRESS - est.hu 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-08-07
  Ma szívesen teszünk-veszünk a kertünkben, hiszen szükségünk van a mozgásra. Tegyünk rendet, vágjuk formára bokrainkat. Ha ásni szeretnénk, akkor ma megtehetjük, gyorsabban haladunk. Ma a fejünk lehet érzékenyebb, aki hajlamosabb a fejfájásra, most ismét szembekerülhet a kellemetlen tünettel. A fogaink is érzékenyebbek lesznek, - ha tudjuk, hogy érzékenyek a hideg ételekre, italokra, akkor ma ne fogyasszunk jeges édességeket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.augusztus 6-tól 12-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-08-06
  Ma menjünk el kirándulni, vagy szánjuk a napot a kedvteléseinkre. A lényeg, hogy saját magunkra is időnk legyen. Ne töltsük az egész napot a konyhában, inkább főzzünk gyors, egyszerű ételt. Együnk egy könnyű, vitamindús ebédet, ami állhat karfiolból, vagy brokkoliból is. Ezek a zöldfélék tele vannak értékes tápanyagokkal, és nagyon egyszerűen elkészíthetőek. Készülhet belőlük rakott változat is, ami nem túlságosan munkaigényes.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.augusztus 5-től 11-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk