Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Esélyegyenlőséget a gyakorlatban
2008-02-23 17:32
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Macska-jajAz esélyegyenlőség ma már nem törvényalkotói, hanem jogalkalmazási és szemléletformálási kérdés Magyarországon - hangoztatták a roma ügyekben felelős szakpolitikusok azon a pénteki budapesti közmeghallgatáson, amelyen cigány emberek ismertethették, milyen hátrányos megkülönböztetés éri őket a munkavállalás területén. Az úgynevezett parlamenti közmeghallgatáson részt vevő szakemberek és képviselők azt hangoztatták, hogy az egyéni sorsokban meg kell jelennie a jogállamiságnak, ez jelenthet garanciát a gyakorlati változásokra.

 

Macska-jaj 


Lévai Katalin Európai Parlamenti képviselő (MSZP), valamint Béki Gabriella (SZDSZ) és Teleki László (MSZP) országgyűlési képviselő arról beszéltek: büszkék arra, hogy az esélyegyenlőséget biztosító jogi normák garanciáit és intézményi kereteit Magyarországon már megteremtették. Arra hívták fel ugyanakkor a figyelmet: ahhoz, hogy a jog érvényesíthető legyen, mindenkinek szóvá kell tennie, ha például származása vagy életkora miatt hátrányok érik.

Fórika László, a kisebbségi ombudsmani hivatal képviseletében úgy vélte: akkor lehetnek sikeresek a diszkrimináció-ellenes programok, ha a jogszabályi háttér biztosítása mellett azok társadalmi szemléletváltozással is együtt járnak.

A közmeghallgatáson felszólalt több roma nő is, akik korábban Budapest közterületein virágot árulhattak, ám miután nemrég megvonták tőlük a közterület-használati engedélyt, munka nélkül maradtak. Mások arról beszéltek, hogy roma származásuk miatt veszítették el házfelügyelői vagy háztakarítói munkájukat.

A hátrányos megkülönböztetés jellemző vidéki példái között említették, hogy a cigányok egyre kevesebb közhasznú munkát kapnak. Egyikük azt mondta, vannak olyan állások, melyekre csak akkor veszik fel őket, ha nincs más jelentkező.

Egy fiatalasszony arról számolt be, hogy nemrég elhunyt roma férje után nem kap árvaellátást, mert a férfit feketén, bejelentés nélkül foglalkoztatták. A képviselők úgy vélték, a sokakat érintő problémán úgy lehetne változtatni, ha az árvaellátás szociális ellátási forma lehetne, szemben a jelenlegi gyakorlattal, amely azt a nyugdíjrendszerhez köti.   

Teleki László szerint ha biztosítják a roma fiatalok számára a megfelelő képzést, akkor megnyílhatnak előttük a "közéleti pályák". Véleménye szerint a roma munkavállalókat lenéző, jelenlegi társadalmi szemléleten változtatni lehetne, ha a cigányok "láthatóvá válhatnának" például a honvédségnél vagy a tűzoltóságnál. Úgy vélte, nincs értelme annak, hogy az "asztalfiókoknak" készítenek újabb programokat, ehelyett inkább a pozitív diszkrimináció elvét a gyakorlatban érvényesítve "teret kellene adni a roma szellemi elitnek". (MTI)

 

 

C-PRESS - munka.org 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk