Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigány származásuk miatt nem kaphatnak helyet?
2008-02-22 09:58
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
STOPJászapátin főként a roma lakosság körében végez térítő munkát a Boldog Isten Gyülekezete vallási közösség. Hónapok óta helyet keresnek az istentiszelet megtartásához, de folyamatosan akadályokba ütköznek. A gyülekezet tagjai jó időben a szabad ég alatt tartották meg az istentiszteletet, hideg időben pedig kibérelték a művelődési házat. Ezt azonban egy hónapban csak kétszer vehették igénybe.

 

 

Az intézmény programjai miatt nem kapták meg minden vasárnap a helyiséget.

 

Később a pártok házában volt az istentiszteletet, ahol kevesebb ember fér el és a körülmények sem megfelelőek. Rupa László, a gyülekezet lelkipásztora a decemberi képviselő-testületi ülésen pozitív hozzáállást és együttműködést kért az önkormányzattól, de ahogy elmondta ebben folyamatosan akadályokba ütköznek.

- Fél évvel ezelőtt kezdtük meg a munkát a városban - mondja a Kunszentmiklóson élő lelkipásztor. - Nem értjük a város elutasító hozzáállását, hiszen hasznát vehetnék munkánknak. Az ország több településen hirdetjük az evangéliumot és ezeken a területeken pozitív változások figyelhetők meg a roma lakosság körében. Miután a művelődési házat nem tudtuk minden vasárnapra bérbe venni, tovább kerestük a lehetőségeket. Szerettük volna kibérelni az általános iskola tornatermét, egy cég üzletét, de sorozatos elutasítást kaptunk.

Majd egy helyi vállalkozótól megkaptuk bérbe a régi laktanya épületét. Mielőtt azonban aláírtuk volna a bérleti szerződést, a vállalkozó - tudomásunk szerint arra hivatkozva, hogy megfenyegették -, visszalépett, így néhány hete már oda sem mehetünk - jelentette ki a lelkipásztor. Megkerestük a laktanya épületét bérbe adó vállalkozót, aki elmondta, hogy nem fenyegette meg senki, de többen jelezték a helyi lakosok közül, hogy nem veszik jó néven a gyülekezet működését a környéken.

- Nem akarunk szembeszegülni senkivel - mondja Farkas Sándor, a gyülekezet tagja. - A városi testületben egyetlen képviselő sem támogatja a gyülekezet működését, pedig örülhetnének, hogy a cigányok közül sokan vannak, akik meg akarnak változni. A napokban benyújtottunk egy kérelmet az önkormányzathoz, hogy biztosítsanak részünkre egy üres termet, ahol százötven-kétszáz fő is elfér és minden vasárnap gyakorolhatjuk hitünket. Mi ezt nem ingyen kértük, hanem a gyülekezet saját pénzéből finanszírozná a bérleti díjat - tette hozzá Farkas Sándor.

A gyülekezetben többen is úgy vélik, hogy nem a gyülekezettel van problémája a képviselő-testületnek, hanem az a gond, hogy cigányok akarnak termet bérelni. - Tudunk róla, hogy az Oktatási és Kulturális Bizottság egy olyan határozaton dolgozik, amely szerint a városban kulturális és közoktatási intézményt nem lehet kiadni vallási, felekezeti célra, mert annak a templomban van a helye - mondja Duka Gábor a gyülekezet tagja. - Érthetetlen, hogy miért pont most akarnak ilyen határozatot hozni?

Mint megtudtuk a jászapáti képviselő-testület februári ülésén valóban elfogadta valamennyi önkormányzati intézmény alapító okiratának módosítását, amely szerint ezek az intézmények vallási, felekezeti célra nem használhatók. - Szó sincs arról, hogy azért nem veheti bérbe a Boldog Isten Gyülekezete az önkormányzat intézményeinek épületét, mert annak tagjai főként roma származásúak - tájékoztatott érdeklődésünkre Andrási Lászlóné, jegyző. - A határozat minden más felekezetre is vonatkozik. A képviselő-testület a következő testületi ülésen megtárgyalja a gyülekezet kérelmét. Törvényi meghatalmazás nincs arra vonatkozóan, hogy az önkormányzatnak biztosítani kellene épületet vallások, felekezetek működéséhez - tudtuk meg a jegyzőasszonytól.  

 

 

C-PRESS - szoljon.hu 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk