Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Amióta világ a világ, szegregálnak
2008-02-18 20:34
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Amióta világ a világ, szegregálnakSajókazán, ahol most gimnáziumot nyitottak, Derdák Tibor volt SZDSZ-es honatya szerint ezer ember nyomorog kalkuttai körülmények között. Ezeket az embereket el kell juttatni oda, hogy felelősséget tudjanak vállalni a saját életükért. De előbb az iskolában kell integrálni őket.

 

Derdák Tibor ritkán mozdul ki Borsod megyéből, a napokban mégis megtette - részt vett egy, a cigányok oktatási helyzetével foglalkozó budapesti konferencián. Ő tudja, miről beszél: a sajókazai gimnázium és szakképző iskola igazgatója. Itt cigányok tanulnak.

 

- Egy kutatás nemrég arra az eredményre jutott, hogy sok pedagógus nem hisz az elkülönítés nélküli tanításban, és vannak intézmények, amelyek csak azért veszik fel az integrált oktatást programjukba, hogy több pénzhez jussanak. Egy másik vizsgálat ugyanakkor megállapította, hogy közös osztályokban mind a roma, mind a nem roma gyerekek jobban teljesítenek.

 

- Mindkét kutatást ismerem. Azt gondolom, az integráció az egyetlen törvényes, tisztességes, becsületes, demokratikus út, más megoldás nincsen.

 

 

- Ön találkozott a munkája során a tanárok előítéletességével, vagy az integrációval kapcsolatos szkepszisével?

 

- Lépten-nyomon. A magyar társadalom az elmúlt évezredben nem jutott el az integráció gondolatáig. A jogrendszer 2002-ig nem is tartalmazta a szegregáció tilalmát. Ekkor jelent meg az első olyan jogszabály, amely ösztönözte az iskolákat arra, hogy vegyítsék a gyerekeket. 2003-ban már olyan rendelkezés is született, amely bűnnek mondja ki a szegregációt. Azóta csak öt év telt el, s ez nyilván kevés: az emberek nem tudnak egyik pillanatról a másikra hinni egy frissen jött állami tiltásban. Ezt el sem lehet várni tőlük. És igen, persze, meg kell hallgatni azokat a pedagógusokat is, akik ezt ellenzik. De nem szabad elfelejteni, hogy az ő lobbierejük nagyon erős, a cigányok pedig gyenge érdekérvényesítők. Nem javaslom, hogy az integrációs döntést az állam azokra a pedagógusokra bízza, akik, mióta a világ világ, szegregálnak. Ezt először is az érintett, áldozattá váló népréteggel kell megbeszélni. Ha a cigányokat kérdezzük, azt mondják, föl vannak háborodva, ha a gyereküket cigányosztályokba rakják. A pedagógusoknak az integráció, meglehet, újdonság, kényelmetlenség, a politikának ezt kezelnie kell. A szegregáció jogsértés, és kész.

 

 

- Egy másik vita a Magyar Gárda tagjainak kerepesi felvonulása, illetve a helyi iskolában történtek kapcsán kerekedett. Az értelmiség egy része azt mondja: a "kávéházi jogvédők" minden felelősséget a társadalomra hárítanak, miközben kiölik a romákból az öngondoskodást. Érveléseikben azt is olvashattuk, a cigány gyerekekkel sok a probléma, és meg lehet érteni a többségi szülőket, ha elviszik a gyerekeiket egy olyan iskolából, ahová sok roma jár.

 

- Én húsz éve cigánytelepeken lakom, Baranyától Borsodig. Emlékeztetnék rá, hogy Amerikában hatósági erőszak kényszeríttette ki az integrációt, már a hatvanas években. Indiában a függetlenség első vívmánya volt az érinthetetlenek elkülönítésének felszámolása. Magyarországon ez a kérdés csak most, húsz évvel a rendszerváltás után kerül elő.

 

 

- A szabad iskolaválasztás is szorosan kapcsolódik ehhez a vitához.

 

- A szabad iskolaválasztás nagyon ritka a demokratikus országokban, különösen ebben a szélsőséges formájában, ahogyan nálunk van. Ezt a rendszerváltás egyik vívmányának tartjuk, de káros következményeit az államnak kompenzálnia kell.

 

 

- Nincs igazság abban, hogy ha minden segítséget az államtól várunk, akkor az megfojtja az alulról jövő kezdeményezéseket?

 

- Híve vagyok ennek az álláspontnak. Szerintem is az a jó társadalom, ahol az állampolgárokban van felelősség. Ám ha egy állampolgár nem tud rendes iskoláztatáshoz jutni, nem tud normális lakáskörülményeket teremteni magának, és az átlagos jövedelmi viszonyok teljesen elérhetetlenek a számára, akkor öngondoskodásról és demokratikus felelősségvállalásról nem beszélhetünk.

 

 

- Hol a kritikus határ? És mi történik, ha ezt átlépjük?

 

- Szerintem a folyamat eljutott a kritikus pontig. A szélsőjobb már fölismerte ezt, és stratégiát váltott: nyíltan a romák ellen fordult. Egy stabil demokrácia nem tűrheti el, hogy ilyen súlyos kihívások érjék. Az államnak vissza kell vernie ezt a támadást, és tennie kell, hogy ne legyenek teljesen kiszolgáltatott tömegek, amelyeknek semmiféle esélyük nincsen például középiskolai végzettségre. Ma Magyarországon a fiatalok 70 százaléka érettségizik - a cigányoknak csak 10 százaléka. Sajókazán, ahol most gimnáziumot nyitottunk, ezer ember nyomorog kalkuttai körülmények között. Közülük mindössze hatan érettségiztek! Egy ilyen helyre született gyerek legalább tíz, de inkább húsz évvel korábban fog meghalni, mint mások. Ilyen különbségeket egy demokráciában tartósan nem lehet elviselni. Ezeket az embereket el kell juttatni oda, hogy felelősséget tudjanak vállalni az életükért. De amikor föl sem merül, hogy ezeket a fiatalokat a közeli város gimnáziuma felvegye, akkor előbb az oktatásügytől várjuk el a felelősségvállalást, a cigány fiataloktól csak utána.

 

 

- Ha a cigány érdekérvényesítés erősebb lenne, az integrált oktatás is erősebb lábakon állna?

 

- Igen. Most nincs ilyen érdekérvényesítő erő.

 

 

- Miért? Hol bukik el?

 

- A Tanoda program csődje jól mutatja, milyen, amikor nincs érdekérvényesítő képesség. De milyen könnyedén költ milliárdokat a mindenkori kormány a falusi középosztály gyermekei számára létrehozott Arany János programra! Ott ugyebár mások a viszonyok. Diplomás, jó lakáshelyzetű emberek képviselik ezeket az érdekeket. A cigányok erre nem képesek. A kör e ponton most bezárul.

 

 

C-PRESS - NOL 

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk