Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Sommás eljárás lesz a tyúkperekben
2008-02-17 12:16
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Sommás eljárás lesz a tyúkperekbenA tyúkperek egyszerűsítésére és gyorsítására készül az igazságügyi tárca. Évente akár százötvenezer-kétszázezer ügyet is érinthet a polgári perrendtartásról szóló törvény tervezett módosítása, amelytől azt is remélik, hogy a bírósági eljárások olcsóbbá válnak.

 


Ma könnyen előfordulhat, hogy egy néhány tízezer forintos jogvita az eljárás elhúzódása, illetve a hosszas bizonyítási eljárás miatt többe kerülhet az adófizetőknek, mint amennyit a felperes nyerhet.

A bírósági kereset benyújtásának jogát nem lehet korlátozni, de az egymillió forintnál kisebb perérték esetén gyorsított eljárást vezetnének be. Ugyancsak az egyszerűsített szabályok szerint járnának el a klasszikus tyúkperekben, például a szomszédok közti kisebb birtokvitákban, a lakás vagy más bérlemény használatával kapcsolatos ügyekben. Hasonlóképpen ilyen sommás eljárást alkalmaznának akkor is, ha a pénzkövetelés megalapozottsága egyértelműen bizonyítható.

A javaslat szerint az ilyen perekben a bíróságnak az első tárgyalást a keresetlevél benyújtásától számított hatvan napon belül ki kell tűznie, és a tanúkat is akkor kell meghallgatnia. Időhúzásra a felek sem játszhatnak majd, mert a bizonyítási indítványok beterjesztésére is az első napon lesz lehetőség. Később új javaslatot általában már csak az ellenérdekű fél beleegyezésével nyújthatnának be.

A gyors befejezés garanciája az is, hogy a bíróság a tárgyalást - ha arra a bizonyítás miatt szükség van - csak két esetben, egyenként legfeljebb harminc nappal halaszthatja el. Vagyis: a harmadik alkalommal már mindenképpen ítéletet kell hoznia, így az ügy a per megindításától számított négy hónapon belül mindenképpen lezárul.

Az eljárás lefolytatását az sem akadályozná, ha valamelyik érdekelt távol maradna. A bíró ugyanis a megjelent fél állításait fogadja majd el valósnak, feltéve, hogy a másik oldalról korábban benyújtott bizonyítékok azokat nem cáfolják egyértelműen. Hasonló lenne a helyzet akkor is, ha valaki ellenkérelmet terjeszt be, és a következő tárgyalásra nem megy el. A bíró ekkor annak "hisz", aki megjelent.

Az előterjesztők sem vitatják, hogy a sommás eljárásban nagyobb hangsúlyt helyeznének a jogilag tisztázatlan helyzetek megszüntetésére, mint az igazság kiderítésére. Ám sokszor fontosabb szempont - érvelnek -, hogy egy szerényebb körülmények közt élő ember gyorsan hozzájusson az esetleg csupán néhány tízezer forintos követeléséhez, mert azon akár a mindennapi megélhetése múlhat. Az sem közömbös, hogy az eljárásra lehetőleg ne költsenek többet, mint amekkora összegről egy-egy per szól.

A polgári perrendtartás más szabályait is érintő törvénymódosítás egyeztetése már megkezdődött, és a javaslat jövőre hatályba is léphet. 

 

 

C-PRESS - NOL 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-08-07
  Ma szívesen teszünk-veszünk a kertünkben, hiszen szükségünk van a mozgásra. Tegyünk rendet, vágjuk formára bokrainkat. Ha ásni szeretnénk, akkor ma megtehetjük, gyorsabban haladunk. Ma a fejünk lehet érzékenyebb, aki hajlamosabb a fejfájásra, most ismét szembekerülhet a kellemetlen tünettel. A fogaink is érzékenyebbek lesznek, - ha tudjuk, hogy érzékenyek a hideg ételekre, italokra, akkor ma ne fogyasszunk jeges édességeket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.augusztus 6-tól 12-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-08-06
  Ma menjünk el kirándulni, vagy szánjuk a napot a kedvteléseinkre. A lényeg, hogy saját magunkra is időnk legyen. Ne töltsük az egész napot a konyhában, inkább főzzünk gyors, egyszerű ételt. Együnk egy könnyű, vitamindús ebédet, ami állhat karfiolból, vagy brokkoliból is. Ezek a zöldfélék tele vannak értékes tápanyagokkal, és nagyon egyszerűen elkészíthetőek. Készülhet belőlük rakott változat is, ami nem túlságosan munkaigényes.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.augusztus 5-től 11-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk