Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Hoffmann Rózsa - Őszinte párbeszédre van szükség az oktatás problémáiról
2008-02-15 12:53
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Hoffmann RózsaEmelkedtek az osztálylétszámok, csökkent a tanulók heti óraszáma és növekedett a pedagógusok heti óraszáma. Radikálisan csökkent az egy pedagógus egy gyerekre fordítható ideje. Olyan körülmények között, amikor gyerekek - tízezer, ha nem százezer számra - egyedül a pedagógusok szerető törődésétől várhatnák a fejlődést.

 

 

 

A Kereszténydemokrata Néppárt ezért azt kezdeményezi, hogy egy nyílt napon kezdődjék meg az őszinte párbeszéd társadalmunk egyik legsúlyosabb problémájának orvoslására.

 

Nem először, s bizonyosra vehető, hogy nem is utoljára szólt Dr. Hoffmann Rózsa a Tisztelt Házban az oktatás, az iskola tengernyi dilemmáiról. Mint falról a bogár, úgy pattantak le az oktatási államtitkárról a tekintélyes pedagógusi pályával bíró kereszténydemokrata politikus asszony szavai.

„2008 első heteiben az egész országot megrázták a szaporodó gyermekbűnözésről érkező hírek. Az aluljáróban késelő 12 éves kisfiú, az iskolatársát megverő diák, akinek áldozata, mint tudjuk, később belehalt a verésbe, csak a jéghegy csúcsai. Erről a tünetről árulkodnak a mindennapi tapasztalatok városokban, falvakban, utcákon, tereken és iskolákban.

Magam az elmúlt időszakban szisztematikusan elkezdtem járni olyan iskolákba, ahol nagymértékben vannak hátrányos helyzetű gyerekek, hogy személyes tapasztalatokat, élményeket is gyűjthessek a hátrányos helyzetű gyerekek neveléséről, oktatásáról, és keressem a megoldás útjait. Bizony a személyes tapasztalataim is arról győztek meg, hogy a helyzet rendkívül súlyos.

A problémák hátterében, mint tudjuk tapasztalatból és kutatási eredményekből, azok a leszakadó családok vannak, akik többségükben munkanélküliek, akiknek az élete kilátástalan, és akik maholnap a magyar lakosság egyharmadát teszik ki.

Emellett napvilágot láttak a sajtóban olyan kutatási beszámolók is, amelyek arra világítanak rá, hogy azok az integrációs kísérletek, amelyek folynak, lényegében eredménytelenek, és a helyzeten semmit sem szépít az ugyancsak a sajtóban néhány nappal később megjelent híradás, ami azt mondta, hogy no, azért egy kicsi eredménye mégiscsak van ennek az integrációnak.

A leszakadó társadalmi rétegek, akik között igen magas arányszámban vannak cigányok, de nem csak ők, mai társadalmunknak az egyik legsúlyosabb gondját jelentik. Azzal kellene foglalkozni, hogy nézzük meg, mit tett, mit tesz és mit mulasztott el a politika ennek a súlyos társadalmi betegségnek az orvoslására.

Nem vitatom, hogy voltak, vannak jó szándékú programok, amelyek megkísérlik orvosolni a helyzetet, de ezeknek az eredménye lényegében alig mérhető. Inkább arra mutatnék rá, hogy melyek azok a közelmúltban hozott kormányzati intézkedések, amelyek kifejezetten az integráció, a leszakadók felemelése ellen hatnak.

Először is, semmi nem történt az elmúlt hat évben a munkahelyteremtés érdekében. Mindannyian tudjuk, hogy ha ezek a családok munkanélküliek maradnak, nem járnak naponta munkába, hosszú életre ők maguk és a gyerekeik is ráállnak arra a pályára, amely a munkanélküliség, a kötelességteljesítés-nélküliség, hovatovább a bűnözés útjára vezet.

Másodszor, olyan szociál- és családpolitikánk van, amely nem ösztönzi a leszakadó rétegeket arra, hogy munkát vállaljanak, lényegében nem köti semmiféle feltételhez a segélyeket, konszolidálja az életüket, megadja mindennapi megélhetésüket, de a fejlődést, a holtpontról, a mélypontról való kimozdulást egyáltalán nem segíti.

De nézzük, hogy az oktatáspolitika területén miket vehetünk számba; csak egyet-kettőt említek az idő rövidségére való tekintettel. Mint tudjuk, megemelkedtek az osztálylétszámok, csökkent a tanulók heti óraszáma és növekedett a pedagógusok heti óraszáma. Ez a három adat egyszerű matematikai képlettel azt mutatja, hogy radikálisan csökkent az egy pedagógus egy gyerekre fordítható ideje. Olyan körülmények között, amikor ezek a gyerekek – tízezer, ha nem százezer számra vannak ilyenek az országban - egyedül a pedagógusok szerető törődésétől várhatnák a fejlődést.

A kilátásba helyezett felsőoktatási tandíj egyáltalán nem ösztönzi továbbtanulásra ezeket az elszegényedő családokat. Az oktatási kormányzat csak az integrációt ismeri el járható útnak, eszköznek tekinti azt, ami voltaképpen cél lenne.

Az egyik legsúlyosabb probléma az őszinte beszéd hiánya. Hogy rasszizmust kiáltanak ott is, ahol szó sincs ilyenről. Hogy az MSZP európai parlamenti képviselője azt nyilatkozza, hogy a magyar társadalom zsigerből intoleráns, előítéletes és kirekesztő. Mintha nem tudná, hogy az ilyen bélyegek pont ellenkező hatást szülnek. Tehát a legnagyobb probléma az őszinte beszéd, a nyílt beszéd hiánya, ez a félelem.

A Kereszténydemokrata Néppárt ezért azt kezdeményezi, hogy egy nyílt napon kezdődjék meg az őszinte párbeszéd társadalmunk egyik legsúlyosabb problémájának orvoslására.”

***


Arató Gergely államtitkár magasról és magabiztosan beszélt, még csak rá sem nézett a személyét, tárcáját, kormányát megszólító kereszténydemokrata politikus asszonyra.

- Képviselő asszony azt mondja, hogy nem működnek az integrációs programok; mert csak azt a kutatást olvassa el, amelyik egyébként nem az integrációs programok hatékonyságát mérte, hanem azt, hogy milyen attitűd, milyen mentalitás volt a program kezdetén 2003-ban az integrációs programokkal kapcsolatban… A képviselő asszony nem vesz tudomást azokról a kutatásokról, amelyek valóban a hatékonyságát mutatják ezeknek az integrációs programoknak, és amelyeknek az a tapasztalata, hogy azokban az osztályokban, azokban az iskolákban, ahol bevezették ezt a programot, javult nemcsak a hátrányos helyzetű tanulók teljesítménye, de javult a nem hátrányos helyzetű tanulók teljesítménye is, vélhetően azért, mert korszerűbb, jobb pedagógiai eszközöket kaptak a pedagógusok a kezükbe… Lehet azt mondani, hogy lehet ezeket az integrációs programokat jobban csinálni. Biztos lehet, de a képviselő asszony is jól tudja, hogy egy pedagógiai módszer esetében bizony hosszú idő az, mire kiépül, felépül egy ilyen típusú pedagógiai módszer… Sokan vannak az integráció bírálói, néha kényelemből, néha megszokásból, néha politikusok népszerűség-hajhászásból, az előítéletekre való rájátszásból, de bizony a szakmai érvek olyan színvonalúak, mintha valaki azért bírálná a gépkocsikat ma, mert nagyon sokat kell kurblizni őket. …Én is járom az iskolákat, képviselő asszony, nem csak ön, és nekem az a tapasztalatom, hogy nagyon sok helyen úgy érzik a pedagógusok hogy végre eszközt és lehetőséget kapnak az integrált pedagógiai módszerrel arra, hogy eredményesek és sikeresek legyenek…”

 

C-PRESS / KDNP
 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-08-07
  Ma szívesen teszünk-veszünk a kertünkben, hiszen szükségünk van a mozgásra. Tegyünk rendet, vágjuk formára bokrainkat. Ha ásni szeretnénk, akkor ma megtehetjük, gyorsabban haladunk. Ma a fejünk lehet érzékenyebb, aki hajlamosabb a fejfájásra, most ismét szembekerülhet a kellemetlen tünettel. A fogaink is érzékenyebbek lesznek, - ha tudjuk, hogy érzékenyek a hideg ételekre, italokra, akkor ma ne fogyasszunk jeges édességeket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.augusztus 6-tól 12-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-08-06
  Ma menjünk el kirándulni, vagy szánjuk a napot a kedvteléseinkre. A lényeg, hogy saját magunkra is időnk legyen. Ne töltsük az egész napot a konyhában, inkább főzzünk gyors, egyszerű ételt. Együnk egy könnyű, vitamindús ebédet, ami állhat karfiolból, vagy brokkoliból is. Ezek a zöldfélék tele vannak értékes tápanyagokkal, és nagyon egyszerűen elkészíthetőek. Készülhet belőlük rakott változat is, ami nem túlságosan munkaigényes.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.augusztus 5-től 11-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk