Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Halmozottan hátrányos helyzetben a cigány oktatási programok
2008-02-14 11:11
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
 Halmozottan hátrányos helyzetben a cigány oktatási programokNemhogy második esélye nincs a legtöbb cigány középiskolásnak, de még első sem. Az állami finanszírozású, önkormányzati fenntartású iskolarendszer képtelen megbirkózni a feladattal – állapította meg egy cigány fiatalok középfokú oktatásáról szóló konferencia. Az uniós pénzek sem segítenek, ha nincs mögöttük színvonalas oktatáspolitika.

 

Bár az általános iskola befejezése után a roma gyerekek közül a legtöbben megkezdik középfokú tanulmányaikat, a legtöbben a parkolópályának számító szakiskolákba és speciális szakiskolákba kerülnek, nem pedig az érettségit adó középiskolákba, gimnáziumokba és szakközépiskolákba. Utóbbiakba a romáknak csak egyötödét iskolázzák be, míg a többségi korosztályban kétharmad feletti az arány. Óriási gondot jelent még a cigány tizenévesek tömeges lemorzsolódása – mondta Liskó Ilona oktatáskutató a Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott műhelybeszélgetésen. A beiratkozottak közül minden harmadik már az első nap se megy be iskolájába. A lemorzsolódást családi és iskolai tényezők egyaránt magyarázzák. A gyerekek pályaválasztását a kényszerek irányítják; bár az utóbbi időben javult, még mindig gyenge a cigány családokban a tanulás presztízse; kevés a környezetben a pozitív továbbtanulási minta; a szegénység, illetve a korai felnőtté válás pedig tovább nehezíti a cigány fiatalok dolgát. Ráadásul a középfokú intézmény képtelen az általános iskolából hozott hátrányok mérséklésére, magasabb tanulási és magatartási követelményeket támaszt, gyakorlatilag alig van személyes törődés, nincsenek a nehezen haladókat segítő pedagógiai eljárások, a cigány tinédzsereket pedig sokszor  előítéletes környezet fogadja, nem elsősorban a tanárok, hanem a gyerekek részéről.

 

A kutató arra is figyelmeztetett, hogy nemcsak az általános iskolákban, hanem a középfokú oktatásban is jelen van a szegregáció. Azokban az intézményekben például, amelyekben sok a roma tanuló, hetven százalék felett van a hátrányos helyzetűek aránya.

 

Liskó eredményként könyvelte el, hogy az általános iskolákból tovább nem tanulók aránya az utóbbi tíz évben a hatodára csökkent, és most már nem éri el a tíz százalékot. De ezzel együtt sem sikerült az oktatási hátrányokat mérsékelni, maradt a szakadék, mert a többségi lakosság képzési szintje is megugrott, és a munkaadók által megkövetelté is megemelkedett. Ezt maguk a romák is érzékelik, mint kiderült: a szakiskolákban végzettek egyharmada később leérettségizett. Éppen ezért a kutató kulcskérdésnek tekinti, hogy sikerül-e jelentősen növelni az érettségiző cigány gyerekek arányát.

 

A jelenlegi finanszírozási rendszer mellett az önkormányzati iskolákra aligha számíthatunk a hátrányok felszámolásánál – állította Derdák Tibor, az alapítványi fenntartású Dr. Ámbédkar Gimnázium és Szakképző Iskola igazgatója. Elgondolkodtatónak tartja, hogy az állam által az egyházaknak biztosított kiegészítő normatívák versenyelőnybe hozzák az egyházi fenntartású intézményeket. Havas Gábor szociológus szerint a kisegyházak ebben komoly lehetőséget látnak, ami sok esetben hasznos a cigány közösségeknek is, de előfordul, hogy ezek az iskolák a maguk sajátságos pedagógiájukkal és ideológiájukkal a jelenlegi viszonyokba való beletörődést sugallják.

 

Mire jó az unió?

A felszólalók mindegyike elégedetlen volt az állami oktatáspolitika teljesítményével. Strukturális, szemléleti, bürokratikus problémák egyaránt felvetődtek. Újlaky András, a cigány tanulókat elkülönítő iskolákat és önkormányzatokat perelő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány képviselője szerint nem kell az államra várni, már most is megvan a lehetőség arra, hogy a szegény és a cigány gyerekek esélyeit növelő iskolák alakuljanak. „A briteknek és az amerikaiaknak ezért küzdeniük kellett, de a laza magyar tanügyi szabályozás mellett pofonegyszerű oktatási intézményeket gründolni” – vélte az emberi jogi aktivista. Többen viszont felvetették, hogy a civil társadalom hiánya megnehezíti az efféle „charteriskolák” működését. Sőt, felhívták a figyelmet arra is, hogy a jelenleg magyarországi gyakorlat inkább az oktatási elkülönülést szolgálja, és példaként hozták fel a cigány gyerekek kiszorítására életre hívott jászladányi „alapítványi” iskolát

 

Orsós János szerint – aki a borsodi, gyakorlatilag analfabéta fiatalokat oktató Ámbédkar-iskola alapítványának vezetője – nem kellene ott is szegregációtól rettegni, ahol a cigány fiatalok valóban esélyt kapnak. Az ő sajókazai iskolájukba olyan cigány fiatalok kerültek be, akiket az állami-önkormányzati iskolák kivetettek magukból, s tanulóiknak nincs más lehetőségük, csak az „elkülönített oktatás”. Ehhez képest az oktatási hatóság megbüntette őket négyszázezer forintra, mondván, iskolájuk szegregál.

 

Zolnay János szociológus szerint az esélyegyenlőség megteremtése eminensen állami feladat, de a civil kezdeményezéseket, modellkísérleteket addig biztosan támogatni kell, amíg az állam képtelen feladata ellátására. Ehhez képest, mint kiderült, a normál iskolai oktatáshoz kapcsolódó, kortárs és szaktanári segítséget adó délutáni tanodai programok nem kapnak tervezhető állami támogatást. Orsós beszámolt arról, hogy a kormány négy év alatt kétszer hirdetett meg tanodai pályázatot, de még ma is vannak olyan intézmények, amelyek nem kaptak egy fillért sem az odaítélt összegből. A tanodai program kifulladt, és csak azok az oktatási innovációk nem csődöltek be, amelyek több lábon állnak. Orsós nagyon veszélyesnek tartja, ha a cigány oktatási programokat uniós pénzből, a Nemzeti Fejlesztési Tervből (NFT II.) finanszírozzák. „Ha elfogy az európai pénz, vége mindennek” – mondta.

 

De akkor sincs minden rendjén, amikor még tart a pénz. Ezt már Heindl Péter oktatáskutató mondta, aki maga is az egyik baranyai tanodát igazgatta nyolc évig. Szerinte a mai magyarországi uniós bürokrácia döbbenetesen rossz, senkit nem lehet megtalálni, a döntések állandó késésben vannak, tehát az európai támogatás egyáltalán nem hasznosul a közoktatásban. Heindl előadásában a szegény és cigány gyerekek tehetséggondozásáról beszélt. A 2000-ben indított Arany János Tehetséggondozó Program elejétől fogva nem a hátrányokkal küzdők esélyteremtését szolgálta, hanem a vidéki középosztály gyerekeinek adott lehetőséget. Ezen próbáltak később változtatni, egyebek mellett azzal, hogy kollégiumi rendszert hoztak létre, amelybe csak halmozottan hátrányos helyzetűek járhatnak. Elvben. Ehhez képest egy friss kutatás megállapította, hogy a gyerekeknek legalább a fele nem ilyen.

 

 

C-PRESS - HVG.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-08-07
  Ma szívesen teszünk-veszünk a kertünkben, hiszen szükségünk van a mozgásra. Tegyünk rendet, vágjuk formára bokrainkat. Ha ásni szeretnénk, akkor ma megtehetjük, gyorsabban haladunk. Ma a fejünk lehet érzékenyebb, aki hajlamosabb a fejfájásra, most ismét szembekerülhet a kellemetlen tünettel. A fogaink is érzékenyebbek lesznek, - ha tudjuk, hogy érzékenyek a hideg ételekre, italokra, akkor ma ne fogyasszunk jeges édességeket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.augusztus 6-tól 12-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-08-06
  Ma menjünk el kirándulni, vagy szánjuk a napot a kedvteléseinkre. A lényeg, hogy saját magunkra is időnk legyen. Ne töltsük az egész napot a konyhában, inkább főzzünk gyors, egyszerű ételt. Együnk egy könnyű, vitamindús ebédet, ami állhat karfiolból, vagy brokkoliból is. Ezek a zöldfélék tele vannak értékes tápanyagokkal, és nagyon egyszerűen elkészíthetőek. Készülhet belőlük rakott változat is, ami nem túlságosan munkaigényes.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.augusztus 5-től 11-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk