Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Betiltották a muzsikus cigányok bőgőtemetését
2008-02-05 12:53
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

A döntéshozók megfeledkeztek a jeles romaünnepről

Betiltották a muzsikus cigányok bőgőtemetésétSzázéves tradíció a bőgőtemetés a muzsikus cigányoknál. Idén a babócsai körjegyzőség nem adott rá engedélyt. Százéves hagyománya van a muzsikus cigányok körében, hogy február elején – csonkacsütörtökön – jelképesen eltemetik a hangszereiket. Egymás fejére olvassák a hangszerek ellen elkövetett vétkeiket és hajnalig tartó bállal búcsúztatják a telet és a lakodalmi szezont. Idén azonban csak az idegek táncolhatnak Babócsán; másra ugyanis nem kaptak engedélyt a roma szervezők a körjegyzőségtől.

 

 

– Amikor engedélyt kértünk a rendezvényre, a falu jegyzője elutasított – mondja  Bogdán Sándorszervező. – Arra hivatkoztak, hogy ez nem szerepel a falu nagyrendezvényeinek sorában, s a csendháborítás is kifogásként merült fel. Aki engem ismer, az tudja: mindig vigyáztam, hogy a környéken élőket ne zavarjuk. Nálunk sosem volt rendzavarás, ezt csak mondvacsinált kifogásnak tartom.

A babócsai cigányünnepen hagyományosan Balog Mihály zenél. – A bőgő eltemetésével búcsúztatják a romák a lakodalmi szezont – mondja. – A parasztoknak ugyanis csak télen volt idejük a mulatságra, lakodalmakra, s a muzsikus cigányok ezért télen dolgoztak, nyáron pihentek. A bőgőtemetés hagyományát Babócsán különösen tartják. Ilyen még nem esett meg ebben a faluban, hogy ne engedjék megtartani a cigányság legnagyobb rendezvényét.

 

Megpihennek a hangszerek

A csonkacsütörtök a zenészek elszámoltatásának a napja a muzsikus cigányoknál. Álpap gyóntatja meg őket, s ilyenkor mindegyiknek a fejére olvassák, hogy az előző hónapokban milyen bűnöket követett el a hangszerével szemben. Aki leette, leitta szerszámát, annak fogadalmat kell tennie, s tréfás büntetéseket rónak ki rájuk. Végezetül siratósszonyok gyűrűjében eltemetik a bőgőt; az ünnep hajnalig tartó bállal zárul.

 

 Tulok Mónika, Babócsa jegyzője elmondta: a képviselő-testület rendelete értelmében nem tehetett mást, el kellett utasítania a kérelmet. – A testület a rendeletében nyolc nevezetes ünnepnapot jelölt meg – mondta. – Ilyen a nárcisznap, a babparádé, s ezeknél nem kell külön engedélyt kérni. Ezek sorába azonban nem került be a cigányság hagyományos rendezvénye. Ebben az esetben pedig az üzletek nyitvatartásáról szóló rendelet vonatkozik rájuk is, azaz csak akkor kaphatnak engedélyt, ha beszerzik a 200 méteres körzetben élők hozzájárulását.

Megkerestük Berényi Lászlót, Babócsa cigányönkormányzatának vezetőjét, aki egyben a megyei önkormányzat kisebbségi bizottságának elnöke is, valamint a falu képviselő testületének tagja. – A cigányság ünnepnapja valóban kifelejtődött a falu nevezetes napjai közül, pedig jelentőségénél fogva ott lenne a helye – mondta. – Ez a mi mulasztásunk, s rendezése a döntéshozók felelőssége. Bízom benne, hogy még nem késő megváltoztatni a rendeletet. A keddi képviselő testületi ülésen javasolni fogom a módosítást, hogy mégis eltemethessék a bőgőt Babócsán.

 

 

C-PRESS - sonline.hu 

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-08-08
  Ma álmodozó, fáradékony hangulatban leszünk, érdemes többet pihennünk. Ha tehetjük, akkor aludjuk ki magunkat alaposan, így erőt gyűjthetünk a következő munkahétre. Egy jó nagy séta a friss levegőn jót tesz a közérzetünknek! Ma azt tapasztalhatjuk, hogy több vizet tart vissza a szervezetünk. Lehet, hogy megduzzad a bokánk, vagy az ujjaink. Segíthetünk magunkon, ha egy evőkanál petrezselymet elrágcsálunk, hiszen ez a növény vízhajtó hatású. Használhatjuk ételeink ízesítésére is.
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-08-07
  Ma szívesen teszünk-veszünk a kertünkben, hiszen szükségünk van a mozgásra. Tegyünk rendet, vágjuk formára bokrainkat. Ha ásni szeretnénk, akkor ma megtehetjük, gyorsabban haladunk. Ma a fejünk lehet érzékenyebb, aki hajlamosabb a fejfájásra, most ismét szembekerülhet a kellemetlen tünettel. A fogaink is érzékenyebbek lesznek, - ha tudjuk, hogy érzékenyek a hideg ételekre, italokra, akkor ma ne fogyasszunk jeges édességeket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.augusztus 6-tól 12-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk