Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Feloszlatás előtt a Magyar Gárda
2007-12-30 12:54
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Közfelháborodás a terjedő cigányellenesség miatt 

Magyar GárdaFélelemet keltő, kirekesztő, rasszista tevékenységével öt hónap alatt elérte a Jobbik alapította Magyar Gárda, hogy az ügyészség kezdeményezte a bíróságnál a feloszlatását. Ha ez megtörténik, a gárda a korábban hasonlóan szélsőséges szervezet, a Vér és Becsület sorsára jut. A gárda közfelháborodást kiváltó akcióival elérte, hogy több település kitiltotta területéről.

 

 

Feloszlathatják a Magyar Gárda Egyesületet, de nem adjuk olcsón - jelentette ki a gárda és az azt létrehozó Jobbik elnöke. Vona Gábor a nemrég vele készült interjúban azt mondta, a végsőkig küzdeni fognak. Szerinte az egyesületet fel lehet ugyan oszlatni, de a Magyar Gárdát nem, ugyanis tagjai "esküt tettek a Szent Koronára, hogy életük végéig gárdisták lesznek." Az elnök korábban lapunknak adott nyilatkozatában még azt állította, nem újfasiszták, semmi rosszat nem tettek, ezért "nem töltik el aggodalommal" a feloszlatásukat kérő Fővárosi Főügyészség érvei. Máshol viszont Vona már arról beszélt, ha megszűnnének, más néven újjá­alakulnak. Erre persze van lehetőség, de kétséges a siker. A 2005. októberi jogerős megszűntetése után a hungarista és nyilas eszméket propagáló Vér és Becsület Kulturális Egyesület (VBKE) Pax Hungarica néven történő újjáalakulását például először elutasította a bíróság. Igaz, később mégis nyilvántartásba vette, de a régi-új szervezet marginálissá vált.

Hasonló sors várhat a Magyar Gárda Egyesületre is, melynek feloszlatását december 17-én kérte az ügyészség a bíróságtól, arra hivatkozva, hogy a szervezet mások jogait és szabadságát sérti. Az ügyészség a gárda "cigánybűnözés elleni” tatárszentgyörgyi rendezvényét vizsgálva állapította meg: az ott elhangzottak az alkotmány és a polgári törvénykönyv mellett nemzetközi egyezményt is sértenek. A gárda a bírósági eljárás ellenére - amely a VBKE esetében például két évig húzódott - sem változtat tevékenységén, sőt a tagtoborzást még aktívabban folytatja.

A Magyar Gárda alig öt hónapos múltra tekinthet vissza, mégis ez idő alatt sikerült kivívnia a politikai és a közélet jó részének ellenszenvét. A szervezetet 2007. júliusában jegyezték be, árpádsávos "zászlóbontójuk" egy hónappal később volt. Augusztus végén 56 fekete egyenruhába öltözött gárdistát avattak a budai Várban; az eseményen - melyen megjelentek a Nemzeti őrsereg karpaszományosai is - részt vettek egyházi személyiségek, Für Lajos, az Antall-kormány volt honvédelmi minisztere és Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő is. Félelmet keltő, kirekesztő jellege miatt már ezt a rendezvényt elítélte a parlamenti pártok többsége, és az egyházakban is vizsgálat indult. Szeptemberben pedig az váltott ki tiltakozást, hogy a gárda vidéki toborzó körútra indult. Október 21-én újabb 600 gárdistát avattak fel a Hősök terén, ezután egyre több civil szervezet követelte betiltásukat. Azóta több, a gárdával közös rendezvényen is részt vettek fideszes országgyűlési, illetve városi képviselők, polgármesterek.

Mégis talán a legnagyobb felháborodást a tatárszentgyörgyi "cigánybűnözés elleni” akció keltette. Mintegy 250 gárdista vonult végig a településen, és felszólalt Bíber József Tibor, a Jobbik alelnöke is, aki vérfertőzés vádjával gyalázta a romákat.

Miközben a fenti nyilatkozatokat a legfőbb közjogi méltóságok egyöntetűen elítélték, s az akciókat nyíltan cigányellenesnek nevezte Sólyom László köztársasági elnök, a parlamenti pártok közül egyedüliként a Fidesz - tagjai révén - még bátorítja a gárdát, noha a párt vezetése szavakban elhatárolódik tevékenységétől.

Eközben folyamatosan gyarapszik azon városoknak, fővárosi kerületeknek a száma, amelyek a maguk területén a Magyar Gárda jelenlétét, tevékenységét nem kívánatosnak minősítik.

 

C-PRESS - Népszava Online

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek