Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Kovács László: "NEM IGAZ, HOGY NEM KORMÁNYOZTUNK"
2007-12-15 18:10
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Interjú az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosával

Kovács László2002 után még büszke volt arra, hogy a kormány teljesíti választási ígéreteit - ma már ezt másképp látja, és elismeri: ő is felelős a felelőtlen osztogatásért, a reformok elmaradásáért. Kovács Lászlót, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosát egy budapesti konferencia után természetesen belpolitikai kérdésekről, Gyurcsányról, őszödről és Zuschlagról is faggattuk.

 

Mennyiben más a brüsszeli perspektíva, mint a budapesti? Hogyan látják például EU-körökben a magyar gazdaság drámai állapotát?

 

 

Az Európai Bizottság tagjainak véleményéről meglehetősen pontos képem van, hiszen gyakran beszélgetek velük a magyarországi helyzetről. Valamennyien tapasztalt, korábban saját hazájukban magas tisztséget betöltő politikusok, akiknek a véleménye ma is mérvadó. Értik a nehézségek okait és egyetértenek a kormány konvergencia-programjával. Tudják, hogy ha egy ország túlköltekezik a lehetőségein, akkor előbb vagy utóbb elkerülhetetlenné válik a kiigazítás, elkerülhetetlenek a megszorítások, amelyek minden országban tiltakozást váltanak ki. De a véleménynyilvánítás szabadságát nem keverik össze az utcai randalírozással, rombolással, gyújtogatással, utcakő és Molotov-koktél dobálással.


Azt nem szokták előhozni, milyen későn indultak be a reformok? Vagy azt, hogy az ön területénél maradjunk: az adórendszer reformja még el sem kezdődött?


Tapasztalatból tudják, és mondják is, hogy a gazdaság fenntartható fejlődését csak reformokkal lehet megalapozni. De azt is, hogy a reformok kezdetben szinte minden országban ellenállásba ütköznek. Ez az oka annak, hogy sok kormány csak vonakodva, késve lát hozzá a tényleges változtatásoknak. Ez alól sajnos Magyarország sem kivétel.


Éppen ennek isszuk meg ma a levét.


Így van. De nincs más lehetőség a költségvetés tartós egyensúlyának megteremtésére és a fenntartható növekedés beindítására.


Nem érzi úgy, hogy mindabban, ami 2002 óta történt, van saját, személyes felelőssége is?


De, érzem. Az MSZP elnökeként természetesen volt szerepem a 2002-es választási program kidolgozásában, ami sok konkrét ígéretet tartalmazott. A kormányzás első 200 napja után pedig még büszke is voltam, hogy egy olyan kormány tagja vagyok, amelyik betartja választási ígéreteit.
Megérte?


Ma már úgy látom, nem. Utólag az ember persze mindig okosabb, de lehet, hogy például a közalkalmazottak egyszeri 50 százalékos béremelését érdemesebb lett volna négy alkalommal, évente 12,5 százalékban biztosítani.


És hát nyilván érdemes lett volna strukturális reformokhoz kötni az osztogatást, ha már.


Valóban elmaradtak azok a reformok, amelyek fenntarthatóvá tehették volna a szociális fordulatot. Elmaradt az adóreform, az oktatási rendszer, az egészségügy és a közigazgatás reformja. Amikor az MSZP 2006-ban ismét nyert, a választás éjszakáján odamentem Gyurcsány Ferenchez, gratuláltam neki, és azt mondtam: ugye tudod, hogy már holnap el kell kezdeni a reformokat? Azt mondta, tudja és érti.


Hogy érezte magát, amikor Gyurcsány Ferenc arról beszélt őszödön, hogy éveken át hazudtak az embereknek, elmulasztották a reformokat? A miniszterelnök hosszú évekről beszélt – akkor ön még pártvezető volt.


Azon a bizonyos vasárnapon Budapesten voltam, a Hír TV-ben hallottam a bejátszást, és megütköztem néhány mondaton - például azon, hogy „nem csináltunk semmit”. Ez ugyanis tételesen nem igaz...


...akkor Gyurcsány még őszödön is hazudott?


Nem hazugságnak nevezném, inkább indulatkitörésnek, túlzásnak. Ha azt mondja, nem kezdtünk hozzá a reformokhoz, az igaz. De azt, hogy nem kormányoztunk, sem a Medgyessy-, sem a Gyurcsány-kormányra nem lehet mondani.


És az ügy kommunikációs része? A kampány-hazugságok?


Ami a helyzet bemutatását illeti, hazugság helyett azt mondtam volna, hogy nem tártuk fel minden részletében a valóságot. De ezt minden rendszerváltás utáni kormányra el lehet mondani. Biztos-kollégáim kérdezték tőlem, mit jelent ez az őszödi beszéd, amire azt mondtam: a miniszterelnök ezen a frakcióülésen szembesült azzal, hogy az önkormányzati tisztségviselők azt akarták, a változtatásokkal várják meg az önkormányzati választásokat. Ez azonban súlyos hiba lett volna. Én is ezért sürgettem Gyurcsányt a választás éjszakáján, hogy ne várjon az önkormányzati választásokig.


Ha már a felelősség: az ön pártelnöksége idején bukkant elő és vált - mint kiderült - pályázatírási szakemberré Zuschlag János. Nem kellett volna jobban odafigyelni a ténykedésére?


Amikor 1998-ban pártelnök lettem, kezdeményeztem, hogy növeljük a képviselők között a nők és a fiatalok arányát. Ugyanakkor azt is mondtam, hogy csak akkor van értelme a fiatalításnak, ha az illető felkészültebb, képzettebb az elődjénél. Amikor megismertem Zuschlagot, nagy reményeket fűztem hozzá. Amikor jobban megismertem, jóval kedvezőtlenebbé vált a kép. Különösebb támogatást éppen ezért tőlem nem kapott, az ügyeire pedig nem volt rálátásom.


Csalódott Gyurcsányban?


Nem. Sőt: azt kell mondjam, hogy a választási kampányban nyújtott teljesítménye felülmúlta a várakozásomat. Nem tudtam, hogy ennyire karizmatikus, és ennyire jó debattőr.


Viszont ő is felel azért, hogy például az adóreform máig nem kezdődött meg, ami árt a versenyképességünknek.


Tudomásom szerint a kormány dolgozik egy átfogó adóreformon. Megjegyzem: illúziónak tartom azokat a magyarországi véleményeket, hogy adócsökkentéssel mérsékelni lehetne a költségvetési hiányt, mondván, az majd növeli az adózási hajlandóságot. A nemzetközi tapasztalatok egyértelműen mutatják: az adócsökkentés csak három-négy év távlatában növeli az adóbevételeket, nem pedig a következő évben. Most a magyar kormánynak nincs három-négy éve kivárni az adócsökkentés kedvező hatását. Ez azonban nem változtat azon, hogy hozzá kell kezdeni az egyszerű, áttekinthető és stabil, a gazdasági-, szociális-, környezetvédelmi és más fontos célokat jól szolgáló adórendszer kidolgozásához.


A közép- és kelet-európai térség számos országában bevezették az egykulcsos adót, többnyire sikerrel. Javítana ez a magyar versenyképességen? Ön személy szerint támogatná a bevezetését?


Az uniós országok többségében nincs egykulcsos adó. Egyébként is különbséget kell tenni az egykulcsos személyi jövedelemadó – ez a leggyakoribb – és a „teljes” , minden adónemre kiterjedő egykulcsos rendszer között, amilyen például Szlovákiában működik. Az adószakértők megosztottak a kérdésben, sokan vallják, hogy az igazságos közteherviselés megköveteli a progresszív adózást. Én nem ellenezném, de nem is támogatnám lelkesen az egykulcsos adó bevezetését. A Bizottságnak egyébként erről nincs, és nem is lehet álláspontja, a választás a tagállamok dolga.


Az Európai Bizottság nemrég eljárást indított Magyarország ellen a lex Mol miatt. Néhány hónapja ön is úgy nyilatkozott Az Estében: „az unió azt nem támogatja, hogy valamely mesterséges és nem piaci eszközzel megakadályozzanak egy bizonyos egyesülést vagy felvásárlást”. Kínos az ügy Magyarország megítélése szempontjából?


Ez a kérdés ugyan a belső piacért felelős biztos hatásköre, de annyit azért elmondhatok: a bizottsági eljárás megindítása érthető, hiszen az illetékes biztos talált benne néhány vitatható elemet. Eddig annyi történt, hogy Charlie McCreevy elküldte a levelét, amelyben tájékoztatást kér bizonyos részletekről. Az országnak két hónapja van arra, hogy válaszoljon a biztos levelére, amely jogi értelemben megindította az eljárást. Az ilyen eset egyébként nem kínos, nem is szokatlan. Sok száz szabálysértési eljárás van folyamatban, ezek szinte valamennyi tagállamot érintik.


Azért a levél arra utal, hogy sikerült egy nem éppen EU-konform jogszabályt elfogadnia a parlamentnek.


A levél arra utal, hogy felmerülnek kételyek. Ha a válasz megnyugtató, a bizottság ejti az ügyet, ha nem, jön egy második levél, az „indokokkal alátámasztott vélemény”, ami már konkrét felszólítást tartalmaz. Ha arra nem jön két hónapon belül kielégítő válasz, akkor a luxemburgi Európai Bíróság elé kerül az ügy.


Külpolitikusként nem tartja ijesztőnek, mennyire nincs külpolitikája az országnak? A két gázvezetékről például három vezető magyar politikus négyfélét bírt nyilatkozni.


Kétszer voltam Magyarország külügyminisztere, azelőtt pedig a parlament külügyi bizottságának elnöke - nyilván nem tudnék elfogulatlanul nyilatkozni az ügyben. Ráadásul nem is lenne elegáns erről Brüsszelből véleményt mondani. Az Európai Bizottságban pedig nem az én feladatkörömbe tartoznak a külpolitikai kérdések, így nem dolgom az egyes tagországok külpolitikájának minősítése. Ezért erre a kérdésre nem kívánok válaszolni.

C-PRESS - Hírszerző - Seres László

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek