Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
"Ki sem találnak a falujukból" - a leggazdagabb és legszegényebb magyarok fura viszonya
2007-12-13 08:32
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Hogyan jön ki egymással Magyarország legszegényebb és leggazdagabb faluja? 

Hogyan jön ki egymással Magyarország legszegényebb és leggazdagabb faluja?Mikulás ajándékkal kedveskedett a múlt héten a leggazdagabb magyar település, Hévíz, a legszegényebbnek, Gilvánfának. A szép gesztust némileg árnyalja, hogy októberben a gilvánfaiak látogatása során a hévízi polgármester becsmérlő megjegyzéseket tett rájuk, akik szerinte önmaguktól "ki sem találnak a falujukból".

 

Az ország egyik legelmaradottabb térségében, az Ormánságban található 400 fős Gilvánfa még szűk környezetén belül is rosszul teljesít: egy felmérés szerint egyenesen az ország legszegényebb faluja, legalábbis a jövedelmeket nézve. A faluban a munkanélküliség 90 százalék fölötti és majdnem mindegyik lakosa roma származású. A lista másik végén a híres fürdőfalu, Hévíz található.

A felmérés nyilvánosságra kerülése után a hévíziek emberbaráti kötelességüktől hajtva vendégségbe hívták a gilvánfaiakat, akik örömmel el is fogadták a meghívást. A falu lakói közül a leghátrányosabb helyzetűek vehettek részt az egynapos túrán, ám meglepő módon többen nem akartak élni a lehetőséggel.

Élményfürdő kisebb szépséghibákkal

A tartózkodás oka a polgármester és a falubeliek fokozódó feszültsége volt: ahogy látni fogjuk, Gilvánfán a polgármesterség nem nyugdíjas állás. 51-en azért mégis nekivágtak a 180 kilométeres távolságnak, és Hévízen meleg fogadtatásban részesültek.

Vértes Árpád polgármester üdvözlése után a gilvánfaiak az önkormányzat medencéjében fürödtek, operatőrök és fotósok kereszttűzében, majd moziba mentek, ahol valami furcsa oknál fogva egy feliratos filmet nézhettek meg. Üröm volt az örömben, hogy sok nézőnek nehézségeket okozott a feliratok elolvasása. 

A mozizás után vacsora várt a gilvánfaiakra, és ezt az alkalmat Hévíz polgármestere arra használta fel, hogy karácsonyi ajándék gyanánt ezreseket osztogasson a gyerekeknek. Már ez is szemöldök felvonásra késztethetett némelyeket, ám az ezután következő események voltak igazán kínosak.

Vértesen véletlenül bekapcsolva marad a mikrofon, amely így felvette azt, amikor a polgármester káromkodás közepette azzal nyugtatta meg a gilvánfai inváziótól tartó kollégáját, hogy az ormánsági település lakói ki sem találnak a falujukból, majd sokatmondóan hozzátette: "Látod, milyenek".

Polgármester Canossa-járáson

Az RTL Klubon a polgármester elszólásával levetített film nagy botrányt kavart, Vértes egyik ellenlábasa ezt az ügyet akarta felhasználni a polgármester lemondatásához. Vértes nem mondott le, ellenben azt hangsúlyozta, hogy gilvánfai kollégája elégedett volt a vendéglátással, és sérelmezte, hogy a tévé összeállításában az nem szerepelt, hogy az ormánságiak 400 kilogramm lisztet is kaptak ajándékba.

Hévíz vezetője a jelek szerint mindenesetre úgy érezhette, hogy ő is hibázott, ugyanis a múlt héten mintegy Mikulás alkalmából a karácsonyi ezreseken felül újabb ajándékokat adott a gilvánfaiaknak: ezúttal egy egész kisbusznyi játékot, csokoládét és gyümölcsöt vitt el az ormánsági faluba.

Ahol mindenki polgármester akar lenni

A helyiek mindennapjait azonban Hévíz helyett jóval inkább a helyi események foglalják le, többek között a folyamatos polgármester-választás. Gilvánfán a jelek szerint ez a poszt komoly veszélyekkel jár. Egy korábbi polgármester azért nem tudta ellátni a posztját, mert hivatalával összefüggő bűncselekményt követett el, utódját pedig alig fél éves munka után halálos motorbaleset érte.

Ignácz Csaba motorját "tesztelte" Pécsett a Pécs Plaza mögötti területen, ám balszerencséjére nem tudta, hogy ez a rész nincs teljes egészében lebetonozva, így az aszfaltról lefutva 170 kilométeres sebesség mellett bukott.

Ignácz utódját, Gönci Pétert importálták a helyiek: a 23 éves egyetemi hallgató nem csupán az ország legfiatalabb polgármestere volt, hanem az egyik legrövidebb ideig hivatalban lévő is: megválasztása után két héttel kezdeményezte képviselő-testülete az önfeloszlatást.

Az indokok közt többek között a cigány nyelv betiltása és uzsorakamatos kölcsön adása szerepelt. Más kérdés, hogy ezek Gönczi szerint ilyen formában nem történtek meg: hivatali ideje elején arra kért irodájában pár embert, hogy amíg nem sajátítja el tökéletesen a cigány nyelvet, addig magyarul kommunikáljanak, kölcsönt pedig valóban adott, ám kamat nélkül.

A jelenlegi polgármester, Bogdán János ezek után akár szerencsésnek is mondható, hiszen több mint egy éve van hivatalban, bár a jelek szerint már nem sokáig: januárban ismét időközi választás lesz a faluban, amelynek képviselőtestülete rutinosan feloszlatta magát. A gyakori választásoknak egy helybeli szerint az lehet az oka, hogy itt mindenki polgármester akar lenni.

 

C-PRESS - Hírszerző 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-15
  Nyugodt hangulatban leszünk, - szépen, lassan haladunk a munkahelyi teendőkkel. Ma nincs túl nagy kedvünk a bulihoz, inkább otthon maradnánk este. Egy ínyenc vacsora kedvéért azért hajlandóak vagyunk kimozdulni. Ma a torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.július 15-től 21-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-07-14
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek