Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Kivel lépne koalícióra az MDF?
2007-12-06 16:28
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Boross Péter: Orbán Viktor nálam veszedelmesebb ellenség 

Kivel lépne koalícióra az MDF?A következő választás feltételezhető nyerteseként emlegette Orbán Viktort a minap megjelent interjúkötetében Boross Péter. Az egykori miniszterelnököt kijelentésének hátteréről és a Fidesz-MDF együttműködés esélyeiről kérdeztük.

- Ön szerint hány szavazó tartozik a középosztályba - abba a rétegbe, melynek képviseletét az MDF a zászlajára tűzi?

- Ötven százalékra tehető az a biztos egzisztenciával rendelkező, ám a felső tízezer alatt elhelyezkedő réteg, amelyet a mérsékelt jobboldali pártok mindig is képviseltek.

 

Ez a csoport teremti elő az ország anyagi alapjait.


- A közvélemény-kutatások mégis azt mutatják: az MDF a 3-5 százalékával nemhogy a középosztályt nem tudta megszólítani, de az a 30-50 százaléknyi szavazó sem őt választaná, aki egy új pártot látna szívesen a közéletben.

- A közvélemény-kutatások eredményét nagymértékben befolyásolja egyegy pillanatnyi impulzus, így a számok ingadozhatnak. Emlékszem még egy fiatal pártra, amely 1993-ban 40 százalékon állt, majd az 1994-es választásokon hét százalékot szerzett. Az MDF helyzetét nehezíti, hogy a mai, tömegmámorra, radikális megszólalásokra fogékony, polarizált közegben kevesen vevők a higgadt, tárgyilagos megnyilatkozásokra. Ezt a kérdést azonban a ciklus közepén feszegetni az én szememben rosszízű sugallat, mint ahogy a 2006-os kampány idején is az volt.

Boross Péter- Az is lehet, hogy a Fidesz támogatói között sok MDF-es akadna, csakhogy nekik a hatékonyság ugyanolyan fontos, mint az elvhűség.

- A Fidesz jól rátalált a hatékony ellenzéki szerepre. Én azonban nem ezt az utat javasoltam nekik 2002-ben; ehelyett olyan, elegánsabb, ironikusabb hangvételt ajánlottam, amely szerintem 2006-ban kormányzati szereppel kecsegtetett volna. A mostani technikának óriási a veszélye, mert ami ellenzékben sikeres lehet, az kormányon visszaüthet. Ha egy párt a választókban csak a csodavárást táplálja, hatalomra kerülve azzal fog szembesülni, hogy a felfokozott vágyakat nem tudja kielégíteni. Mivel pedig a baloldal 2002 után csődközeli helyzetbe vezette az országot, most pedig kapkodó megszorításokkal ássa a saját politikai sírját, aligha valószínű, hogy az MSZP 2010-ben győzni tud.

- A múlt héten megjelent interjúkötetében Orbán Viktorról egyenesen "mint a következő választás feltételezhető nyertesé"-ről beszélt. Ám ha a Fidesz egyedül nem tudna kormányt alakítani, az lesz a kérdés, hogy koalícióra lép-e az MDF-fel.

- Ez lenne az ideális. A Fideszben ugyanakkor évek óta vannak kizárólagosságra törő hajlamok, s ilyen körülmények között nem lenne egyszerű ismét tető alá hozni a koalíciót. Amit pedig az MDF a 2006-os kampányban kapott egykori társától, az minden határon túlment. Bebizonyosodott: hiba volt programmá emelni az egy a tábor, egy a zászló elvet, hiszen a jobboldal így nem tudott választást nyerni. Ráadásul ahhoz, hogy egy párt a baloldallal szemben érdemi alternatívát tudjon felmutatni, szilárd világképpel kell rendelkeznie. A Fidesz viszont volt MSZMP-tagok valóságos gyűjtőhelye, miközben hol polgárinak, hol plebejusnak mondja magát. A cikcakkokat egyre többen látják - nem csoda, ha még a Jobbik és körei sem akarnak a Fidesz zászlaja alá vonulni.

- Ez csak egy dolgot jelenthet: hogy a Fidesz mégsem radikális.

- Aki nem nagyon radikális, abban még lehetnek radikális hajlamok.

- "Ha a választást megnyerné, másnap már más Orbán Viktort látnánk. Neki sem kellene a reformkommunista és népi balos összeborulás" - nyilatkozta a 168 Órában, jelezve: tudja, hogy Orbán sok mindent csak taktikából tesz.

- Vagy csak arra akartam utalni, hogy Orbán túlzottan befogadó lett. A Fidesz környékén ott sertepertélnek egykori MSZMP PB-tagok, a népi balos árnyalatok képviselői, akikkel nem lehet és a Fidesz nem is fog mit kezdeni. Ráadásul az a jobboldaliság, amely túl sok baloldali fordulattal operál, megfontolásra készteti az embert. Az esetleges koalíciós tárgyalásnak ezért nem pusztán a személyekre, hanem az elvekre, módszerekre és stílusra is ki kellene terjednie. E tekintetben nem vagyok derűlátó, de hogy megelőzzem a következő kérdését, miszerint az MDF koalícióra lépne-e az MSZP-vel...

 

 - Ez a kérdés valóban szerepel a sorban, de olyan összefüggésben, hogy az MDF miért mutat engesztelhetetlenebb elutasítást a vele egy politikai családba tartozó Fidesszel, mint a koalícióval szemben.

- Érzelmileg elfogult drukkerek ismert látásmódja ez, de a valóságban nem igaz. Aki tárgyilagosan végigolvassa akár csak a parlamenti felszólalásokat, más következtetést vonhat le. Én magam nem győzöm hangsúlyozni: az MDF nem léphet koalícióra az MSZPvel. A magyar történelemben ugyanis két irányzat volt, amely csak kárt okozott az országnak: ez a radikális szélsőjobb és a baloldal.

- Miket mond! Orbán Viktort az ilyen kijelentésekért szokták megkövezni - önnek pedig még az egyik írásában Károlyi Mihályra és Jászai Oszkárra vonatkoztatott "hazaáruló" jelzőjét sem vette szívére a balliberális értelmiség.

- Más dolog történelmi távlatból értékelni, vagy a kortárs vetélytársakat minősíteni. Itt fontos a jó ízlés határain belül maradni, attól függetlenül, hogy mire szolgálna rá az ellenfél. Persze ismerni kellene a 2002-es írásomra való reagálásokat, de azt is, hogy miként éltem egy évtizedig a baloldal végletes támadásainak kereszttüzében.

- Épp ezért kérdezem: ugyanazok, akik korábban a személyeskedésig támadták, ma tálcán hordozzák. Nem érzi ezt méltatlannak?

- Annak, hogy ma már nem támad a baloldal, az az oka, hogy Orbán Viktorban nálam veszedelmesebb ellenséget fedezett fel. Ami az én szerepem illeti: a politikai hitvallást erkölcsi parancsnak tekintem. Ha az a meggyőződésem, hogy a baloldali politika hihetetlen károkat okozott az országnak, de azt is látom, hogy a Fidesz milyen hibákat vét, akkor azt szóvá kell tennem, még ha a két fél közti ütközőzónába kerülök is. Az populizmus, ha valaki mindig azt kiabálja, amit hallani akarnak tőle.

- Tölgyessy Péter szerint a leginkább populista párt a maga nagypártellenes antipopulizmusával az MDF.

- Ez azon kérdések egyike, amelyekben nem értek egyet Tölgyessy Péterrel, azzal együtt, hogy érteni vélem azt a veszélyt, amelyre utalni akart.

- Van itt még egy paradox helyzet. A Fidesz kétségkívül maga alá akarta gyűrni az MDF-et, ám ezzel lehetőséget is adott önöknek, hogy önálló arcot mutassanak - és így állnak 3-4 százalékon. A másik végletként ott a KDNP, mellyel a legszívélyesebb a Fidesz viszonya, ám - vagy inkább következésképp - a támogatottsága nem mérhető.

- Mert semmiben sem különbözik a Fidesztől. Az MDF annak az áldozatnak a kárát szenvedi, amelyet azzal vállalt, hogy a 2002-es választásokon együtt indult a Fidesszel, s így nem mutatta fel, hogy különbözik tőle.

- Annyit beszélt a Fidesz okozta sérelmekről. Az MDF nem adta már ezeket kamatostul vissza?


- Az MDF ma már túl kicsi ehhez, lehetőségeinkből jobbára csak védekezésre futja. Orbán Viktoréknak pedig hatalmas eszköztáruk van, amelynek révén levitézlett MDF-esek már Antall József személyét is kikezdik, szemlátomást a Fidesz jóváhagyásával.

- Nem túlzás ez? A Fidesz talán csak eltűrte, hogy Für Lajos és Bíró Zoltán megkérdőjelezze Antall József érdemeit.

- Ha így van, akkor a Fidesz elnöke a gyalázatos nyilatkozatuk után miért ment el hozzájuk Lakitelekre? Annyira mégsem kellene taktikázni, hogy az Antall József örökségére gyakran hivatkozó Orbán Viktor olyanok - egyébként semmire sem jó - támogatását keresi, akiknek politikai használhatósága a zéróval egyenlő.

- Visszatérve az alapkérdéshez: lát lehetőséget a Fidesz-MDF koalícióra?


- A politika teremthet kényszerhelyzeteket, a majdani együttműködéshez azonban az kell, hogy a Fidesz visszatérjen a konzervativizmus nemes hagyományaihoz. És ha azt veszem, hogy a párt milyen nagy utat tett meg 17 év alatt, akkor arra kell gondolnom, hogy miért ne lenne esélye ennek a fordulatnak? A magyar közelmúltnak nem egy olyan, korábban a rebellióra hajlamos szereplője volt, aki az ötvenedik életévéhez közeledve maga mögött hagyta korábbi énjét, és így írta be magát a történelemkönyvekbe. Tisza Kálmán Deák Ferenc ellenzékéből Deák-párti politikussá vált, és Bethlen István is mást képviselt az első világháború előtt és után. Nem jó jel, ha egy párt mindig másban keresi a hibát - néha lehet önmagunkba is fordulni.

- Javaslom, mi se essünk ebbe a hibába, ezért beszéljünk az MDF hibáiról - már ha vannak.


- Hogyne volnának. Előfordulhat túlérzékenység, vagy hogy elhangzanak felesleges, improvizált mondatok.

- Mondana példákat?

- Olyan apróságok ezek, amelyeket kár is lenne feleleveníteni. A Fidesszel való viszonyt tekintve azonban nem mi voltunk a kezdeményezők, így a felelősség nagyobbik része nem minket terhel.

- Akkor mondok példát én. A bíróság bocsánatkérésre kötelezte Herényi Károlyt, mert jogtalanul zárta ki négy társát a parlament MDF-es képviselőcsoportjából. Erre a volt igazságügyi miniszter pártjának frakcióvezetője - az igazságszolgáltatásból gúnyt űzve - azért kért elnézést, hogy nem tartottak igényt olyan politikusokra, akik a "valódi konzervativizmus helyett a populizmust, a normális politika helyett a radikalizmust" választották.

- Sajnálom ezt az affért, nem az ízlésem szerint való. Ha születik egy ilyen ítélet, akkor azt tiszteletben kell tartani. Ugyanakkor megértem azok dühét, akik közelről látták, miként bomlasztják egyesek az MDF-et. Intő jel lehet ez minden további esetleges együttműködésre nézve.

 

C-PRESS - Heti Válasz 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek