Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Svédországi és erdélyi cigányok egy sepsiszentgyörgyi kiállítás fotóin
2007-12-04 21:16
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Svédországi és erdélyi cigányok egy sepsiszentgyörgyi kiállítás fotóinHány arca van a cigányságnak? E közösség tagjai valóban jobban élnek-e a föld egyik pontján, mint planétánk más vidékein? - ez a kérdés merül fel a látogatóban, aki Sepsiszentgyörgyön ezekben a hetekben megtekinti a Cigányok Erdélyben, romák Nyugat-Európában címet viselő kiállítást. A szicíliai születésű, jelenleg Svédországban élő Rosario Ali és a sepsiszentgyörgyi Henning János ugyanannak a népcsoportnak az életét dolgozta fel fotóin.

 

A műveknek otthont adó könyvtár nagytermében egymással szemközti falakról „néznek egymásra" a különböző környezetben élő emberek. Ami közös bennünk: a kisebbségi lét. Erre emlékeztet Hadnagy Miklós, a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központjának igazgatója is. A sepsiszentgyörgyi székhelyű intézmény megalapításának egyéves születésnapját kívánta megünnepelni ezzel a kiállítással, részben azért, mert 2007 a Fotó éve volt, részben pedig azért, mert december 18-án lesz a Kisebbségek Napja.

A megnyitón Mózes László újságíró nem győzte hangsúlyozni: két egymástól távol álló kultúra metszéspontjában létesült ez a fotókiállítás. Az 1984-ben Szicíliában született Rosario Ali képeiről a nyugati romák kiegyensúlyozottsága, nyugodtsága köszön vissza, elegánsan öltözött embereket látunk zenélni, táncolni, énekelni, vagy akár sziesztázni egy tágas lakókocsi előtt. Ezzel szemben Henning János fotóművész az erdélyi cigányok zilált, körülményes, nélkülöző hétköznapjaira villant rá - mondta.

A képek hangulatából ítélve szó sincs arról, hogy az erdélyi romák boldogtalanabbak lennének, mint nyugati sorstársaik - tette hozzá. A nehézségek ellenére Henning fotóiról is sugárzik az életöröm, érzékelhetőek a boldogság apró, ám lényeges morzsái, miként láthatóak a keserűség emberi megnyilvánulásai is. „Másként öltözve és másként gondolkodva a világról, de a cigányok az élet ugyanazon stációit járják be itt is, és ott is" - mondta Mózes László. Rosario Ali azonban inkább arra fekteti a hangsúlyt, mennyi mindent kell még kivívniuk a svédországi romáknak.

A huszonhárom éves fiú anyja egy svédországi cigányközösség tagjaként ment férjhez egy szicíliai emberhez. Rosario tizennyolc éves korában Svédországba költözött politológiát tanulni. A budapesti European Roma Rights Centre (ERRC) és a svédországi diszkriminációs hivatal szervezésében felvértezte magát ismeretekkel, és azóta a helyi cigányság helyzetének javításért küzd nap mint nap. Ezt teszi a cigány származású nagyapja által alapított Romani Glinda című lap fotósaként is. E lapot svéd nyelven szerkesztik, nehogy az országban hivatalosan elismert öt különböző cigánynyelv közül bármelyiket is megkülönböztetés érje.

Henning János elmondta, hogy régóta foglalkozik a cigányság témájával, ez összefügg néprajzi gyűjtőmunkájával. Maga is táncos, a táncházmozgalom élharcosa volt. „Mivel a magyar ember számára mindig a cigány zenész szolgáltatta a talpalávalót, sokszor el kellett menni a cigánytelepre, hogy zenészeket hívjunk meg egy-egy rendezvényre" - meséli Henning János, aki ma a Háromszék Táncegyüttes fotográfusa, és a háromszéki fotóstársadalmat összefogó Gyulai Ferenc Fotóegyesület elnöke.

Egyelőre nem látja, hogy az erdélyi cigányság helyzete alapvetően javulna. Ha ma elmegy ugyanarra a helyre, ahol 1981-ben fényképezett cigánycsaládokat, ugyanazt látja, mint tizenhat esztendővel ezelőtt. Annyi változott - teszi hozzá -, hogy ma fel-feltűnik egy-egy parabola-antenna, de ugyanolyan házakban laknak, mint régen. Henning János ugyanakkor tart attól is, hogy a remélt változások során e népcsoport egyszer majd elveszítheti eredeti hagyományait, tánca, zenéje pedig megmarad kirakatba való folklórutánzatnak.

 

C-PRESS - Metro 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek