Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Romaesély: közelítés és távolságtartás
2007-12-02 17:58
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Keskeny pallón lépdel, aki a felzárkóztatásért igyekszik tenni, a távolságtartással, a közönnyel is meg kell küzdenie (Fotó: Sárközy György)A tomori Rom Som Alapítvány épülete előtt fiatalok. Beszélgetnek, ismerkednek. Gondjaik közösek, így hát a beszédtémájuk is.

 

 

Keskeny pallón lépdel, aki a felzárkóztatásért igyekszik tenni, a távolságtartással, a közönnyel is meg kell küzdenie (Fotó: Sárközy György)
Keskeny pallón lépdel, aki a felzárkóztatásért igyekszik tenni, a távolságtartással, a közönnyel is meg kell küzdenie (Fotó: Sárközy György)


Rácz József tizennyolc esztendős sajókazai roma fiatal. Az Ámbédkar Gimnázium és Szakképző Iskola tanulója, s bár bizonyos szavakat nem tud kiejteni, matematikából rendre ötösöket visz haza. Szabadidejében a helyi focicsapatban rúgja a bőrt: együttesük legnagyobb sikere volt, amikor a sziráki válogatottat tizenhárom–egyre kitömték. Édesanyja Kazincbarcikán ápolónő, apja pedig a sajókazai önkormányzat alkalmazottja. A fiúnak kilenc testvére van, a legfiatalabb hat, míg a legidősebb huszonegy éves. Amikor arról faggatom, mi szeretne lenni, hosszan próbálkozik, keresi a megfelelő szót, a "regerzda"-nál nem jut tovább. Kérdő tekintetemet látva körülírja: "Aki mindent irányít." Némi fejtörés után rákérdezek: tán rendszergazda? "Ja-ja, az, csak nehéz szó."

Rafael István ugyancsak Sajókazán él. Kedvenc tantárgya a történelem és a magyar, de az angollal hadilábon áll. Játékprogramozónak készül, huszonnégy barátjával összefogva már írtak egy szoftvert, amely állítólag egész jól sikerült. A közelmúltban elkészült mesében egy Tina nevű, valósághűen megrajzolt leány bőrébe bújhat a játékos. A történet szerint az ifjú hölgy egy aprócska, isten háta mögötti vidéki településről egy nagyvárosba kerül. Tinának először szállást, majd munkát, végül barátokat kell szereznie. A "műnő" hosszas hányattatás után egy lóistállóban talál munkát. A sztorit némi szerelmi szál is tarkítja: a virtuális hölgy megkedvel egy fiút, idővel összevesznek, de végül egy lóversenyen újra egymásra lelnek. A mese végén Tina nem mellékesen győzelmet arathat a nyeregben is. István úgy véli, a programozásban van a jövő – no és a pénz is.

Orsós Anna tizenkilenc esztendős hidasi leány. Kiválóan beszél angolul és spanyolul, az utóbbit szereti jobban, mert közelebb áll a cigány nyelvhez. Színművész vagy pszichológus szeretne lenni.
Kérdezem, mit tesz álmainak megvalósításáért. Furcsán rám mered, majd mosolyogva mondja, hogy már kétszer játszott a mediterrán országban, s öt éve vendégszerepel egy pécsi teátrumban.
Annát Baranya megye egyik legrosszabb hírű cigánytelepén tette le a gólya. Anyját soha nem látta, édesapja nevelte föl. Az "ő közegében", mondja, a jó példa rendkívül ragadós, ezért is elképzelhetetlenül fontos minden apró siker, amelyeket a helyi roma fiatalok fel tudnak mutatni.

Ezek a kis önvallomások akkor hangzottak el, amikor Sólyom László köztársasági elnök legutóbbi országjárásán a kis falu, Tomor és az ottani alapítvány életével ismerkedett. A szervezet neve, a Rom Som kettős jelentésű: ember, illetve roma vagyok. "Ilyen kellene minden zempléni településre. Legfőképpen azért, mert ha nem történik gyors változás, valóban áthidalhatatlan szakadék nyílik a két népcsoport között, ha érti, mire gondolok" – szól hozzám kéretlenül a kerítésen túlról egy férfi. Kiderült, a falusiak örülnek, hogy a cigányoknak kitörési lehetőséget adtak, de a közvélekedés szerint mindez sajnos még mindig csak nagyon kevesekhez jut el.
Úgy látja, több iskolára, önkéntes segítőre, lelkes fiatalra és jó példára lenne szükség.

Az sem ártana, ha a nem kevés támogatással főiskolára kerülő roma ifjakat köteleznék, öt évre térjenek vissza szülőföldjükre, s ott kamatoztassák tudásukat, emeljék magukhoz környezetüket. Ezt már egy olyan nyolcvanöt éves asszony mondja, akinek a minap a szeme láttára ásta ki kevés krumpliját két roma fiú.

Az alapítvány kertjében egyébként csak romák álldogáltak, meg a hivatalos kíséret. A falu nem roma lakói a partvonalon túl várták, hogy véget érjen a fórum, és találkozhassanak az elnökkel.

 

Lázin Miklós András

 

C-PRESS - Magyar Hírlap 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek