Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Elküldenék egymást a roma vezetők
2007-12-02 17:43
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A megyei cigány önkormányzat több településen támogatta a roma napok megszervezését„Kétkulacsos politikusnak” minősítette és távozásra szólította fel Kovács István, a baranyai önkormányzat képviselője Hegedűs Istvánt, a cigány területi önkormányzat vezetőjét. Hegedűs szerint Kovácsnak kellene lemondania.

 

A megyei cigány önkormányzat több településen támogatta a roma napok megszervezésétAzonnali lemondásra szólította fel Kovács István, mohácsi roma politikus, megyei önkormányzati képviselő a Lungo Drom baranyai vezetőjét, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnökét, Hegedűs Istvánt. Kovács érvei között többek között az szerepel, hogy szerinte – bár Hegedűs egy jobboldalinak számító roma szervezetet képvisel, mégis – baloldali politikát folytat.

 

 

A mohácsi roma vezető, a megyei önkormányzat képviselője, Kovács István pénteken a sajtó képviselői előtt azonnali lemondásra szólította fel Hegedűs Istvánt, a Lungo Drom megyei elnökét, a cigány területi önkormányzat vezetőjét.

– Bebizonyosodott, hogy Hegedűs István kétkulacsos politikus – vázolta követelése hátterét Kovács István. – A Fidesszel szövetséges Lungo Drom megyei elnökeként Komlón, és a megye határain túl szocialista színekben politizál, ezért távoznia kell a szervezet éléről. Mindemellett örülnénk, ha a területi önkormányzat vezetéséről is lemondana. 

 

Kovács István szerint a gazdálkodással sincs minden rendben
Kovács István
Kovács István kifejtette, az utolsó csepp a pohárban egy csütörtöki, pécsi konferencia volt számára. A kisebbségi önkormányzat által szervezett, „Párbeszéd a cigánysággal” címmel meghirdetett programra ugyanis szerinte többségében baloldali politikusokat hívtak meg. Ez ellen Kovács szerint a Lungo Dromhoz kötődő, helyi kisebbségi önkormányzatok távolmaradásukkal tüntettek, a megyében működő, több mint százharminc testületből csak néhány képviseltette magát a rendezvényen.

A megyei önkormányzati képviselő éles kritikával illette a területi kisebbségi önkormányzat gazdálkodását is, amint fogalmazott, a megyétől kapott négymillió forint jelentős részét költségtérítésre, valamint roma napok szervezésére költötték el, holott, például pályázatok önrészére is fordíthatták volna, amelyek révén talán érdemben is lendíthettek volna a cigányság helyzetén.

A roma politikus bejelentette azt is, a megyei közgyűlésben önálló indítványt terjeszt elő, amelyben a további támogatás megvonását kezdeményezi a területi cigány önkormányzattól.

Kijelentette azt is, ha lemond Hegedűs, ha nem, Roma Integrációs Hivatal felállítását szorgalmazza, ami Mohácson működne, s gyakorlatilag azokat a feladatokat látná el, amit a területi önkormányzat szerinte nem végez el. Ehhez nem kérnek helyiséget a megyétől, a célra megítélése szerint tökéletesen megfelel a Duna-parti városban található Nemzetiségek Háza. 

 

Hegedüs István úgy véli, jó helyre kerültek a forintok
Hegedüs István
Kovács István hozzátette azt is, rövidesen több, baranyai cigány vezetővel közösen is távozásra szólítják fel az elnököt, ugyanis szerinte az érintettek többsége egyöntetűen a lemondást sürgetők pártján áll.

Hegedűs István megdöbbent Kovács István vádjai hallatán. Leszögezte, minden forinttal el tudnak számolni, többek között több mint egymillió forintot költöttek a települési cigány önkormányzatok támogatására, a testületi tagok pedig legfeljebb 25 ezer forintos költségtérítést kaptak.

Kérdésünkre, lemond-e a felszólítást követően, visszakérdezett:
– Miért kellene lemondanom? Szerintem Kovács Istvánnak kellene lemondania. Képviselőként számos lehetősége lett volna különböző kezdeményezésekkel segíteni a romákat, ezzel szemben egyetlen, a cigányságot érintő javaslata sem volt a megyei önkormányzatban. Sőt, az országos visszhangot kapott ügyek, mint például a romák svédországi vagy angliai kivándorlása is Mohácsról indultak ki, vagyis Kovács a saját településén sem volt képes segíteni a kisebbség gondjain – indokolta álláspontját Hegedűs István.

 

 

Jelentős anyagi támogatást is kaptak a megyétől

A nemzetiségek idén nem csak helyi és országos, hanem megyei kisebbségi önkormányzatokat is alakíthattak, azonban csak abban az esetben, ha legalább tíz településen sikerült helyi képviselő-testületet felállítaniuk. Baranyában a horvátok, a németek és a cigányok hívhatták életre az új területi önkormányzatokat. A kilenc-kilenc főből álló testületek tagjait listákról választották meg.

A márciusban megalakult cigány, horvát és német területi önkormányzatok számára a megyei közgyűlés irodát biztosított. Ez évente közel négy és fél millió forintos kiadást jelent. A kisebbségi önkormányzatok idén 470 ezer forint központi támogatást kapnak. A közgyűléstől további négy-négymillió forintot kapott a cigány, a német, míg kétmilliót a horvát kisebbségi önkormányzat. Az összeget többek között a kisebbségi önkormányzatok és a helyi képviselők arányában osztották fel. A területi önkormányzatok elnökei üdvözölték a gesztust.

A megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, Hegedűs István akkor kifejtette, „rengeteg elképzelésük van”, többek között uniós forrásokat is szeretnének igénybe venni, hogy a megye válláról levehessék a romák munkanélküliségi gondjainak egy részét, és hogy elkerüljék az „éhséglázadást”.
Miből, mennyit, mire?

A megyei cigány önkormányzat szeptemberi ülésének jegyzőkönyve szerint – ahol támogatások megítéléséről is határoztak –, tíz helyi cigány települési önkormányzat kapott húsz- és negyvenezer forintot roma nap szervezésére, egy pedig ötvenezret irodájának bérleti költségeire.

A megyei cigány önkormányzat jegyzőkönyv szerinti összes idei bevétele 6 millió 359 ezer forint, ebből a dologi kiadások 2 millió 155 ezer, a személyi jellegű kiadások 1 millió 878 ezer, a „speciális célú támogatások” 1 millió 100 ezer, míg az „egyéb kiadások” 784 ezer forintot tettek ki. A többit a munkaadókat terhelő járulékokra költötték.
Vizsgálják a felhasználást

A jogszabály számos lehetőséget ad a területi önkormányzatok kezébe: például iskolákat, óvodákat működtethetnek, véleményezhetik az őket érintő helyi rendeletek tervezetét, de akár újságot is kiadhatnak.

Dr. Hargitai János, a közgyűlés elnöke a támogatás odaítélését követően azt mondta, a pénzzel azt csinálnak a szervezetek, amit akarnak, ám jövőre, mikor a megyei önkormányzat az újabb támogatásokról dönt, meg fogják vizsgálni, mire költötték az összegeket.

A politikus akkor kifejtette, reméli, a kisebbségi önkormányzatok pályázatok önrészéhez használják fel a támogatásokat, s így megsokszorozzák azokat.

 

C-PRESS - BAMA.hu 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek