Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Koalíció: patt vagy matt?
2007-11-28 06:49
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Suchman Tamás lemondásra szólította fel Gyurcsányt

Koalíció: patt vagy matt?Bár zárt ajtók mögött Suchman Tamás nemrég lemondásra szólította fel, Gyurcsány Ferencet egyelőre nem fenyegeti nyílt lázadás. A kormányfőnek most a szabad demokraták miatt fájhat a feje. Az SZDSZ a koalíció elhagyásán gondolkozik; politikai túlélése érdekében a lépést Kóka János is támogatná.

 

Nem volt lázadás, de leverték - Lányi Andrásnak a tavaly októberi eseményekre vonatkozó bonmot-ja ("Nem volt forradalom, de leverték") kis változtatással a kormánykoalíció helyzetére is alkalmazható. Bár Gyurcsány Ferencnek gyengültek a pozíciói, ma nem adottak a feltételek a népszerűségi listák végén tanyázó kormányfő lecserélésére. Az elégedetlenkedőket a miniszterelnöknek sikerült megosztania, dühüket a szocialisták mostanában inkább az SZDSZ-en töltik ki. A kisebbik kormánypárt rossz időszakát éli: választania kellene identitása és a koalíció között. Az egészségügy átalakításáról szóló törvényjavaslatot ugyanis a szocialisták folyamatosan faragják, az SZDSZ pedig úgy véli, már így is túl sok kompromisszumot kötött. Ráadásul eddigi gyenge pártelnöki teljesítménye miatt Kóka János jövője veszélyben forog.

FÁJDALOM A PADTÁRSAKNAK

A parlament előtt fekvő egészségügyi törvényjavaslat kapcsán a kormánypártok csak abban értenek egyet, hogy már túl sokat engedtek a másiknak. A július elsejei kompromisszum nem oldott meg semmit, az ellentétek azóta újra felszínre kerültek. Jó példa erre, hogy a parlament emberi jogi bizottságának ülésén nem javasolták általános vitára a tervezetet (az egészségügyi bizottságban átment a szöveg.) A szocialista képviselők megígérték, hogy módosító indítványaikkal szétbombázzák a javaslatot. Ígéretüket beváltották, hétfőn százas nagyságrendben érkeztek a változtatási ötletek. A szocialisták egyik legnagyobb sérelme, hogy a felállítani szándékozott egészségbiztosító pénztárakban a magánbiztosítóknak lenne döntő szavuk. Az 51 százalékos állami többség ellenére ugyanis a hatfős igazgatótestületekben a 49 százalékos piaci befektetőké lenne az utolsó szó, hiszen ők adnák az elnököt, akinek voksa - szavazategyenlőség esetén - perdöntő lehet.

 

 Koalíció: patt vagy matt?

 

A mostani turbulencia azért is okoz fejfájást Gyurcsány Ferencnek, mert az ősz folyamán sikerült elejét vennie a lázadásnak. A tisztasági csomag ötletével, különösen a képviselői-polgármesteri összeférhetetlenség meghirdetésével, a népszavazási kezdeményezéssel megosztotta a párton belüli elégedetlenkedőket. Ráadásul bűnbaknak kiáltott ki egy erős hátországgal rendelkező csoportot, a szocialista polgármestereket. A miniszterelnöki akció után azonban sokakban rossz érzés maradt, nem véletlenül nyilatkozta október 27-én a Népszavának Kiss Péter: "Nem hiszem, hogy attól jó a reform, ha fájdalmas, s akkor hiteles a politikai elit, attól lesz morálisan nagyobb tartása, ha saját magának vagy "padtársainak" fájdalmat okoz." A kancelláriaminiszter azonban óvakodott attól, hogy távolabb merészkedjen a kormányfő bírálatában; meg is jegyezte, hogy "most nem támogatnék személyi alternatívakeresést".

 

SZILI A CÉLKERESZTBEN

A kormány és a párt többi erős embere is tartózkodott Gyurcsány Ferenc nyílt bírálatától. Stratégiájuk helyesnek bizonyult, a népszavazási populizmusról, zsákutcás kormányzati politizálásról nyilatkozó Szili Katalint ugyanis keményen megleckéztették. A kormányfő életrajzírója, Debreczeni József a pártközeli gondolatok legfontosabb fórumában, a Népszavában rontott rá az Országgyűlés elnökére. A politikusi képességek kétségbevonása mellett a közíró azt is leszögezte: Szili kizárólag nő voltának köszönheti, hogy egyáltalán szóba jöhetett államfőjelöltként.

A támadás tehát világossá tette, mi vár arra, aki zászlót bontana a bevallása szerint a küzdelmet soha fel nem adó Gyurcsány Ferenc ellenében. A miniszterelnöki székre esélyes szocialista politikusok (Szilin kívül Szekeres Imre, Kiss Péter, Lendvai Ildikó) ráadásul azzal is szembesülnek, hogy egyszerre kellene kormányfőt és pártelnököt találni. Ha ez sikerülne, még akkor is hosszú az idő 2010-ig, s a következő választásig egy új miniszterelnök is elkophat.

A feltételek tehát nem adottak a cseréhez, Gyurcsány Ferenc azonban nem érezheti magát teljes biztonságban. Úgy tudjuk, Suchman Tamás, a Horn-kormány volt privatizációs minisztere egy közelmúltbeli zárt frakcióülésen lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, mert szerinte elfogyott a bizalmi tőkéje. A politikus úgy fogalmazott: míg korábban néma csönd volt, amikor Gyurcsány Ferenc beszélt, frakciótársai mostanában oda sem figyelnek a mondandójára.

 

 Koalíció: patt vagy matt?

 

 ÉLET-HALÁL KÉRDÉSE

"Kell a stabilitás, ilyen nehéz időszakban nem cserélhetünk úgy miniszterelnököt és koalíciós társat, ahogy zoknit szokás" - mondja lapunknak Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője. Amikor a politikust emlékeztetjük, nemrég ő is arról elmélkedett a Népszabadságban, hogy "Gyurcsány Ferenc nélkül is menni fog, ha nagyon muszáj", azt válaszolja: 18 évvel a rendszerváltás után vált evidenciává, hogy egy demokratikus pártban lehet ilyesmiket mondani. "Gyurcsány Ferenc a párt ötödik elnöke az elmúlt 17 év alatt, utána is lesz élet" - magyarázza Szanyi. Kérdésünkre leszögezi: nem tart attól, hogy a koalíció rámegy az egészségügy átalakításáról folyó vitára. "Tanácskozzanak nyugodtan liberális barátaink, sokszor úgyis az az érzésem, az SZDSZ túl merev, nem árt egy kis belső vita" - vélekedik a politikus.

"Igaza van a szocialistáknak abban, hogy túl sokszor fenyegetőztünk a koalíció elhagyásával, de most tényleg élet-halál kérdésről van szó" - fogadkozik egy vezető szabad demokrata politikus. A kisebbik koalíciós pártban úgy látják, támogatottságuk szétporladásának többek között az az oka, hogy korábban elővezetett ügyeiket nem tudják kellő eréllyel képviselni. Túl sok saját témájuk nem is maradt. A költségvetési hiány elszaladásában az SZDSZ-nek is szerepe van, az adócsökkentési törvényt a kormányalakítás után visszavonta a parlament, Kóka Jánosnak pedig nem áll jól a korrupció elleni harc. Marad az egészségügy átalakítása. "Az a tragédia, hogy a két kormányzó párt elveszítette népszerűségét az elmúlt évben, miközben meg sem lépte a szükséges reformokat" - indokolja forrásunk, miért nem engednek a negyvennyolcból.

 

 ELHAGYNI A HAJÓT?

"Ha a szocialisták valóban szétszedik az egészségügyi reform tervezetét, ki kell lépnünk a koalícióból" - mondja ki a legtöbb liberális fejében mocorgó gondolatot egy másik szabad demokrata forrásunk. Előrehozott választással azonban még az MSZP-ből leginkább kiszeretett liberális sem számol. A párt miniszterei elhagynák a kormányt, az SZDSZ kívülről támogatná a kabinetet. A párt erős emberei megoszlanak a menni vagy maradni kérdésében. Kóka Jánosnak például érdeke, hogy miniszteri megbízatásának lejárta után idejét ne az egyszázalékos közvélemény-kutatási eredmények és saját ügyeinek magyarázásával kelljen töltenie. A kilépéssel visszaszerezhetné a kezdeményezést, a rá neheztelő liberális bázisban pedig elvhűségével tündökölhetne. Márpedig az idő sürget, a miniszter hamarosan leadja szerelését: lapzártánk után döntött az SZDSZ ügyvivői testülete arról, hogy támogatja-e Kákosy Csaba gazdasági miniszteri kinevezését.

Kóka János álláspontját azok is osztják, akik a pártelnökkel ellentétben mindig is a szocialistáktól való nagyobb távolság tartását szorgalmazták, és tavasszal még ellene szavaztak az elnökválasztáson. A kilépésnek a tagság körében is nagy a támogatottsága, a szakítás mellett érvelők ezért is merik felvetni a küldöttgyűlés összehívását. A süllyedő hajó elhagyásának legharcosabb ellenfele Magyar Bálint, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. A politikus nem szeretné otthagyni az oktatás fejlesztését, most, amikor éppen szárba szökken a digitálistábla-program. A Fidesszel kötendő koalícióról nyilvánosan elmélkedő Horn Gábor valójában óvatos duhaj, ő is inkább a koalíció fennmaradására voksolna.

ZSAROLÓ KIS CSOPORT

Ellentmondásos a helyzete Fodor Gábornak. Taktikai érdekei alapján ő inkább a koalíció fennmaradásában érdekelt. El kell még telnie egy kis időnek, amíg a környezetvédelmi tárca élén végzett munkájával be tudja bizonyítani, hogy a lustaságáról, vezetési képességeinek hiányáról elterjedt vélekedések alaptalanok. Ráadásul a liberális miniszterek közül neki a legjobbak a népszerűségi mutatói. Stratégiailag azonban Fodor Gábornak is érdeke lehet a szakítás: az SZDSZ elnökválasztási kampányában ő szorgalmazta legerősebben a liberális párt önálló arcélének erősítését.

Ha az MSZP ismét erősebbnek bizonyul, s az SZDSZ végül maradni kénytelen (pillanatnyilag erre van a legnagyobb esély), Kóka Jánosnak akkor is szembe kell néznie a bírálókkal. Szabad demokrata forrásaink szerint az SZDSZ elnökében még azok is csalódtak, akik tavasszal rá szavaztak. A szervezési munkák elhanyagolása mellett felróják neki a párt tekintélyét is romboló zavaros ügyeket. Az elégedetlenek szerint vállalhatatlan, hogy a gazdaság kifehérítéséről szónokló politikus villájának építkezésén feketemunkásokat találtak. A pártban, a holdudvarban uralkodó hangulatot kifejezi egy, a párt születésének 19. évfordulójára fogalmazott nyílt levél, amelyet Kozák Gyula, az SZDSZ alapító tagja fogalmazott meg. A szöveg szerint "a mai SZDSZ egy zsaroló kis csoport lett. Molnár Lajosok, Horváth Ágnesek, John Emesék, Kókák és társaik játéktere."

 

  Koalíció: patt vagy matt?

 

C-PRESS - Heti Válasz 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek