Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Ferge Zsuzsa: Az egészségügy kérdésében felnőttként viselkedik a társadalom
2007-11-26 20:43
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Ferge ZsuzsaFerge Zsuzsa szociológus szerint óriási hiba a több-biztosítós rendszer bevezetése, mert a magántőke célja a profitszerzés. A szociológus az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az állam nem képes megálljt parancsolni a magántőkének, ami viszont csak egy egyenlőtlen, kirekesztő rendszert képes fenntartani. Ferge Zsuzsa hozzátette: , ha a kormány nem vonja vissza az egészségbiztosítási törvénycsomagot akkor annak katasztrofális társadalmi következményei lehetnek.

 

 

A tőke oda megy, ahol profitot tud csinálni, nem véletlen tehát, hogy a laborokért Magyarországon is nagyobb verseny folyik, mint az elmegyógyintézetekért - mondta az InfoRádiónak Ferge Zsuzsa szociológus.

Ferge Zsuzsa úgy véli: a piacosított egészségbiztosítás úgy működik, hogy a befektetők különbséget tesznek a fizetőképesek és fizetőképtelenek között.

A szociológus jelezte: az európai civilizációs körben nagyon kevés olyan ország van, ahol jelentős szerepet ad az állam a magántőkének a finanszírozásban, ez legfeljebb a kiegészítő biztosításban jellemző.

Ferge Zsuzsa szerint naivitás azt mondani, hogy az állam garanciát tud vállalni arra, hogy a magántőke bevonása után nem sérül a szolidaritási elv.

"Világszerte az történik, hogy a globális piacok lényegesen erősebbek ma már, mint az egyes államok. Általában a piacok diktálnak a kormányoknak, akár látszik ez, akár nem" - jelentette ki a szociológus.

Sokan kimaradnak

Illúzió azt gondolni, hogy a több-biztosítós egészségügyi rendszerben mindenki biztosított lesz - véli Ferge Zsuzsa.

Az emberek vagy maguk után fizetnek, vagy az állam fizet helyettük, a szociológus szerint azonban az állam csak akkor finanszíroz, ha valamilyen garanciája van arra, hogy akire költ, az azt meg is érdemli.

Éppen ezért a magyar lakosság 2-4 százaléka kimarad a biztosításból - közölte Ferge Zsuzsa.

A szociológus úgy véli: azt sem lehet tudni, mi történik majd például a megelőzéssel, hiszen ebben van a legkevesebb pénz, az államnak pedig se stratégiája, se eszköze nincs arra, hogy a biztosítókat rákényszerítse a prevenció finanszírozására.

Ferge Zsuzsa szerint az is aggodalomra ad okot, hogy a biztosítási alapcsomag meglehetősen képlékeny.

"A világ nagyon változik, az egészségügyi szükségletek és a beavatkozási módszerek is nagyon változnak. Nincs olyan alapcsomag, amely holnapra ne lenne más, mint ma volt" - mondta a szociológus, aki arra figyelmeztet: az már a magánosított biztosítóktól fog múlni, hogy az új eljárásokat finanszírozzák-e vagy sem.

Összefogás és elutasítás

A rendszerváltás óta nem volt ügy, amely olyan mélyen felkavarta volna a társadalmat, mint az egészségbiztosítási rendszer módosítása - mondta Ferge Zsuzsa.

A szociológus úgy véli: a társadalom egyben az ügyben elkezdett felnőttként és szövetségesként viselkedni, hiszen az egyébként mindent átható politikai megosztottság az egészségügy kérdésében nem érvényesül.

Ez olyan figyelmeztető jel, amelyre az egyetlen értelmes reakció az egészségbiztosítási törvénycsomag visszavonása lenne, mivel elfogadásának beláthatatlan társadalmi és katasztrofális politikai következményei lennének - mondta Ferge Zsuzsa.

A szociológus szerint tervezet elfogadása a kormányzó pártok további bizalomvesztéssel szembesülhetnek, és azzal, hogy a választók a szembefordulnak a politikával.

Súlyos következmények

Ferge Zsuzsa elmondta: jelenleg nem tudnak lecsillapodni a politikai hullámok, ennek pedig mindenféle kiszámítható és kiszámíthatatlan következményei lesznek.

"Azt gondolom, hogy abból, ami eddig történt, és ami világosan kivehető a civil szerveződések és a szakszervezetek politikát elutasító összefogásából, hogy olyan közüggyé vált ez a dolog, amivel most semmilyen politikának nem érdemes szembemennie" - közölte a szociológus.

C-PRESS - Inforadio - hanganyag: Mong Attila

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek