Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Lefelé araszol a két nagy párt
2007-11-25 13:37
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

A Szonda Ipsos 2007. októberi pártpreferencia-eredményei

Lefelé araszol a két nagy pártAz MSZP és a Fidesz is lefelé araszolgat, az elmúlt két hónapban mindkét pártnak 3 százalékponttal lett kisebb a szavazótábora. A kisebb pártok nem tudnak profitálni a nagyok veszteségeiből, sokkal inkább a politikától való távolságtartás erősödik.

 

 

Az ellenzéki pártnak – akár a választókorú népesség egészét, akár a biztos pártválasztókat nézzük – közel kétszer akkora tábora van, mint a kormány vezető erejének. Az MDF továbbra is tartja minimális előnyét az SZDSZ-szel szemben.

A politikával szembeni ellenérzések egyik jele, hogy augusztus óta 5 százalékponttal nőtt a pártot valamilyen okból nem választók aránya. Továbbá, egyre lanyhul a közéleti iránti érdeklődés, jelenleg a népesség felét egyáltalán nem foglalkoztatják efféle kérdések, 35 százaléknyian közepes mértékben figyelnek oda napjaink történéseire.  Az aktuális helyzet kritikáját jelenti az is, hogy az emberek 78 százaléka szerint rossz irányba haladnak a dolgok Magyarországban. - Ekként foglalhatók össze és értelmezhetők azok az eredmények, amelyek a SZONDA IPSOS október második felében, az ország felnõtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából származnak.

 

 Lefelé araszol a két nagy párt

 

A szocialisták áprilisi 16 százalékos mélypontját követően augusztusig lassú emelkedésekkel 20 százalékig tudta bővíteni szavazótáborát. Az elmúlt hónapok azonban veszteségeket hoztak az MSZP számára, jelenleg 17 százaléknyi – nagyjából 1,4 millió –szimpatizánst tudhat maga mögött. A Fidesz támogatottsága hullámzó ívet rajzol meg, s ennek a mozgásnak ezúttal a lefelé tartó szakaszát láthatjuk. A mostani, 31 százalékos tábor 2,5 millió rokonszenvezőt jelent. Ha a részvételüket biztosan ígérőkre szűkítjük az adatokat, akkor elkötelezett szavazóbázis az MSZP esetében szűk egymilliós, a Fidesznél csaknem kétmilliós.

 

 Lefelé araszol a két nagy párt

 

 Az utóbbi hónapokban folyamatosan emelkedik a pártoktól elfordulók aránya, októberben 43 százaléknyian vannak, alig kevesebben, mint a Szocialista Párt és a Fidesz táborának együttes nagysága. Háromféle választói attitűd figyelhető meg körükben. Legtöbbjükre, 18 százalékukra a passzivitás, a választási szituációtól való teljes idegenkedés jellemző. A társadalom számos csoportjában az átlag körüli nagyságrendben találhatók meg, csupán a képzettség szerint vannak eltérő arányok. A két végpontot az alapfokú végzettségűek és a diplomások jelentik: az előbbieknél minden negyedik, az utóbbiaknál minden tizedik határozottan elzárkózik a választásoktól, a pártoktól. Viszonylag sok a bizonytalan választópolgár, aktuálisan a népesség 16 százalékának nincsen olyan pártja, amelyre jó szívvel adná le voksát. A tanácstalanság minden rétegben megfigyelhető – nagyjából azonos mértékben. A harmadik csoport 9 százalékos, preferenciáját titkolja. Egy esztendeje lényegében ez a nagyságrendjük, magasabb, mint a korábbi években. A politikai egymásnak feszülések nem csak a rejtőzködés magasabb fokát váltják ki, hanem az aktuális állapotok kritikáját, a közélettől való erőteljes elfordulást is. A lakosság nagy többsége, 78 százaléka elégedetlen a magyar közállapotokkal, úgy véli, hogy rossz irányban haladnak a dolgok. Ez a vélekedés természetesen erősen párthovatartozás-függő, a Fidesz-táborban majdhogynem egyöntetű vélekedés (94%-ot jellemez), de az MSZP-sek között is nagyon sokakra (44 százalékra) jellemző. A közélet iránti érdeklődés is mélypontra került – egy 100 fokú skálán 37 ponttal fejezhető ki. A fiatalok és az alacsony iskolázottságúak még ennél is kisebb figyelemmel illetik a politikai történéseket (30-30 pont). A nagy pártok táborai közepes érdeklődést mutatnak a pártok világában zajló események iránt (MSZP-sek: 51 pont; Fidesz-tábor: 46 pont). A politika taszító jellegét jól illusztrálja a passzív választók 16-os és a bizonytalanok 27-es érdektelenségi mutatója.

Az adatfelvétel ideje: 2007. október 16-24.

A megkérdezettek száma: 1500 fô, akik együttesen az ország 18 éves és annál idôsebb lakosságát képviselik.

Alapsokaság: 18 éves és idôsebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkezô magyar állampolgár.

Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik.

A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1500 fõs mintánál legfeljebb plusz-mínusz 2,5 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Minden hónapban más-más 1500 fõt kérdezünk meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk ún. kétlépcsõs rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnõtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

 

C-PRESS - Szonda Ipsos 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek