Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Zsigó Jenő: Amaro Drom Szerkesztőségi Jegyzet, 2007 November
2007-11-20 08:06
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Eszméletlen demokrácia - Játékelmélet

Amaro Drom Szerkesztőségi Jegyzet, 2007 November A magyarországi cigányok történelmének első írásos dokumentumai úgy 800 évesek. A feudalista rendszer „állami cigányügye” -- Mária Terézia cigány törvényei -- közel 250 évesek, a náci rendszer cigány politikája 61 éves, a kommunista rendszeré --1961-től számolva-- 48 éves, kapitalista demokráciánké 18 éves. A kisebbségi törvény 14 éves, a Roma Évtized Programja a döntés időpontjától kezdve 5.

 

 

A Nemzeti Fejlesztési Terv I. 4, az Új Magyarország Fejlesztési Terv (UMFT) egyéves. A Roma Integráció Évtizede Program stratégia terve néhány hónapos, a hozzá készített kormányzati intézkedési terv pedig még születőben van.


A Roma Integrációs Tanács roma civil képviselői egységes álláspontot képviselve elutasították a kormány intézkedési tervét. Az általuk megfogalmazott célok és javaslatok a RIT vezetője szerint meghaladják a RIT kompetenciáját, és legfelsőbb politikai döntést igényelnek. Itt tartunk most.


A politikai döntéshozóknak el kell dönteniük, hogy a romákat is érintő fejlesztési programok mely területén „színvak” a kormány, és mikor veszi tudomásul, hogy „cigányként” is hozzá kell férni a programokhoz. A romák azt kérik a kormánytól, hogy lássa őket.


Súlyos és láthatóan megoldhatatlan feladat ez a politika számára. Ráadásul végtelenül megnehezíti a döntéshozók helyzetét, hogy -- szemben a múlttal -- most lenne miből adni a romáknak. Sőt EU-s és hazai alkotmányos normák, valamint a fejlesztésre szánt eurómilliárdok hazai felhasználásához támasztott elvárások szerint nem is tehetnének mást.


Azt hiszem, a kormány -- vagy az új rendszer? -- nem tehet arról, hogy pont most érzi itt annak az idejét, hogy feltegye magának a legsúlyosabb tudományos emberi jogi, antropológiai, kisebbségpolitikai és alkotmányos kérdéseket, amelyek lelkiismeretes megválaszolása végtelenül hosszú eljárás, valamennyi tudományos érv korrekt számbavétele mellett minimum néhány évtizedet igényel.


Érzem én is, hogy súlyos morális válságba sodorná az országot, ha például a cigánytelepek (mindegyik) felszámolását tűzve ki célul menet közben derülne ki, hogy a cigánytelepként definiált -- a kormány által megrendelt kutatásoknak köszönhetően részletesen feltárt -- nyomornegyedek lakói közül néhányan nem is cigányok. Azt hiszem, ez lenne a demokráciánk veszte, egy új típusú, feldolgozhatatlan társadalmi trauma (amiből azért van már pár).


Belegondolni is rossz, hogy az emberi életre legkevésbé sem alkalmas telepeken lakók közül akárcsak egy magyart is kvázi cigányként akarnának kiemelni a nyomorból. Ez számtalan törvényt is oly súlyosan megsértene, hogy sem az ország, sem a kormány nem vállalhatja ennek a felelősségét. Ezért (?) a cigánytelepek felszámolása nem került bele a Roma Integráció Évtizede Program 2008-2009. évi kormányzati intézkedési tervébe. Sajnos ezt a romák kifogásolják. Joggal gondolja a kormány, hogy lehetetlen így védeni a demokráciát, ahol, mint tudjuk, minden egyes ember élete, jövője számít.

Ráadásul a romák azt is nehezen akarják megérteni, hogy a korlátlan és büntetlen gyűlöletbeszéd alkotmányos védelme az ő javukat szolgálja. Egyszerűen lehetetlen más módon még demokratikusabbá tenni az országot, mint megengedve a fajgyűlöleten alapuló véleménynyilvánítás démoszos burjánzását, mert azt minden hülye tudja, hogy annál demokratikusabb egy ország, mennél többet tud ebből szemrebbenés nélkül elviselni, eltűrni, nem beszélve a nyitott, érdeklődő és toleráns befogadásról. Van rá igény.


Kezdünk eszméletlenül demokratikusak lenni.

Tényleg, van olyan demokrácia, amelyik a másik -- rasszjegyek alapján megkülönböztethető védtelen faji kisebbség -- bőrére lesz egyre „demokratikusabb”. Vagy lehet, hogy ezt már nem is demokráciának hívják? Ezért nehéz a Roma Parlament, a Civil Ernyő, az Országos Cigány Önkormányzat által együttesen a Roma Integrációs Tanács elé tárt javaslatokkal, célokkal mit kezdenie a kormánynak. Mert pont akkor jönnek a cigányok egységes állásponttal, amikor a kormány előtt minden összekuszálódott. Talán már abban is elbizonytalanodtak, hogy a Föld nem egy teknősbéka hátán áll-e, körülötte a forgó világmindenséggel. Mert tényleg el kéne dönteni, hogy van-e pénz, kell-e pénz a cigányokra: hogy ki a cigány, amikor amúgy is mindenki ember, ugye,: meg hogy van-e kultúra egyáltalán, mert a cigányok reprezentatív roma művészeti-kulturális központot, színházat és minden mást akarnak. És pont most. A cigány vezetők felelősséget akarnak vállalni a RIT-ben hozott döntésekért, és ez is pont most jutott eszükbe.


„Tudhatnák a romák, hogy ez nem olyan egyszerű” -- gondolhatják a kormányülésen. Azt hiszem, nagy kő esne le a szívükről, ha a 2015 utáni időkben válaszolhatnák meg ezeket a kérdéseket, persze igen megfontoltan. Az UMFT 2013-ig tart, a RIÉP 2015-ig.


Akkor majd újabb nehézség adódik, mert már nem lesz pénz, viszont lesznek kiváló deklarációk, reménykeltő, szó szerint sokat ígérő új és új teóriák. De hát így van ez. Valamit valamiért.
Vajon mennyi idő kell a „politikai egyeztetéshez”?  800 év, 250, 61, 48, 14, 5, 4, 1 év? És hány hónap, hét, nap, óra, perc?

Egyáltalán: honnét kell számítani az egyeztetés időpontját?
Az idő pénz. Forrás. A pénz esetünkben is: élet, egészség, tanulás, munka, presztízs, fejlődés. 
Játék az elméletekkel, vagy játékelmélet? Nem mindegy.
Játszhatnánk a kölcsönösen elérhető legnagyobb előnyök játszmáját.  Pont most.

Mielőtt az idő elkezd visszafelé pörögni.

Budapest. 2007.november.14.

Zsigó Jenő

 

 

C-PRESS 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek