Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Parno Graszt lemezbemutató - nov. 15. - A38 Hajó
2007-11-10 13:52
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Parno GrasztParno Graszt lemezbemutató és 20. születésnapi koncert,
DJ Gaetano Fabri (B), Pujara
2007. november 15., csütörtök 20h
Belépő elővételben: 1000 Ft, a koncert napján: 1500 Ft.

 

Az idén húsz éves Parno Graszt, a magyarországi cigány muzsikát talán leginkább autentikus módon játszó együttes harmadik nagylemezét jelenteti meg. Az lemezbemutatóra és egyben a 20. évfordulót ünneplő jubileumi koncertre az A38 Hajón kerül sor egy nagyszabású, jócskán az éjszakába nyúló vigasság keretében. A koncertről televíziós felvétel készül, amit egy későbbi időpontban tűz műsorára a Magyar Televízió.

 

Parno Graszt 

 

"Ha bemegyek a kocsmába, rávágok a zongorára." Nem más ez, mint a Parno Graszt első lemezének első dalának legelső sora, amit 2001-es megjelenése óta ország-világ ugyanazzal az egyetemes, ősi mozdulattal üdvözöl: fejet lehajt, kezek a levegőbe, ujjal csettint és veszettül táncolni kezd. Mindezt másodpercenként 160-as tempóban.

Aki volt már Parno Graszt koncerten, annak az imént felvázolt kép feltehetően bőven elég - aki még nem, annak pedig éppen elég ahhoz, hogy eljöjjön november 15-én az A38 Hajóra, ahol is a zenekar minden idők legnagyobb csűrdöngölésére készül. Erre minden oka megvan, hiszen pontosan 20 évvel ezelőtt alakult, legújabb lemeze pedig Ez a világ nekem való címmel idén novemberben jelenik meg. A Parno Graszt muzsikusai az új dalokkal továbbra is a tőlük telhető legtöbbet teszik a cigányzenei hagyományért: életben tartják, méghozzá jó hangosan, tánccal, vidámsággal, virtuozitással és még több tánccal. A 20 éves jubileumi koncerten fellép a 12 fős Paszabi Tánccsoport apraja-nagyja, láthatunk páros és csoportos szatmári cigánytáncot, botolót, csárdást. Az est vendégei Pál István "Szalonna" (hegedű), Unger Balázs (cimbalom), Makó Péter (tárogató), Palazsnik László (brácsa) lesznek, illetve a tánccsoport tagjaként a hétéves tehetségkutató-nyertes énekes kislány, Heléna. Az est igazi különlegessége a koncert alatt háttérvetítésként szolgáló 50 éves archív felvétel, ami a Parno Graszt szabolcsi falujában, Paszabon készült, és amin többek között a zenekari tagok nagyszüleit, szüleit láthatjuk táncolni. Így kerül sor egy különös "időutazásra" vagy inkább "időtáncra", mely során az est tiszteletbeli fellépője, Vén Guszti a felvételeken látható ifjúkori önmagával fog együtt táncolni.

A Parno Graszt együttes 1987-ben alakult a szabolcsi Paszab községben. A több generációból álló együttes zenészei, énekesei - melynek legfiatalabb tagja tízéves, legidosebb tagja hetvenhét - mindannyian roma származásúak. A Parno Graszt cigányul fehér lovat jelent. A névválasztásnál a fehér szín mint a tisztaság, a ló mint a szabadság szimbóluma vezérelte oket.

Az együttes az autentikus cigányfolklórból meríti repertoárját, hagyományos hangszereléssel, mint kanna, kanál, tambura, gitár, nagybogo, szájbogo. A zenei anyagot Romániában és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében gyűjtötték azzal a céllal, hogy megőrizzék és megismertessék a közönséggel a cigány társadalom hagyományait, zenei és tánckultúráját. A Parno Graszt azonbam nemcsak megorzi ezeket az értékeket, hanem új szerzeményeikkel, és a magyarról cigány nyelvre fordított szövegeivel fejleszti is a néphagyományokat. Az együttes mellett egy tíztagú tánccsoport is működik, táncanyaga a cigánycsárdás, a szatmári botoló, a hagyományos cigánytánc.

Négyévi gyűjtomunka eredményeként jelent meg 2002-ben a Rávágok a zongorára című lemez a Fonó Records gondozásában, amely itthon és külföldön is óriási szakmai- és közönségsikert aratott. Ez a lemez meghozta a zenekar számára az ismertséget. A magyarországi zenekarok lemezei közül elsoként felkerült a hivatalos európai világzenei slágerlistára, aminek hatására a zenekar
repertoárját az európai világzenei rádióadók folyamatosan játsszák. Azóta Európa számos országában, például Németországban, Luxemburgban, Hollandiában a 2004-es magyar évad keretén belül, Norvégiában, Oroszországban, Ausztriában, Franciaországban a Quartierlibre ügynökség szervezésében 2007-ben számtalan nagyvárosban és Svájcban koncerteztek hatalmas közönségsikerrel.

Természetesen a magyar színpadokon is gyakori vendégek, felléptek a Művészetek Völgyében, a Sziget Fesztiválon, a Zene Ünnepén stb. 2003-2004-ben a Magyar Televízió a BBC felkérésére dokumentumfilmet forgatott róluk, amelyet 2004 októberétol Európa számos közszolgálati televíziójában levetítettek az EBU (European Broadcasting Union) hálózatában. 2004-ben jelent meg a zenekar második lemeze Járom az utam címmel. Az új dalok vitalitása, frissessége, tempója most is átütő, ami felidézheti az együttes fergeteges koncertjeinek hangulatát. A svájci Vibrations című szaklap 2005-ben beválasztotta a Parno Grasztot az év tíz legjobb zenekara közé.

 


Az est harmadik fellépője DJ Gaetano Fabri, aki a párizsi Divan du Monde klub és a belga Crammed Discs kiadó világzenei DJ-jeként olyan világhírű zenekaroknak készített már remixet, mint a macedón Kocani Orkestar vagy a román Taraf de Haiduks. A francia nyelvterület első számú Balkán- és romazene-szakértője a november 29-én fellépő Shantelhez kísértetiesen hasonló pályafutást tudhat magáénak. A techno-DJ-ként és dzsesszdobosként induló Fabri az ezredforduló körül fordult a cigányzene felé és masszív, ütősalapú remixeivel, pörgős szettjeivel a világzenei válogatáslemezek kedvelt vendége lett. A belga lemezlovas egy meglepetés remixszel érkezik Budapestre, melyet a Parno Graszt 20. születésnapjára kevert az új lemez hanganyagából.

 


Az egész estés ünneplést a Pujara (azaz Gengszterek) indítja, A Nomadából ismert Balogh Tibor fiatal zenészekből álló zenekara. Míg Balogh a Nomadában elsősorban ütőhangszereken remekel, a Pujarában gitártudását csillogtatja meg. A két énekesnővel fellépő zenekar némileg modernizált autentikus cigányzenét játszik, basszusgitáros groove-okkal, keleties billentyűsfutamokkal megbolondított igazi, vérbő, táncos muzsikát.

A feltüntetett időpont a koncertkezdés időpontja. Kapunyitás a koncertkezdés előtt egy órával. Az A38 Hajó honlapján előre lefoglalt jegyeket a kapunyitásig kérjük átvenni. A programváltoztatás jogát fenntartjuk. További infó, jegyfoglalás, jegyvásárlás: www.a38.hu . A koncertre mobiltelefon segítségével is lehet jegyet vásárolni (a részletek megtalálhatók az A38 Hajó honlapján), az ehhez szükséges SMS-kód: PARN1115

 

C-PRESS 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek