Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Telefonon üvöltöztek az ombudsmannal - Kállai Ernő a saját kereteit feszegeti
2007-11-08 08:28
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

A politikát és a médiát is bírálta a kisebbségi ombudsman

Kállai ErnőBár hatásköre korlátozott, öt hónap alatt több beadvány (700 db) érkezett hivatalához, mint az elmúlt évben összesen. Egy munkatársa szerint munkatempója hatszorosa az eddig megszokottnak. 

 

 

A csörögi roma gyerekek ügyében eljárva az egyik miniszter telefonban ordítva magyarázta el neki, hogy szabadsága idején ilyen ügyekkel ne zaklassa. Ebből jött rá, hogy jó úton jár. Célja: "pici lépésekkel" elérni, hogy a politikusok tegyenek valamit a kisebbségekért.

 

A júniusban megválasztott ombudsman egy tegnapi sajtóbeszélgetésen keményen bírálta a média és a politika világát. Mint elmondta, a közszolgálati televíziók esetében hiányoznak az etnikai profillal rendelkező műsorvezetők, a kisebbségi műsorokat pedig olyan időpontokban sugározzák a csatornák, amikor nagyon kevesen látják.

Változtatni kellene ezen a műsorstruktúrán, hogy a kisebbségeket is bevonják a műsorgyártásba és a szerkesztésbe is, jelenleg ugyanis esélyük sincs arra, hogy megmutathassák, mit tudnak - jelentette ki az ombudsman. Emlékeztetett arra: a közszolgálati média feladata, hogy a kisebbségeket érintő eseményeket bemutassa, és fontos lenne, hogy a szerkesztők látókörébe bekerüljön a kisebbség, mint témalehetőség.

Rámutatott, hogy az MR4-Nemzetiségek Rádiója a hazánkban élő 13 kisebbség közül 12-nek két óra időtartam saját műsoridőt bocsát rendelkezésére, a cigányoknak azonban - hivatkozva egy, az Országos Cigány Önkormányzattal kötött megállapodásra - csak fél órát, annak ellenére, hogy a hazánkban élő cigányok egyedül többen vannak, mint az összes többi kisebbség együttvéve.

Nyugaton ezért bezárnak cégeket

Kállai Ernő jelezte, már azt is eredménynek tartaná, ha a kisebbségi műsorokat a Magyar Televízió délután négy és hat óra között sugározná. "Az lenne jó, ha a kisebbségi magazinok beépülnének és szerves részét képeznék a többségi médiának, és nem úgy kezelnék ezeket a műsorokat a műsorszolgáltatók,  hogy gyorsan tudjuk le" - mondta a hivatalnok, aki sajnálattal állapította meg, hogy a kereskedelmi médiákkal hatáskör hiányában nem tud érdemi tárgyalásokat kezdeményezni a kisebbségek érdekében.

Kállai a sajtóbeszélgetésen nyíltan kifogásolta azt is, hogy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium úgy dolgozta ki a gyűlöletbeszéd-törvény módosítását, hogy annak megalkotásánál egyetlen ombudsman véleményét sem kérte ki. (A törvényt a parlament október végén fogadta el, annak ellenére, hogy jogvédők aggályaiknak adtak hangot azzal kapcsolatban.) "Nincs az jól, ha egy országban egy ilyen jellegű törvénynél nem kérik ki az ombudsmanok véleményét, sőt úgy készítik elő, hogy arról nem is tudunk" - panaszolta Kállai Ernő. 

 

Kállai Kis Ernő
Kállai Ernő: több kompetenciát akar (Fotó: MTI)
 

 

"Megpróbálom a saját hatásköröm kereteit feszegetni. Különösen a faji alapú diszkriminációs ügyekben szeretnék nagyobb jogosultsággal eljárni" - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy az ombudsmani hivatalt is a XXI. századhoz kell igazítani, hogy EU-kompatibilisabb legyen.

Különösen nehezményezte, hogy egyes munkahelyi diszkriminációs eseteknél, (Kaposváron egy építési vállalkozó azzal fenyegette meg az önkormányzatot, hogy ha nem kapja meg a szükséges építési engedélyt, akkor cigányokat fog az épületbe költöztetni) csak sajtóközleményt tud kiadni, amelyben elítéli a vállalkozó magatartását. "Nyugaton ezért bezárnak cégeket" - fűzte hozzá.

Kitart álláspontja mellett

Lapunkban többször is beszámoltunk arról, hogy a rendszerváltás óta megoldatlan a kisebbségek parlamenti képviselete. A törvény ugyan nem tiltja, hogy az utolsó pillanatban változtassák meg a választójogi törvényt, de annak végrehajtásához idő kell, elő kell készülni apparátussal, információs anyagokkal stb. A parlamenti pártok már ismerik a tizenhárom kisebbség által képviselt álláspontot, és birtokukban van az előzetes törvénytervezet. Most a pártok térfelén pattog a labda, igent vagy nemet kell mondaniuk a hazai nemzeti kisebbségek képviseletére.
Kállai Ernő kitart azon álláspontja mellett, hogy az országgyűlés 17 év óta mulasztásos alkotmánysértést követ el. Véleménye szerint a pártoknak valamit lépniük kell, mert a II. Nemzetiségi Kerekasztal egy hónappal ezelőtti megbeszélésein a 13 kisebbség konszenzusra jutott.

Az ombudsman szerint ő ugyan jogkör hiányában nem, de a pártok benyújthatnák azt a törvénymódosítási javaslatot, amely egyebek mellett tartalmazza, hogy a kisebbségi képviselő a többi képviselőhöz hasonlóan egyenértékű mandátummal rendelkezik majd. A konszenzus eredményeként a kisebbségek eltöröltetnék az 5%-os küszöböt és az országot egy választási körzetnek tekintenék. A referendum ugyanakkor megadná a lehetőséget minden kisebbség számára - minimális szavazatszám megjelölésével - hogy képviselőt juttathasson az Országgyűlésbe.

 

C-PRESS - Hírszerző 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek