Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Cigány vagyok! Nem baj?
2007-11-08 07:31
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Orsós IbolyaOrsós, Bogdán, Kalános – régi mesterségeket idéző személynevek, amik megnehezítik az álláskeresést. Ha ugyanis valaki bemutatkozáskor azt mondja, „Jó napot kívánok, Orsós Géza vagyok” – mindenki tudja, hogy cigány. Volt egyszer, nem is olyan rég, egy kíváncsi hírlapíró, aki elhatározta, hogy próbára teszi az embereket.

 

Megkérte cigány barátját, a fiatal Vörös Balázst, keressenek egyszerre munkát. ő majd Kovács Attila lesz, Balázs pedig mutatkozzon be úgy, mint Orsós Géza. Nézzék meg, kié lesz hamarabb a fele királyság! Attilát segíti majd a neve, Gézát meg az esélyegyenlőségi törvény. A furfangos Szalabán Attila, mert így hívták a Zalai Hírlap újságíróját, tíz állásajánlatot hirdető céget hívott fel. Tízből háromszor mást mondtak a telefonba neki, mint Orsós Gézának, aki nem titkolta származását. Fel is tette a kérdést: „Cigány vagyok – nem baj?” Előfordult, hogy Orsós Gézát arra kérték, hívjon másik számot, vagy inkább telefonáljon holnap, míg Kovács Attila rögtön időpontot kapott. Máskor azt mondták, felfogadtak már valakit, vagy azt, hogy az utazásra nincs se pénz, se paripa. Nem így Kovács Attilának! Mindezt úgy is értékelhetjük, tízből hétszer Orsós Géza is szerencsével járt. Sok ez vagy kevés? Nehéz volna megmondani, ahogy azt is, ha így van, miért van így.

Megkülönböztetés

Történt mindez nem is olyan messze, Nagykanizsán. Történhetett volna máshol is, hiszen mindenütt élnek Kanalasok, Baloghok és Orsósok, de itt volt valaki, aki kíváncsi volt arra, tényleg létezik-e megkülönböztetés.

A Cigány Kisebbségi Önkormányzat irodájában ülünk. A szépen berendezett szobában hideg van, nem telik fűtésre. Ide jön Vera is – nevezzük így! –, aki vékony, kislányos alkatú, fiatal nő, a haja fekete, az arca fehér, és van rajta valami örökös szomorúság. Nagyon megijed, amikor megtudja, hogy le akarom írni a nevét. Átképzésre jár ide a szomszédba, a Bogdán János Közösségi Házba, hogy megszerezze negyedikféle végzettségét. Volt bolti eladó, dolgozott szállodában, élelmiszer-ipari cégnél, és volt varró szakmunkás is, most még sincs állása, és egyelőre úgy tűnik, hiába is keres.

– Tegnap kaptam meg az értesítést, hogy nem vettek fel egy nagyáruházba eladónak. Fényképes jelentkezést kellett beküldeni az interneten… – mondja –, és hát, ott az asszonynevem is, rögtön látják belőle, hogy cigány vagyok. Arra hivatkoztak, gyenge a testalkatom. Sokat számít ám a név, sok helyen egyből azt mondják, amint meghallják, betelt a létszám.

– Mindez azért, mert roma?

– Igen, igen! A szállodában is gyakran néztek rám nagyon. Többet kell egy cigánynak nyújtania, többet is kell dolgoznia, ha azt akarja, hogy megbecsüljék. Meg aztán érzi is az ember, hogy másképp bánnak vele, másképp szólnak hozzá. A szállodában, például, nem írták ki csak a lánynevem, mert abból nem látszik, hogy cigány vagyok. Most mit mondjak erre? – néz rám, és csak ömlik belőle a panasz. – Két gyerekem van, az iskolából az egyiket minden délután sírva hozom haza. Sír, mert bántják a cigánysága miatt. Ezt kell látnom, meg azt, hogy hiába ötös tanuló, nem viszik versenyre, nem támogatják. Mit tehetek? Semmit!

– A férje dolgozik?

– Közhasznú munkás, minimálbért kap, abból élünk. Nagyon kellene nekem is az állás. Tegnap, hogy megint elutasítottak, nagyon elkeseredtem. Most tanulok, ha ezt elvégzem, szociális ápoló leszek, de vagy jobb lesz, vagy nem. Ki tudja azt? Lehet, hogy hiába minden. A képzés ingyenes, így bele tudtam vágni, megpróbálom, hátha sikerül majd bekerülnöm valahová. Most is reménykedtem nagyon, és elkeseredtem, amikor megjött a levél… De tudja mit, leveszem az asszonynevem. Lehet azt úgy, hogy közben nem válunk el?

– … Lehet.

– És el tudja azt képzelni valaki, mit jelent, amikor már az ember azon gondolkodik, hogy megváltoztatja a nevét. Át tudja azt érezni valaki?

Remény

Vera elmegy, siet, kinn várja a világ, az utca, a boltok, ahol utánafordulnak az emberek, nem lopja-e meg őket véletlenül…

Vörös Balázs is nehezen áll rá a beszédre. ő volt az, aki Orsós Gézaként mutatkozott be állás után kérdezősködve. Azt mondja, fiatal még, nem érte diszkrimináció, nem érzékelte a hátrányos helyzetét. Aztán, ahogy kérdezgetem, lassan kiderül, honnan is jött ő, hogyan lett első éves főiskolai hallgató.

– Édesanyám vezetékneve Orsós, ha ez kiderül, rögtön tudhatják, én is cigány vagyok. De én soha nem tagadtam meg a származásomat. A puszta ténytől nem változott meg a megítélésem. Elég erős középiskolába jártam, voltunk mi ott néhányan romák, és ezt mindenki tudta, a „többségiek” is. Ha kiderült, kérdezgették, tudok-e roma zenei cédét másolni, tudok-e gitározni, és amikor mondtam, hogy igen, akkor ez inkább tetszett nekik. Ugyanúgy barátkoztam, mint bárki más.

– Már az sem mindennapos, bejutni egy középiskolába…

– A szüleim mindig figyeltek rám, mondták, hogy tanuljak, ők voltak az elsők, akik bementek fogadóórára, szülői értekezletre. Édesanyám betanított munkás, édesapám lakatos. A tanulásban nem mindig tudtak segíteni, de ide a Bogdán János Közösségi Házba mindig átjöhettem, itt volt mindig tanár, ingyenes korrepetálás. Elmagyarázták a matekot, megértettem, és akkor sikerült jobb jegyeket szereznem.

– Roma osztálytársaid továbbtanultak?

– Nem, mindegyik elment szakmára. Talán azért, mert minél előbb dolgozni, pénzt keresni szeretnének. Én vagyok az egyetlen, aki továbbtanult…

Teleki László, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, országgyűlési képviselő szerint, ha létezne a cigány értelmiség, akkor a küzdelem a versenyszférában jelenne meg, nem az utcán. Szakértelem és szakértelem állna egymással szemben.

– Mi nagyon sokat próbáltunk tenni azért, hogy megszervezzük itt, Nagykanizsán a cigányok képzését és átképzését – magyarázza. – Működik egy esti, levelező, érettségire felkészítő középiskolai rendszer a Bogdán János Közösségi Házban. Jelenleg kétszázharminc tanulónk van, amelynek az ötven százaléka roma. Újabban megszerveztük helyben a főiskolai képzést is, a Pécsi Tudományegyetem kihelyezett tanszéke működik nálunk. Ide jár Balázs is, első éves andragógus hallgató. Nagyon sok céggel hivatalos együttműködést hoztunk létre. Ennek tudom be, hogy nálunk ennek a felmérésnek az eredménye ilyen jó lett. Meggyőződésem, hogy az ország más pontjain az arány hat:négy lenne, nem a mi javunkra.

Szerencse

Orsós Ibolya a pult mögött áll. Minden vevőjére rámosolyog, közben méri a felvágottat, kolbászt, szalonnát. A keze gyakorlott és fürge, csak akkor jön zavarba, amikor a fényképezőgép vakuja villan egyet-egyet. Nem szeret ő a középpontban lenni, és nincs is rajta semmi különös. Csak dolgozik. 1989 óta ugyanott, a Dél-Zalai Áruház Zrt.-nél.

– Itt kezdtem, itt voltam tanuló a szakmunkásképzős éveim alatt. Nem kellett állást keresnem soha – és szinte bocsánatkérően mosolyog, hogy nincs őbenne semmi különös.

– Sok romának munkája sincs, biztos tudja!

– Én nem tudom, hogy van ez. Négy éve, amikor leérettségiztem a Közösségi Házban, akkor csak cigányokkal voltam együtt. Most nem tudom, mi van velük.

– Miért volt fontos az érettségi?

– Nem volt fontos. Lehetőség volt. Indult, elvégeztem. Jól éreztük magunkat együtt. Ettől semmi sem fog megváltozni.

– Akkor mitől függ a boldogulás?

– Attól függ, hová, milyen emberek közé kerül az ember. Elfogadják-e, megértik-e. Nincs recept. Szerencse kell. Ennyi.

Ennyi? 

 

 

C-PRESS - nlcafe.hu 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek