Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Nem hagyta magát kiütni - Váradi Gábor útja az árvaháztól az egyetemig
2007-11-07 21:50
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Váradi Gábor„Kaptam pofonokat - melyikünk nem kap? Nem is az a kérdés, hogy kaptam-e, hanem hogy felállok-e utána, vagy lent maradok a padlón" - mondja Váradi Gábor. A harminchárom éves fiatalember az Országos Cigány Önkormányzat miskolci irodáját vezeti, másodállásban pedig ökölvívó­edzéseket tart. Családja rendezett. Mindez önmagában is tiszteletreméltó, ám ha hozzátesszük, hogy Váradi Gábor cigánynak született, állami gondozottként nőtt fel, ráadásul az ország egyik legszegényebb megyéjében tudott kitörni halmozottan hátrányos helyzetéből - az eredmény példaértékűvé válik.

 

„1974-ben születtem, másfél éves koromban állami gondozásba kerültem. Onnan nevelőszülőkhöz adtak tovább egy velem egykorú fiúval, Gallyas Zolival. Olyanok voltunk, mint két testvér. Nyolcéves korunkig összesen három családnál éltünk Encsen, azután 1982-ben együtt kerültünk a Miskolci Gyermekvárosba is" - eleveníti fel a kezdeteket Gábor az önkormányzat irodájában.

A Miskolci Gyermekváros egy többhektáros parkban fekvő nevelőintézet. Amikor Gábor bekerült, mintegy harminc lakó számára jelentette az otthont, és próbálta pótolni a családot.

„Emlékszem, az első két hetet szinte végigsírták, annyira idegen volt számukra minden" - meséli Gáborék érkezéséről huszonöt év távlatából Kundrák Klára, akkori tanáruk, az intézet jelenlegi igazgatója.

Gábort azonban nemcsak az idegen környezet, hanem diszlexiája is hátráltatta: annyira le volt maradva olvasásból és írásból, hogy másodikban kénytelenek voltak megbuktatni. A kissrác azonban nem hagyta ennyiben, Kundrák Klára szerint már ekkor látszott a bizonyítási vágy, ami motorként kezdett dolgozni benne. A nyolcadik osztályt 4,4-es átlaggal végezte.

Tízéves korában kezdett el bokszolni a miskolci Kinizsi Klubban. Eleinte az jelentette a legnagyobb vonzerőt, hogy az edzéseken külsős, vagyis nem állami gondozott gyerekekkel is találkozhatott, rajtuk keresztül kapcsolódhatott a normális élethez.

„Meg kell említenem Haris Laci bácsi nevét, aki nem csupán kitűnő edző, de kitűnő pedagógus is volt: évente többször - például karácsonykor - kivitt magukhoz, és olyankor néhány napot én is családban tölthettem, közelről láthattam, hogyan működik egy igazi család, hogyan segítik, szeretik egymást" - mondja Gábor. Egykori edzője egyik legnagyobb ajándékának azt tartja, hogy képes volt elhitetni vele: „Meg tudod csinálni!"

Saját szüleit csak tizennégy éves korában a nővére által ismerte meg. „Õ hozta el az egyik edzésre az édesanyámat. Nagyon furcsa érzés volt, hogy ki az az idegen hölgy. Megismerkedtünk, később ki is mentem hozzájuk, de nem tudtam mit kezdeni a helyzettel. Igazából csak egy népes embercsoportnak láttam azokat, akikről azt mondták, ők az én családom."

Gábor 1995-ben költözött ki a Gyermekvárosból, néhány tízezer forint egyszeri állami támogatással a zsebében és karosszérialakatos szakmával a kezében.

Mivel úgy érezte, utóbbihoz nem eléggé tehetséges, ismerősök segítségével elszerződött portásnak a Karas Teréz lánykollégiumba. „Nem volt egyszerű: egy huszonkét éves kissrác, ráadásul cigány, bekerül egy középiskolai lánykollégiumba. Nem tudtam, hogyan fognak viszonyulni hozzám."

A fogadtatás a vártnál is kedvezőbb volt: amikor például kiderült, hogy Gábornak nem nagyon van hol aludnia, az igazgatónő felajánlott számára egy tizedik emeleti üres szobát, ahol a fiatalember közel nyolc éven keresztül ingyen lakhatott. „Ráadásul házon belül az étkezésem is meg volt oldva" - emlékszik vissza kollégiumi mentoraira Gábor, aki a munka mellett újabb fába vágta a fejszéjét: elhatározta, hogy leérettségizik. A közbejövő katonai szolgálat és az iskolaváltások miatt az eredeti három év ugyan megduplázódott, de 2000-ben végül megszerezte az érettségi bizonyítványt.

„Alsó tagozatos korában biztos voltam benne, hogy minimum szakmunkásvizsgát fog tenni, néhány évvel később azonban már tudtam, hogy az érettségit is megszerzi" - eleveníti fel Gábor képességeivel kapcsolatos korabeli benyomásait Kundrák Klára. Az egykori nevelőtanár arra az esetre is emlékszik, amikor a kilencéves Gábor kijelentette: minden tankönyvet szóról szóra meg akar tanulni.

Váradi Gábor ma a Miskolci Egyetem harmadéves, szociológia szakos hallgatója. Főállásban az Országos Cigány Önkormányzat miskolci irodáját vezeti, emellett esténként két ökölvívóedzést tart a városi bokszklubban. Utóbbi tevékenységéről azt mondja: gyermekkori álma volt, hogy testnevelő tanár lehessen, s ha nem is pont ez, de valami nagyon hasonló sikerült az edzőséggel.

Az önkormányzati munka jórészt lakossági fórumok, szülői értekezletek szervezéséből, családlátogatásból, információáramoltatásból és a városvezetéssel való kapcsolattartásból áll.

A gyönyörűen felújított Miskolc belvárosától autóval alig öt percre található a Szondi-telep. Rogyadozó házak, méretes gaz, kóbor kutyák, tapintható szegénység. Roma gettó. Gábor egy hivatali értesítőt kézbesít az egyik családnak, majd beszédbe elegyedik néhány férfiemberrel.

„Ezt ne fotózzátok, nem akarok bajt" - mondja egy negyven év körüli roma férfi, aki egy félig összedőlt ház romjai közül téglát válogat. Húsz forintért tudja eladni darabját, persze csak akkor, ha simára pucolta. „Öt gyereket nevelek, a harmincezerforintos munkanélküli segélyből pedig nem lehet megélni. A feleségem kap egy kis gyest és családi pótlékot, de ha nincs munka, talán még enni se tudnánk" - összegzi helyzetét, és hangjában egyáltalán nincs indulat. Mint mondja, néhány évvel ezelőtt még jól keresett a pulóverekből, mert Törökországban olcsón megvette, Németországban és Lengyelországban jó haszonnal eladta. „De mostanra annyira kiegyenlítődtek az árak az unióban, hogy már nem éri meg." Állást pedig nem kap.

„Egyszerűen nem közvetítenek ki. Meglátnak, és azt mondják, már betelt az állás, aztán a magyarnak a pult alatt odacsúsztatják a közvetítő cédulát" - kapcsolódik be a beszélgetésbe egy negyvenhat éves férfi.

„Ha mindig az ilyen visszásságokra hivatkozik, akkor nem lesz előrelépés. Ha a gyerekei azt látják, hogy egész nap itthon van, nem indul munkába, ők sem fogják keresni a kitörést, mert nem lesz előttük minta" - feleli Váradi, de beszélgetőpartnerei nem hagyják annyiban: „Négy bizonyítványom van, targoncakezelő, kerékpár- és motorszerelő, de hiába okosodok, ha egyszer nem használnak, mert nem kapok munkát" - mondja egy harmincéves, háromgyerekes fiatalember. „Mutatok négyet, most meg ötöt, melyik a több? - érvel Váradi. Ha nem tudsz elhelyezkedni négy vizsgával, tanulj meg egy ötödik szakmát, olyat, amire nagyobb a kereslet." „Dolgoztam utcaseprőként is, együtt söpörtünk egy tanárnővel, mert őt is elbocsátották" - kontráz rá az előző hozzászóló, majd Váradinak szegezi a kérdést: „Miről beszélünk, Gábor? Miből tartsam el a családot?"

„Soha nem puhánykodom, felelősségtudatra nevelem őket - mondja Váradi Gábor, már az irodájában. - Vegyék észre a magukra vonatkozó információkat, a madzagokat, amit megragadva fel tudnak jönni. Mert az élet nem vállveregetésről szól, nem arról, hogy együtt sírjunk, hanem arról, hogy vagy felállsz a vert helyzetből, vagy ha nem, akkor a környezetedet is a magad szintjére húzod."

Ugyanakkor a többségi társadalom hozzáállását is visszásnak értékeli: egyenlő esély kellene, de csak szavak szintjén történnek intézkedések. „Könnyű egy elegáns irodából, egy íróasztal mellől vagy a Parlamentből egy cigánytelep sorsáról dönteni, ha még sosem jártam ott. Mi, az OCÖ munkatársai viszont egymagunk nem tudunk segíteni a romáknak."

Arra a kérdésre, hogy ezek fényében mi az OCÖ haszna, Váradi Gábor azt mondja: ma egészen komoly szintre ért az előítéletesség. Ha nem működne a cigány önkormányzat, még komolyabb volna. Végül arról beszélgetünk, mivel magyarázza, hogy miközben egykori állami gondozott társa mára többszörösen büntetett emberré vált, neki sikerült a kitörés.

Gábor meglepő magyarázattal szolgál: „Emlékszem, amikor Zoli egyszer-kétszer elkésett a Gyermekvárosból, még neki állt feljebb, még elkezdett vitatkozni a nevelővel. Nekem talán abban volt több szerencsém, hogy megtanultam elismeri, ha nem nekem van igazam. Először nem egyszerű, de ha megtanulja az ember, adott esetben igenis jól esik kimondani, hogy ne haragudj, neked volt igazad."

 

C-PRESS - hetek.hu 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek