Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Egy cigány a cigányokról
2007-11-07 21:43
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Egy cigány a cigányokrólAz elmúlt időszakban rengeteget foglalkozott a kisebbség helyzetével a Szoljon.hu. Elutasító és helyeslő hozzászólások százait kaptuk a cikkeink miatt. Most megint robbantunk: megszólaltattunk egy roma fiatalembert a rendkívüli port kavart téma kapcsán.

 

 

 

 

Nagy port kavart fel közelmúltban megjelent írásunk, mikor a kisebbséghez tartozó fiatalok a buszon, délidőben megvertek egy szolnoki középiskolást lányt. Felháborodott hozzászólások százait kaptuk, s nem titok, a névtelenség homályába burkolva számos nyomdafestéket nem tűrő véleményt kellett moderálnunk. Az indulatokat látva határoztuk el, mélyebben beleássuk magunkat a témába, s vitafórumot indítunk. Általános meglepetésünkre első interjúalanyunk, egy barnabőrű fiatalember önszántából kereste fel szerkesztőségünket, hogy elmondhassa véleményét.

—  Harminchárom éves, szolnoki félcigány vagyok, aki nevelőotthonban nevelkedett — kezdte mondandóját Sz. I. — Lehet, hogy saját fajtámból is majd sokan ujjal mutogatnak rám, de akkor is elmondom a véleményem. Nem vagyok büszke a származásomra és nem az édesanyám miatt, aki egy becsületes, dolgos asszony volt. Apám ingajáratban közlekedett a börtönök között, s miután anyám fiatalon elhunyt, nevelőotthonba kerültem. Ott már az első perctől kezdve éreztem hátrányát félcigány mívoltomnak, de nem is ez a lényeg. Bár tizenévesként kitanultam a könyvkötő szakmát, majd megszereztem a szakács képesítést is, képtelen vagyok normális munkahelyen elhelyezkedni. Ha véletlenül felvettek valahova, mindig a legalantasabb munkát bízták csak rám. Sajnos nem tanultam megküzdeni, nem tudok taposni, könyökölni, erre vagyis az életre nem készített fel az otthon. Jelenleg esti gimnáziumba járok, s ha végeztem, szeretnék szociális munkásként cigánygyerekekkel foglalkozni. Saját tapasztalatomból kiindulva nekik talán tudnék segíteni.

— Önt zavarja, ha cigánynak vagy romának nevezik?
— Miért zavarna? Ez csak egy szó, a hangsúlyon van a lényeg.
— Jó, akkor maradjunk a cigány megnevezésen. Ön miben látja azt a hihetetlen ellenérzést, mely ezt a népcsoportot körülveszi  Magyarországon?
— A cigányok zöme tanulaltlan, iskolázatlan, semmilyen szaképesítéssel nem rendelkezik, ráadásul mindig mástól várja a segítséget. Önmaga képtelen megküzdeni a felemelkedéséért. Így pedig még a normálisabbját is előbb utóbb lenézik. Véleményem szerint a cigány társadalom hierarchiája három dolgon alapszik: a nagy család, a gazdagság és a fizikai erő. Ha ezek bármelyike megvan, rangod van és kiemelkedhetsz a többiek közül. Egyenként vizsgálva a pilléreként, gyorsan kiderül a helyzet fonákja. A család: akkor vagy igazi férfi, ha sok gyereked van. A sok gyerek, nagyobb családi pótlékot, segélyt jelent, s máris biztosítod magadnak a könnyebb megélhetést, már nem is akarsz dolgozni. A gyerek pedig ezt látva ugyan ilyen lesz. Gazdagság: a környezeted keresi a kegyeiedet, hozzád jönnek kölcsönökért, s te csak jókora uzsorakamattal adsz nekik. Te még gazdagabb, előkelőbb leszel, a szegény még szegényebb, s ez az ördögi kör soha nem szűnik meg. Fizikai erő: a bűnözés melegágya. Te vagy az utca királya, agresszív, rámenős vagy, félnek tőled, s mint falkavezért követnek. Ezt kihasználva szinte kizsákmányolod a gyengébbet. Ezek ismeretében csoda, ha a többségi társadalom megpróbálja kirekeszteni soraiból a cigányokat? Szinte önmagunk vívtuk ki, hogy így kezeljenek minket.

— Mi jelenthet ebből kiutat?
— Egyértelműen a tanulás és a munka. A legszomorúbb azonban az az egészben, hogy ennek a kialakult helyzetnek a tanult, értelmes, dolgozni akaró romák isszák meg a levét. Nem véletlen, hogy ők a legtöbb esetben nem is vallják magukat cigánynak, s igyekeznek megszakítani minden kapcsolatot népükkel, hiszen nagy a feléjük irányuló visszahúzó erő. Emellett meg kell küzdeniük azzal az előítélettel, mely az évtizedek során kialakult velük szemben. Nagyon sokan ugyanis csupán a bőrszín alapján ítélnek, s meg sem adják az esélyt a cigányoknak a bizonyításra. Nem tett jót a romatársadalomnak az igazi, ősi vajda-rendszer felbomlása. A jelenlegi kisbbségi önkormányzatok ugyanis képtelenek átvenni a szerepet, szinte csak státusz szimbólumot jelentenek a vezetők számára. Nekünk cigányoknak előbb önmagunk zárt világában kellene rendet tennünk, s csak utána várhatnánk el, hogy változzon megítélésünk, s megkapjuk azt a külső segítséget, mely a társadalomba való tényleges beilleszkedésünkhöz szükséges.

Meglepődtünk a fiatalember kendőzetlen őszinteségén. Nem hisszük ugyanis, hogy egyedül ő látja így a cigányok helyzetét Magyarországon, ám mindezidáig senkitől nem hallottunk ilyen nyersen megfogalmazott véleményt. Pedig ő is közéjük tartozik...

 

C-PRESS - szoljon.hu 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek