Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Zsigó Jenő: Gárdák, cigányok
2007-10-31 15:38
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

 Jelszó: RIÉP, UMFT, TÁMOP, TIOP, ROP, HOPP

Zsigó JenőA gárdák rendet akarnak. Tisztázni szeretnének olyan, hagyományosan felmerülő kérdéseket, mint hogy ki a magyar, ki a rendes magyar, kié a haza és kié nem, kinek mi jár, ha „rosszul viselkedik”, és ha az állam, a kormány erre képtelen, megmutatják ők, hogyan kell bánni a zsidókkal, cigányokkal. Társadalmi fejlődése során az ország egy része újból igyekszik elérni azokat a hazafias magaslatokat, amit már néhányszor sikerült. Legutóbb a II. világháborút megelőző években, majd a náci és nyilas uralom évei alatt.


Úgy tűnik, a fajgyűlölet mámora olyan mákony, amit ha egyszer megélt egy ország, újból és újból át szeretné élni. Hiányzik a fíling, nehezen mond le róla.

A gárdisták, a Jobbik, az újnácik üzenete a romák számára jól kódolható. „Gyűlölünk benneteket, takarodjatok az országunkból, mind bűnözők és nevelhetetlenek vagytok. Idegenek.” Tömörítve ennyi.

Ez a nyelv, ez a szándék, ez az akarat érthető mindenki számára. Magyarok, cigányok, zsidók, kristálytisztán veszik az adást.

Harc van. Hosszan fenntartani ezt az állapotot nem lehet, nem is érdemes. Valamelyik félnek győzni kell.

Vajon mikor kezdődött ez a harc és kik között zajlik valójában?

Lehet, hogy a Gárda a sor végén áll?

Talán akkor kezdődött, amikor a fekete, zöld, vagy bármilyen színű gárdaegyenruha viselésének mellőzésével látszólag demokraták, humanisták, bürokraták kisebbségellenes törvényt terjesztettek a parlament elé 1993-ban, amire a T. Ház boldogan rábólintott.

Amikor nem fasiszták tömegesen szegregálták munkahelyeikről a munkanélküliségbe a felnőtt romákat, gyerekeiket a közös iskolákból a cigány iskolákba, osztályokba?

Amikor eldöntik, hogy nincs pénz -- és nem is kell -- a cigány tanulók ösztöndíjazására.

Amikor úgy döntenek, elég a törvényi üres szlogen a kulturális autonómiáról, a cigányoknak nem kell hozzá színház, művészeti, nyelvi, kutatói intézmény.

Amikor év közben is meg lehet vonni a tanulók ösztöndíját?

Amikor az etnikai alapú hátrányos helyzet felszámolására ideológiai alapon nem terveznek forrást az EU-s fejlesztésekből.

Amikor megkérdőjeleződik, hogy fejlesztés-e a társadalmi igazságtalanság csökkentésére pénzt fordítani.

Amikor a demokráciának 18 éve és két napja alatt egy százalékkal sem sikerül csökkenteni a romákat sújtó munkanélküliséget.

Amikor országrészek cigányosodnak el, zárványosodva, gettósodva.

Amikor a féktelenné és gyűlöletbeszéddé váló szólásszabadság büntethetetlensége mellett kitart az értelmiség a törvényhozókkal együtt. Amikor három generáció sorsa determinált, mert kódolva öröklik a szegénységet, a munkanélküliséget, az iskolázatlanságot.

Amikor a kormány Roma Évtized Programjának következetesen a hátrányok növekedésének a megelőzése a cél. Nem a csökkentése. Különösen nem a tevékeny felszámolása.

Mire gondoljunk mindebből?

Arra talán, hogy vannak fehérgalléros gárdisták?

Gondolhatunk-e arra, hogy a fehér galléros gárdista elítéli a fekete galléros gárdistát, elhatárolódik tőle, de a hétköznapi beidegződéssel meghozott napi döntésével többet árt a cigányoknak, mint egy egész légió?

A fekete ruhások (zöld, barna stb.) üzenete egyszerű: állandó, fizikai és pszichés fenyegetése cigányoknak, zsidóknak, színeseknek, komcsiknak, liberálisoknak. A felsorolásból az egyetlen igazán fenyegetett a cigányság, mert védtelen. Hátrányainak konzerválásában ugyanis részt vett mindenki. Az előzőekben felsoroltak kiegészülve a szocdemekkel, konzervatívokkal, liberálisokkal, keresztényekkel és demokratákkal.

Ezzel a körrel szemben a cigányságnak nem alakult ki körvonalazott ellenségképe, mert nyíltan egyáltalán nem fenyegették, épp ellenkezőleg, folyamatosan „segítették”, miközben a döntéshozók „kitermelték” -- ahogy gondolják -- jóhiszeműen és ártatlanul mindazt, ami van. A cigányság nem tekint a fehérgalléros hölgyekre és urakra úgy, mint akik ártani akarnak nekik. A fehérgalléros feketék érvei és magyarázatai kifinomultak, okosak, nem könnyen cáfolhatók. Mindig van kéznél lévő ok, mit miért nem lehet, mit miért nem kell megtenni, miért nincs soha pénz, ész, tartás, becsület, előrelátás, ha cigányokról döntenek.

Gyakran kerül elő a politikusok érvelésében, hogy a „népet nem lehet leváltani”. Értsd: a cigányokat gyűlölő, tőlük elhatárolódó, antiszolidáris, anticiganista, antidemokrata néppel -- a népakarattal -- szemben, az ANTIK országában nem lehet normális politikusnak, pártnak a cigányok helyzetén valóban változtató politikát képviselni, még szóbahozni sem nagyon.

Nos, a nép, látva azt, hogy a politika fehérgalléros européer jelmezben hogy bánik a cigányokkal, maga is rátett egy lapáttal. Megerősítette sorait. A gárda soraival.

A cigányokkal szembeni fellépés, szerveződés, és az új ideológiák terjesztése, a fenyegetés, mind plenáris, társadalmasított és törvényes.

A sorok vészesen záródnak.

Zsigó Jenő - Szerkesztőségi jegyzet: Amaro Drom /októberi lapszám

C-PRESS. HU

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.április 3-tól 9-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-04-03
  Ma optimista, vidám hangulatban leszünk, örülünk a közös szórakozásoknak, családtagjainkkal. A mozgást is kedveljük, így ezt is együtt végezzük. Ma gerincünk kerülhet előtérbe, egészségünk tekintetében. Figyeljük meg, hogy helyes-e a testtartásunk, hiszen ha nem így van, akkor könnyen tapasztalhatunk hátfájást, derékfájást. A fájdalmakon gyakran segít, ha kicseréljük a matracunkat.
 • Ezt üzeni a Cigáykártya április hónapra
  Mit tartogat az április? Mivel érdemes foglalkozni és milyen fordulatokra számíthatsz? Hogyan fognak alakulni a pénzügyek? Grace Tarot cikkeit hetente olvashatjátok. Nézzük, most mit jeleznek a Cigánykártya lapjai!
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.április 2-től 8-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-04-02
  Ma megerősödnek a családi érzelmek. Szívesen főzünk szeretteinknek egy finom vacsorát. Válasszunk bevált receptet, a mai nap nem a kísérletezésé! Foglalkozzunk még többet gyermekeinkkel! Ma számíthatunk gyomorfájásra. Jó, ha kamillateát kortyolgatunk apró kortyonként és egyszerre csak kisebb mennyiségeket eszünk. Ezzel a praktikával általában meg lehet előzni a fenti panaszt. Akinek gyomorfekélye van, ma vigyázzon jobban magára!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek