Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Agónia és anómia
2007-10-30 09:30
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Agónia és anómiaA helyi elemi iskolák, a kis postahivatalok és az alacsony forgalmú vasútvonalak felszámolása nagy vihart kavart az elmúlt években. Az önkormányzati vezetők és az ellenzéki politikusok egyaránt hangsúlyozták, hogy a gazdasági szempontból racionális intézkedéseknek súlyos következményei lesznek.

 

Beteljesítik, visszafordíthatatlanná teszik a kisebb, kedvezőtlen adottságú települések elsorvadását.

 

Egyesek, nem indokolatlanul, már a kisebb települések agóniájáról beszélnek.  Mind kevesebb gyermek születik, elöregszik a lakosság, bezárkózik a házába, egyre kevésbé mozgósítható, nem vesz részt a faluközösség életében, már templomba se jár. Az aktív fiatalok elvándorolnak a vidékekről, ahol alig van munkaalkalom, nagyobb városokba költöznek, esetleg külföldre mennek dolgozni. Az idősebbek felhagynak a mezőgazdasági termeléssel, illetve már csak saját szükségletre tartanak állatot, a nyugdíjukból próbálnak megélni. A hagyományosan, évszázadok óta kialakult viszonyok felbomlanak, azok a gazdacsaládok, melyeknek egykor még tekintélye volt a faluban, eltűnnek, többé nem szolgáltatnak mintát a többieknek. Az újonnan beköltözők között devianciára hajlamos munkakerülők tűnnek fel, akik a segélyeket kisebb lopásokkal egészítik ki, és domináns pozícióra törekednek a falu megmaradt közösségi terein, a kocsmákban. Egyes bűnöző, erőszakra hajlamos elemek idővel a falu többi lakóját is terrorizálják, ellenük a hatóság tehetetlen, a rendőrség nem nyújt védelmet.

 

Kialakul az a helyzet, amit Durkheim francia szociológus anómiának nevez. A görög szó hozzávetőleges jelentése: „meg nem felelés” Azt a modern társadalmakban tapasztalható jelenséget nevezik így, amelyben a hagyományos normák és szabályok fellazulnak és újak nem képződnek helyettük újak. Ezáltal egy adott területen a társadalmi együttélés szabályai összezavarodnak, a normák elvesztik befolyásukat az egyének viselkedésére. Durkheim a deviáns viselkedési formák közül az öngyilkosságra való hajlam hátterében mutatta ki az anómiát, majd amerikai kollégája, R. K. Merton egész devianciaelméletet alapozott rá. ő az elfogadott normák, és a társadalmi valóság közötti konfliktussal magyarázta az anómia jelenségét, amikor  társadalmilag elfogadott értékek és a megvalósulásukra rendelkezésre álló, korlátozott eszközök között konfliktus alakul ki, amit az egyének különbözőképpen oldjanak meg, egyesek úgy, hogy visszaeső bűnelkövetőkké válnak.

 

Ismert tény, hogy a hátrányos helyzetű magyar falvakban elszaporodtak a mezei lopások, egyes helyeken lassanként már nem érdemes kukoricát, sőt gyümölcsöt termelni vagy veteményest gondozni, mert a jelentős részben (de nem kizárólagosan) cigány származású tolvajok mindent leszednek, elvisznek. A „megélhetési bűnözőkkel” szemben a rendőrök lényegében tehetetlenek, holott pontosan tudják, melyik helyi családból kerülnek ki, akik rendszeresen erre vetemednek. A rendőröknek a jogszabályok „megkötik a kezüket”, ugyanis az ilyen jellegű, viszonylag kis értékű lopásokat csak prevencióval, illetve a kollektív felelősségre vonás alkalmazásával előzhetnék meg.

 

Ezzel azonban elkövetnék az etnikai diszkriminácó bűnét, mely ellen a jogvédők, a média erőteljes támogatásával, azon nyomban fellépnek. A mindenkire érvényes jogi normák betartása, az egyéni felelősség elvének szigorú érvényesítése, a vádemeléshez elégséges bizonyítékok kötelező beszerzése megköti a hatóság kezét. A rendőrök részéről még így is sok a törvénytelenség és az önkényeskedés, de csak a töredéke annak, amit hajdanán a csendőrök, majd a pártállami diktatúra idején a rendőrök követtek el az „isten háta mögötti” falvakban a cigányok ellen. Úgy tűnik, hogy a viszonylagos jogbiztonság ára, egészen a közelmúltig, a rendőri önkény volt. Azért volt kevesebb a „megélhetési lopás” a falvakban, mert a potenciális elkövetői kört a rend őrei folyamatosan terrorizálták. Ez szörnyű állapot volt, de persze nem sokkal jobb az sem, ami jelenleg uralkodik. Ebbe azonban már bele kell törődni: a magukra maradt öregeknek tűrniük kell egészen addig, míg ezek a kis települések teljesen el nem „cigányosodnak”.

 

Van viszont a „megélhetési bűnözésnek” egy olyan formája, a fémlopás, amely az utóbbi időkben a falvakból kiterjedt a városokra, a teljes magyar infrastruktúrára, sőt, a főváros legelegánsabb kerületeinek köztereire is. Az itt lakók nem tehetnek úgy, hogy őket nem érinti a jelenség, reagálniuk kell. Így a „politikai korrektséghez” ragaszkodó értelmiség is válaszút elé kerül: vagy felülvizsgálja elveinek egy részét, vagy ők is „beletörődnek a megváltoztathatatlanba”.  Nem a fáról lelopott barackról vagy körtéről, a földből kihúzkodott répáról vagy salátáról van szó, hanem szétdarabolt köztéri szobrokról, harangokról, a vasút kábeleiről, közúti táblákról, transzformátorállomásokról. A közösség értékeinek pótlása, a szobrok újraöntése súlyos és váratlan terheket ró az önkormányzatokra, a vasút biztonsági berendezéseinek használhatatlanná tétele, a közúti táblák ellopása pedig, mindenkit érint, vagyis a fémlopás az egész magyar társadalom problémájává vált.

 

Hány notórius fémtolvaj garázdálkodik Magyarországon, és adja el a „zsákmányát” olyan, politikailag befolyásos „vállalkozóknak”, mint Veres János pénzügyminiszter egykori elítélt üzlettársa, a nyírbogáti Kabai Károly? „Rasszista diszkrimációnak” számít-e, ha rendszeresen házkutatást tartanak a lakóhelyükön, vagy az éjjeli órákban korlátozzák a szabad mozgásukat? Elfogadható-e az az eljárás, hogy a fémkereskedőket az engedélyük bevonásával fenyegetik meg, amennyiben közismert tolvajoktól fémhulladékot vesznek? Előfeltétele-e a határozott fellépésnek, hogy előzőleg a magyar társadalom oldja meg a hazai cigányság legszegényebb, rossz körülmények között élő és munka nélküli rétegének összes problémáját?

 

Nem tudom a választ. A „politikai korrektséget” maximálisan figyelembe vevő, az emberi jogokat tiszteletben tartó jogi megoldás kidolgozása nem az én dolgom. Csak azt tudom, hogy a jelenlegi helyzet, melyben az anómia általánossá vált, s mindannyiunkat bármikor érinthet, nem tartható tovább.

 

C-PRESS - gondola.hu 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.április 3-tól 9-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-04-03
  Ma optimista, vidám hangulatban leszünk, örülünk a közös szórakozásoknak, családtagjainkkal. A mozgást is kedveljük, így ezt is együtt végezzük. Ma gerincünk kerülhet előtérbe, egészségünk tekintetében. Figyeljük meg, hogy helyes-e a testtartásunk, hiszen ha nem így van, akkor könnyen tapasztalhatunk hátfájást, derékfájást. A fájdalmakon gyakran segít, ha kicseréljük a matracunkat.
 • Ezt üzeni a Cigáykártya április hónapra
  Mit tartogat az április? Mivel érdemes foglalkozni és milyen fordulatokra számíthatsz? Hogyan fognak alakulni a pénzügyek? Grace Tarot cikkeit hetente olvashatjátok. Nézzük, most mit jeleznek a Cigánykártya lapjai!
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.április 2-től 8-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-04-02
  Ma megerősödnek a családi érzelmek. Szívesen főzünk szeretteinknek egy finom vacsorát. Válasszunk bevált receptet, a mai nap nem a kísérletezésé! Foglalkozzunk még többet gyermekeinkkel! Ma számíthatunk gyomorfájásra. Jó, ha kamillateát kortyolgatunk apró kortyonként és egyszerre csak kisebb mennyiségeket eszünk. Ezzel a praktikával általában meg lehet előzni a fenti panaszt. Akinek gyomorfekélye van, ma vigyázzon jobban magára!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek